Gepubliceerd op 11-10-2021

1 op 8 jonge vrouwen kan geen menstruatieproducten betalen, maar 7 op 8 kunnen helpen. Help jij mee?

Poster menstruatiearmoede
1 op 8 jonge vrouwen kan geen menstruatieproducten betalen, maar 7 op 8 kunnen helpen. Help jij mee?

Uit onderzoek van Caritas in 2020 blijkt dat één op acht meisjes en jonge vrouwen wel eens geen menstruatieproducten kan betalen.  Menstruatieproducten nemen een niet onbelangrijke hap uit het budget van studenten. Uit geldgebrek moeten hierdoor sommige studenten noodgedwongen thuisblijven van school of kiezen ze weleens voor een noodoplossing, zoals wc-papier, zakdoeken of sokken.

In kader van de internationale dag tegen armoede en sociale uitsluiting organiseert STUVO in samenwerking met Corporate Women Association een campagne rond menstruatiearmoede. Enerzijds willen we sensibiliseren aan de hand van een postercampagne en inzamelactie van menstruatiemateriaal. Anderzijds stellen we gratis menstruatieproducten beschikbaar voor kwetsbare studenten. Op één of meerdere toiletten per campus zullen kastjes aanwezig zijn die gevuld worden met zakjes met gratis maandverband en tampons. De kastjes zijn vrij toegankelijk en staan op een discrete plaats waar de student, die het nodig heeft, het materiaal vrij en discreet kan nemen.

Producten doneren?

Dat kan! We doen een warme oproep om in de week van 18 oktober menstruatieproducten (maandverband en tampons) te doneren. Met deze producten kunnen wij onze kastjes in de toekomst blijven vullen.

  • BrusselDoneren kan bij ons inzamelpunt aan het onthaal van het Serclaes gebouw.
  • AalstDoneren kan bij ons inzamelpunt aan de hoofdingang. 

Waar kan ik de gratis menstruatieproducten terugvinden?

Vanaf maandag 18 oktober stellen we gratis menstruatieproducten beschikbaar. We nodigen elke  student of medewerker die het nodig heeft uit om menstruatieproducten te nemen.

  • Brussel: Je kan de kastjes met maandverband en tampons vinden in de toiletten op het gelijkvloers en het eerste verdiep van het Hermes 1 gebouw en de toiletten van minéén in het Serclaes gebouw.
  • AalstJe kan de kastjes met maandverband en tampons vinden in de toiletten op het eerste verdiep.   

Heb je vragen?

Stuur een mailtje naar britt.vancleven@odisee.be

Laatst aangepast door Johan Cauwenbergh op 15/02/2022
Aangemaakt door Baptist Bosmans op 11/10/2021