De brede gezinsondersteuning door de bril van impact. Een toekomst voor impactmetingen?

‘Impact’ is uitgegroeid tot een sleutelbegrip in de sociale sector.  Sociale organisaties vragen zich af hoe ze hun impact kunnen aantonen én vergroten. De overheid vraagt sociale werkveldorganisaties om hun meerwaarde aan te tonen, zwart op wit. Van gesubsidieerde projecten zoals de buurtgerichte netwerken, KOALA-werkingen, vernieuwende projecten van Huizen van het Kind of zorgzame buurten, wordt verwacht dat ze hun impact aantonen.

Het komende kwaliteitsdecreet spreekt zelfs over een ‘impactgerichte kwaliteitscultuur’. De conceptnota ‘Vroeg en Nabij’ vertrekt van het principe van ‘impactgedreven handelen’. Wat betekenen deze beleidsontwikkelingen voor de brede gezinsondersteuning? Hoe kunnen we ‘impact’ definiëren wanneer het gaat over het ondersteunen van gezinnen? Wat zijn de kansen en opportuniteiten, de risico’s en valkuilen? Hoe zien we de toekomst van dit impactdenken? Door een roze bril? Ingeperkt door de oogkleppen van een te strak kader? Of geprikkeld door nieuwe mogelijkheden om aantoonbaar het verschil te maken?

Op vrijdag 12 mei nodigen we je uit om samen met ons na te denken over deze vragen. We stellen meteen ook onze publicatie voor over dit thema; de deelnemers krijgen daarvan een exemplaar mee.

Deze studiedag wordt ingericht i.k.v. de Dag van het Gezin.

Dag van het gezin impact
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Deze opleiding maakt deel uit van Continue

Continue is hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen. Je kunt kiezen uit langere opleidingen zoals bachelors, graduaten, banaba’s of postgraduaten, volledig op maat van 25-plussers. Of korte opleidingen zoals navormingen, microcredentials en studiedagen.

Continue.be is hét platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen.

Continue, dat is levenslang leren
De brede gezinsondersteuning door de bril van impact. Een toekomst voor impactmetingen?

Dag van het Gezin

15 mei is de Internationale dag van het Gezin. De Verenigde Naties vragen om op die dag aandacht te besteden aan de belangen van gezinnen. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen grijpt deze kans elk jaar aan om het debat te stimuleren over actuele gezinsthema’s en hoe we gezinnen beter kunnen ondersteunen.

Programma

9u: Onthaal

9u30: Inleiding door Kathleen Emmery, coördinator van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen

9u45-10u05: ‘Wie is er nu tegen impact?’ Van impactdenken tot impactmarkt - Philippe Noens, Kenniscentrum Gezinswetenschappen

10u05-10u25: Impact als inzet van beleid en regelgeving - Gianni Loosveldt, Kenniscentrum Gezinswetenschappen

10u25-10u45: Wat leert het Agentschap Opgroeien uit impactmetingen? - Rudy De Cock, Agentschap Opgroeien

10u45-11u10: Pauze

11u10-11u30: Mobiele gezinsondersteuning: reflecties op de ontwikkeling van een impactmeter  – Philippe Noens en Kristien Nys, Kenniscentrum Gezinswetenschappen

11u30-11u50: Stuyfplekken: de impact van impactmeting - Joris Dewispelaere, Kenniscentrum Gezinswetenschappen

11u50-12u10: Impactgericht handelen - Jan Depauw, onderzoeker bij het Onderzoekscentrum Sociale Inclusie & Lector Sociaal Werk Onderzoek bij de Karel de Grote Hogeschool 

12u10-12u50: Panelgesprek, gemodereerd door Peter Goris (sociaal.net) met:

  • Lieven Verlinde, adjunct-coördinator buurtwerk ’t Lampeke
  • Ann Decorte, docent en praktijkonderzoeker Sociaal werk en Vital Cities Howest
  • Marlise Beckers, directeur van Wiegwijs

12u50-13u45: Lunch

13u45-15u: Via deze link maak je je keuze  uit een van deze workshops:

  • Proeven van Stuyfplekmethodieken en hoe impact meten en creëren op individueel niveau, op niveau van de organisatie en op maatschappelijk niveau
  • Impact van gezinsondersteuning: sleutelen aan een organisatie-wijze meter
  • Impactevaluatie en impactgericht handelen als prioritaire uitdaging
  • Haalbaar impactgedreven werken: hoe begin ik eraan?
  • Mezuri, softwaretool voor beter inzicht in hulptraject
     
Dag van het gezin

Woordje uitleg over de workshops

  • Proeven van Stuyfplekmethodieken en hoe impact meten en creëren op individueel niveau, op niveau van de organisatie en op maatschappelijk niveau

    Benjamin Schatteman en Eefje Cottenier, kerngroep De Stuyverij
    Joris Dewispelaere, lector en onderzoeker bij de opleiding en het kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool)

    Proeven van Stuyplekmethodieken voor persoonlijke en professionele groei. Hoe impact meten van individuele groeitrajecten en van een organisch ontwikkelend netwerk van welzijnswerkorganisaties, culturele organisaties, lokale overheden en individuele ‘bestuyvers’? Hoe impact creëren door impactmeting?

    Deze workshop bouwt voort op impactmetingen door Stuyfplekken en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen, in ESF-projecten die de ontwikkeling van Stuyfplekken ondersteunen.

     

  • Impact van gezinsondersteuning: sleutelen aan een organisatie-wijze meter

    Philippe Noens en Kristien Nys, verbonden aan de opleiding en het kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool)

    Samen met De Katrol, Home-Start, OpKomst en Stapsteen, organisaties die (aanstaande) gezinnen thuis ondersteunen, én met studenten Gezinswetenschappen ontwikkelden we een impactmeter die organisaties uit de brede gezinsondersteuning (en dus niet alleen gezinsondersteuning aan huis) toelaat om op maat van hun doelgroep en hun werking de impactmeter te gebruiken. In de workshop gaan we samen met jullie met de impactmeter aan de slag. Wat zijn mogelijkheden om de impactmeter in jullie organisatie in te zetten? Wat is de meerwaarde van een dergelijke impactmeter voor jullie organisatie? Wat vraagt (extra) aandacht bij het gebruik?

  • Impactevaluatie en impactgericht handelen als prioritaire uitdaging

    Jan Depauw, onderzoeker Onderzoekscentrum Sociale Inclusie & Lector Sociaal Werk Onderzoek (Karel de Grote Hogeschool)

    Onder de titel ‘Impactevaluatie en impactgericht handelen in het Sociaal Werk’ voerde een samenwerkingsverband van onderzoekers van Universiteit Antwerpen, KULeuven, Karel de Grote Hogeschool en SAM steunpunt Mens en Samenleving tussen januari 2021 en oktober 2022 een onderzoek uit over de uitdagingen voor sociaal werk bij dit thema (Sterk Sociaal Werk, 2020). Het onderzoeksteam werkte een visienota uit, begeleidde twee trajecten via een actie-onderzoek en zette een lerend netwerk op waarin praktijkervaring, -kennis en -inzichten rond impactevaluatie uitgewisseld en verdiept werden. In deze workshop stellen we een methode van impactevaluatie voor die gepast blijkt voor complexe praktijken.

  • Impacttraject in zorgzame buurten

    Ann Decorte, docent en praktijkonderzoeker Sociaal werk en Vital Cities Howest

    "Help, nu moet ik ook nog verantwoorden dat ik zinvol werk doe." Je zal niet de enige zijn met die reactie als je de druk van subsidiërende overheden voelt om aan te tonen dat de investering in jouw dienstverlening ook opbrengt voor gezinnen in maatschappelijk kwetsbare situaties en voor de maatschappij. Overheden onderschatten soms dat impactonderzoek in het sociale domein complex is, omdat we nu eenmaal niet in laboratoria leven. Laat staan dat je kan bewijzen dat de effecten gerealiseerd zijn dankzij jouw handelen. Je kan van effectevaluatie wel iets maken waar jij en je organisatie iets aan hebben en dat je dienstverlening kan versterken. Impactgedreven handelen is een manier om bewust te handelen en dit te evalueren. Hieruit kan je leren en waarderen wat je echt belangrijk vindt als praktijkwerker en organisatie. In deze workshop zoomen we dieper in op de veranderingstheorie en leer je die toepassen op jouw praktijk. Je leert breder kijken dan bijhouden van resultaten of in kaart brengen van de effecten bij de gezinnen die je begeleidt. We oefenen dit samen zodat je dit kan toepassen met jouw collega’s in jouw organisatie.
     

  • Mezuri, softwaretool voor beter inzicht in hulptraject

    Lieven Verlinde, adjunct-coördinator van buurtwerk ’t Lampeke en mede-ontwikkelaar van Mezuri

    Kris Aerts, projectleider bij Kunlabora en mede-ontwikkelaar van Mezuri

    In deze workshop vertelt buurtwerk ’t Lampeke over haar ervaringen met het meetinstrument Mezuri. De focus ligt op inhoudelijke impactmeeting: realisatie van grondrechten, welbevinden, samenwerking tussen organisaties, beleidssignalen, … Zij ontwikkelden het prototype samen met het IT-bedrijf Kunlabora. Daarna werd het overgenomen en verder ontwikkeld door de stad Leuven. Het wordt momenteel gebruikt door de werf ‘Gezinscoach' (Huis van het Kind Leuven) en door basiswerkingen met groepswerk voor volwassenen. Hoe kijkt buurtwerk ’t Lampeke terug op dit traject en hoe willen ze dit mee verder uitbouwen en ontwikkelen? En natuurlijk gaan we in dialoog met de deelnemers van de workshop.

     

Hoe schrijf je in?

Inschrijven doe je in 2 stappen:

  1. Voor de studiedag schrijf je je in via de groene knop bovenaan de webpagina.
  2. Je keuze voor de workshops geef je door via deze link.

Waar?

De studiedag vindt plaats op Odisee - Campus Schaarbeek, Huart Hamoirlaan 136, 1030 Schaarbeek.

Wanneer?

De studiedag vindt plaats op vrijdag 12 mei 2023 van 9u30 tot 15u.

Studiegeld

  • Deelname kost € 40, inclusief lunch en publicatie.
  • Studenten betalen € 20; vermeld je studentennummer onderaan bij de inschrijving.
  • Odisee-medewerkers nemen gratis deel; vermeld dit onderaan bij de inschrijving.
volwassen student en studente
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren