Didactiek begrijpend lezen
- De Taalraad Begrijpend lezen op initiatief van de Taalunie formuleert aanbevelingen (https://taalunie.org/publicaties/17/effectief-onderwijs-in-begrijpend-lezen) om het niveau van begrijpend lezen van Vlaamse en Nederlandse basisschoolleerlingen te verhogen.
- Op initiatief van de VLOR en Onderwijsverstrekkers werd een adviesrapport geschreven; ‘Sleutels voor effectief begrijpend lezen’: Inspiratie voor een eigentijdse didactiek in het basisonderwijs.
- De vele kanten van leesbegrip is een literatuurstudie naar onderwijs in begrijpend lezen in opdracht van de Nederlandse Inspectie van het Onderwijs en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (https://www.nro.nl/wp-content/uploads/2019/09/houtveen-van-steensel-de-la-rie-2019-reviewstudie-begrijpend-lezen.pdf).
- In het onderzoeksrapport van de onderwijsinspectie lees je de bevindingen over het onderwijs in begrijpend lezen in de Vlaamse basisscholen. Het rapport illustreert de sterke en zwakke punten van de huidige praktijken (https://www.onderwijsinspectie.be/nl/onderzoek-begrijpend-lezen-basisonderwijs).
- Stichting Lezen geeft een groot aantal publicaties uit over lezen en leesbevordering (https://www.lezen.nl/nl/over-stichting-lezen/publicaties).
- Neem je leesonderwijs of leesmethode onder de loep met deze checklist (https://www.delubas.nl/nieuws/checklist-voor-voortgezet-lezen/).
- Voor de begeleiders van de Kinder- en jeugdjury werden lesmappen ontwikkel (https://www.kjv.be/begeleiders/archief.php) bij de boeken die gelezen worden, uiteraard geordend per leeftijdsgroep)
- Via Jeugdliteratuur.org (http://jeugdliteratuur.org/lestips) vind je lestips bij een selectie van prenten-, kinder- en jeugdboeken.
- Iedereen kan leren schrijven (https://iedereenkanlerenschrijven.nl/) bundelt informatie over goede schrijfdidactiek op school.