Afstudeerrichting Biochemie

Wat studeer je?
Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Biochemie. Je leert alles over de (bio)chemische processen van voeding in vakken zoals Microbiologie, Voedselpathogenen, Mouterij/brouwerij, Conserveringsen levensmiddelentechnologie en zuivel. De opleidingsonderdelen Biochemie en Biotechnologie geven je de technische en wetenschappelijke basis die je zult kunnen inzetten bij de nieuwe uitdagingen van de industriële biotechnologie.
Je volgt les op de Technologiecampus in Gent.
Meer over Technologiecampus
2 vakken in de kijker
In het vak Biochemie ontrafel je de relatie tussen de biologische functie en de chemische structuur van suikers, eiwitten, lipiden en nucleïnezuren. Je gaat ook dieper in op de stofwisselingsprocessen in levende materie. Biotechnologie bouwt verder op het basisvak genetica. In dat vak komt o.a. moleculaire biologie, immunologische biotechnologie en DNA-technologie aan bod. Je kijkt ook naar de toepassingen van biotechnologie zoals biobrandstoffen, bioplastics en transgene planten.
Bij Levensmiddelentechnologie en Zuivel bestudeer je de productie van verschillende voedingsmiddelen. Technieken om microbieel bederf te voorkomen en om veilig met voeding om te gaan, behandel je in het vak Conserveringstechnologie. In de laboratoria voer je chemische en microbiologische voedingsanalysen uit. Bij de vakken Mouterij en Brouwerij focus je je op alles wat met fermentatietechnologie te maken heeft. En je zet je kennis in praktijk in de brouwerij van onze hogeschool.
Studieprogramma

Brecht, student chemie
“Tijdens de labo’s leer je je docenten beter kennen. De groepen zijn dan een stuk kleiner, waardoor je niet alleen met je docenten maar ook met je medestudenten veel meer contact hebt. Later wil ik graag onderzoek doen in een labo. De technieken die ik hier tijdens de labo’s leer zullen dan zeker van pas komen.”

Na je diploma?
92,7% van de afgestudeerden na 1 jaar is aan het werk
Waar kun je aan de slag?
Als biochemicus werk je vooral in de sector van de levensmiddelentechnologie, zoals de zuivel-, de vlees- en de drankenindustrie. Je stuurt er de processen en analyseert en controleert zowel de grondstoffen als de halffabrikaten en de eindproducten. Volgende jobs kun je uitoefenen: laborant voor analyse- en controlewerk in labo's voor voedings- en gistingsbedrijven, onderzoeksmedewerker in biochemie en biotechnologie, verantwoordelijke voor productiestadia in brouwerij en mouterij, ...

Persoonlijke begeleiding
Heb je geen wiskundige (minder dan 3 uur) en/of chemische (enkel het vak natuurwetenschappen gevolgd) achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen.
En kun je nog wat extra hulp gebruiken bij bepaalde vakken (zoals Fysica en Wiskunde), dan kun je ookbij het monitoraat terecht.
Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen studenten en docenten miniem is. Zit je met een specifiek probleem, dan staat het docententeam voor je klaar.
Aan Odisee ben je geen nummer. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Labo’s en oefeningen doen we daarom altijd in een kleine groep.
Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.
73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar
Ga 100% voor je eigen talent!
Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je talenten. Vervolgens ontdek je je eigen talenten via de LEMO-test. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je sterktes kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.
Chemie is een erkende opleiding.
Chemie werd positief beoordeeld door een onafhankelijk panel van deskundigen.
Lees het verslag