Afstudeerrichting Dierenzorg

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Overal beestjes!

Ben je geboeid door dierengedrag, dierengezondheid, dierenverzorging en dierenwelzijn en is werken met dieren je grote droom, dan is de afstudeerrichting Dierenzorg echt iets voor jou. Je gaat aan de slag in dierenparken, dierenasielen, dierenspeciaalzaken, fokkerijen of bij rasverenigingen. Je bent opgeleid om dieren te verzorgen en te trainen. De dierensector richt zich steeds meer op afgestudeerden met ethologische en technische kennis: jij hebt die achtergrond!

Iets voor jou ?

1
Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
2
Je bent geboeid door dieren hun gedrag, gezondheid en welzijn.
3
Werken met dieren en ze verzorgen is je grote droom.

Sil, student dierenzorg

“Ik was altijd al graag met dieren bezig. Super om dan een opleiding te vinden die volledig aansluit bij je hobby. De meeste docenten zijn gepassioneerd met hun vak bezig en dat voel je als student. Dankzij mijn stage op een bizon- en schapenbedrijf in de Franse Alpen heb ik ontdekt dat ik later het liefst in het buitenland zou werken, bij voorkeur in een bergachtige of weidse omgeving.”

5 vakken in de kijker

1
Ethologie

Binnen de afstudeerrichting Dierenzorg begint alles bij het gedrag van dieren. Bij Ethologie word je een expert ter zake. Aan de hand van opdrachten pas je je kennis toe op je favoriete dier.

2
Praktijkdagen dierenzorg

Vanaf het eerste semester duik je het werkveld in. Op woensdag trek je eropuit voor praktijksessies, bedrijfsbezoeken en andere uitstappen. Je ontdekt de wereld van de dierenverzorger in de dierentuin, in opvangcentra en in diverse bedrijven.

3
Dierenwelzijn

In het vak Dierenwelzijn ontdek je de eigenheid van onze opleiding. Dierenwelzijn moet het doel zijn van iedereen die in de dierenzorg tewerkgesteld is. Hierin komen alle andere dierenzorgthema’s samen. Je toetst die thema’s ook aan de praktijk af.

4
Dierenvoeding

Een gezonde geest in een gezond lichaam, ook voor dieren. Gezonde voeding is voor dieren even belangrijk als voor de mens. In dit vak leer je wat de basis is van een gezond voedingspatroon voor dieren. Voor de diersoort van je keuze stel je zelf een rantsoen samen.

5
Dierenziekten

Als dierenverzorger ben je geen dierenarts, maar toch is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in hoe dierziekten ontstaan, zich ontwikkelen en hoe jij kunt bijdragen tot preventie en genezing. In dit vak leg je de basis van een grondige kennis van dierziekten. 

Schrijf je eigen verhaal

Spreken deze vijf vakken je aan?

inschrijven

Infodag

ik kom

Na je diploma?

92,9% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Waar kun je aan de slag?

Met een diploma Dierenzorg kun je aan de slag als dierenartsassistent, dierentuinmedewerker, zelfstandige, consulent, bij de dienst Dierenwelzijn van de overheid of als welzijnscontroleur. 

Persoonlijke begeleiding

1
Les in kleine groepen

Je gaat aan de slag in kleine klasgroepen. Dat betekent: veel aandacht voor het individu en geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt binnen de opleiding Agro- en biotechnologie in het eerste jaar ook een persoonlijke studiebegeleider toegewezen. Die volgt je op en stuurt je bij waar nodig. Je kunt met je problemen altijd bij hem/haar of bij je docent terecht.

2
Instapcursussen

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats. 

3
Taalatelier

Heb je extra begeleiding nodig op gebied van taal (mondeling of schriftelijk)? Dan kun je ook een taalatelier volgen. Daarnaast organiseren we in de loop van het jaar enkele sessies studietraining, studiemethodieken, studieplanning en examentraining.

4
Universal Design Learning

In de opleiding hanteren we het UDLprincipe (Universal Design Learning). Heb je studie- of examenfaciliteiten nodig? De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Zijn de bestaande faciliteiten niet voldoende voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

72% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

In de opleiding Agro- en biotechnologie gaan we voluit voor een talentaanpak. We gaan op zoek naar je talenten en bouwen we je professionele identiteit op. Vanaf het begin van de opleiding kies je een afstudeerrichting en krijg je de mogelijkheid je eigen accenten te leggen. Naar het einde van het traject toe verdiep je je steeds meer in die elementen die jouw voorkeur krijgen en die aansluiten bij jouw talenten en passies. Zo vertrek je van je eigen talenten en je intrinsieke motivatie om de juiste toekomstkeuze te maken. 

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info