Studenten OPT showen ontwerpen tijdens Maakweek-finale

Wij schrijven ons verhaal

Lees alle verhalen

Tijdens de Maakweek bouwen de studenten Ontwerp- en productietechnologie (OPT) van hogeschool Odisee een racewagen aangedreven door muizenvallen. In een spannende finale, die op donderdag 25 april plaatsvindt op Technologiecampus Gent, bepalen ze wie het beste ontwerp heeft gemaakt.

De Maakweek is een opleidingsonderdeel van de bacheloropleiding Ontwerp- en productietechnologie van Odisee. De studenten gaan in groep aan de slag voor een competitieve ontwerpopdracht. Dit jaar ontwerpen ze een mousetrap-racewagen: een wagentje dat aangedreven wordt door twee muizenvallen en waarmee ze een sprint-en-remwedstrijd houden. Het chassis wordt volledig samengesteld uit uitgelaserde multiplexplaten die ingenieus aan elkaar zitten.

Om te beslissen welk OPT-team de beste racewagen gebouwd heeft, organiseren we een spetterende finale. Die vindt plaats op donderdag 25 april vanaf 13u. De place to be is Technologiecampus Gent. Iedereen welkom! Wij voorzien een hapje en een drankje.

Zo verloopt de finale

Twee racewagens staan naast elkaar, de muizenvallen op scherp. Op het startsignaal accelereren de racewagens zo snel mogelijk naar de remzone. In of vóór de remzone remmen ze krachtig. 

Wie wint?

De eerste wagen die volledig stilstaat in de remzone, wint. Het einde van het parcours wordt afgebakend door een crashbarrière die elke racewagen zal stoppen die de remzone te ver overschrijdt.


Beeld van vorig jaar. Dit jaar wordt de Maakweek-finale nog groter dan anders.

In de voorbereidingsfase testten de studenten hun racewagens.


Meer info

Meer weten? Neem dan contact op met coördinerend OPT-docent Jurgen Symynck via jurgen.symynck@odisee.be.