Afstudeerrichting Chemie

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Chemie in de puurste vorm

Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Chemie. Je wordt ondergedompeld in de wereld van de chemie: opleidingsonderdelen als Industriële, Organische, Analytische en Instrumentele chemie staan op je programma. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden en leert gegevens uit vakliteratuur verwerken en verzamelen. In het derde jaar word je een volleerd chemicus met vakken als Instrumentele analysen, Organische spectrometrie, Polymeerchemie, Milieuzorg en Procestechnologie.

2 vakken in de kijker

1
Organische chemie

Maak je klaar voor een uitdagend vak, waarin je verschillende functionele groepen behandelt en inzicht krijgt in complexe organische syntheses. In het labo link je de theorie aan de praktijk en krijg je verschillende synthesemethodes en opzuiveringstechnieken onder de knie. Je bereidt industriële producten zoals kleurstoffen en polymeren, onderzoekt hun eigenschapen en legt de structuur van onbekende verbindingen bloot aan de hand van spectra. In het derde jaar zoom je in op kunststoffentechnologie.

2
Industriële chemie

In deze vakken maak je kennis met de verschillende takken van de chemische industrie. Je ontdekt alles over chemische technologie en de productie van chemische producten. Bij procestechnologie leer je productieprocessen opvolgen, regelen en sturen. Altijd met veel aandacht voor procesveiligheid. Tijdens een dagstage zet je al je theoretische kennis om in de praktijk.

Alaric, Student Chemie

“De labo’s van de Technologiecampus zijn geweldig uitgerust, een droom voor een praktijkfan als ik. Bovendien is er veel aandacht voor het milieu, dat vind ik ook belangrijk. In het middelbaar studeerde ik tso Chemie, en ik vond de praktijk echt geweldig, dus was het logisch om daarin verder te gaan.”

Na je diploma?

92,7% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Waar kun je aan de slag?

Met zo’n gegeerd diploma als Chemie vind je gegarandeerd snel een job. In de chemische nijverheid bijvoorbeeld: de petrochemische sector, de staalnijverheid, de kunststoffensector of de meststoffenproductie. Je stuurt er de diverse processen en voert analyses uit met behulp van de meest gesofisticeerde apparatuur. Ook een baan als technischcommercieel afgevaardigde in de chemische producten en/of analyseapparatuur of als lesgever behoren tot de mogelijkheden.

Persoonlijke begeleiding

1
Instapcursus

Heb je geen wiskundige (minder dan 3 uur) en/of chemische (enkel het vak natuurwetenschappen gevolgd) achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen.

Ik schrijf me in!

En kun je nog wat extra hulp gebruiken bij bepaalde vakken (zoals Fysica en Wiskunde), dan kun je  ookbij het monitoraat terecht.

2
Weg met de kloof tussen docenten en studenten

Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen studenten en docenten miniem is. Zit je met een specifiek probleem, dan staat het docententeam voor je klaar. 

3
Je bent geen nummer

Aan Odisee ben je geen nummer. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Labo’s en oefeningen doen we daarom altijd in een kleine groep.

4
Persoonlijke begeleiding

Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.

73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je talenten. Vervolgens ontdek je je eigen talenten via de LEMO-test. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je sterktes kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info