Afstudeerrichting Milieutechnologie

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Milieu op de eerste plaats

Wil je later meewerken aan een duurzame toekomst? Wil je aan de slag in een sector die focust op innovatieve energiebronnen, duurzame materialen, leefbaar wonen en zorg voor onze omgeving en het klimaat? Kies dan voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Je leert er ook alles over het opsporen en meten van milieuverontreiniging en uiteraard over de technologie om ons leefmilieu te optimaliseren.

2 vakken in de kijker

1
Milieutechnologie

De vakken Bodem-Lucht-Water draaien rond de verontreinigingen in ons leefmilieu en de technologie die gebruikt wordt om een bodem te saneren of lucht en water zuiver te maken. Bij Milieubiotechnologie bestudeer je de toepassing van biochemische processen in de milieusector en bij Afval- en materialenbeheer/Energiebeheer komt afvalpreventie, afvalrecyclage, energieproduct en efficiënt energieverbruik aan bod.

2
Attest Milieucoördinator B

Studeer je af in de richting Milieutechnologie, dan krijg je automatisch het getuigschrift Milieucoördinator B. Daarmee kun je aan de slag als milieuambtenaar, in milieuadviesbureaus en als milieucoördinator in kmo’s. Na je studies kun je via een vervolgopleiding het attest Milieucoördinator A behalen.

Sanda, Studente Milieutechnologie

“De milieuvakken vind ik het interessantst. In milieubiotechnologie leren we hoe genetische manipulatie gebruikt wordt voor de verbetering van de maatschappij. Heel fascinerend. Daarnaast vind ik ecotoxicologie erg boeiend: hoe help je mensen, dieren en planten door de giftigheid te verminderen?”

Na je diploma?

Waar kun je aan de slag?

Met dit diploma kun je aan de slag als laborant bij de milieuafdeling van bedrijven, milieuanalyselaboratoria en waterzuiveringsstations. Daarnaast is er ook een plaatsje voor jou bij intercommunales als milieuambtenaar of als milieucoördinator. 

Persoonlijke begeleiding

1
Instapcursus

Heb je geen wiskundige (minder dan 3 uur) en/of chemische (enkel het vak natuurwetenschappen gevolgd) achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen.

Ik schrijf me in!

En kun je nog wat extra hulp gebruiken bij bepaalde vakken (zoals Fysica en Wiskunde), dan kun je  ookbij het monitoraat terecht.

2
Weg met de kloof tussen docenten en studenten

Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen studenten en docenten miniem is. Zit je met een specifiek probleem, dan staat het docententeam voor je klaar. 

3
Je bent geen nummer

Aan Odisee ben je geen nummer. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Labo’s en oefeningen doen we daarom altijd in een kleine groep.

4
Persoonlijke begeleiding

Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.

73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je talenten. Vervolgens ontdek je je eigen talenten via de LEMO-test. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je sterktes kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info