Wat na je opleiding Facility management?

Opleiding van je dromen gevonden?

Inschrijven

Ik schrijf me in!

Werken als facility manager

Een Facility Manager is een duizendpoot: geboren organisator, gedreven people manager, aankoper en onderhandelaar. Daarnaast moet hij beschikken over gedegen technische bagage en streven om een gelijkwaardige gesprekspartner te zijn in alle gebieden die hij beheert. Hij moet de juiste vragen kunnen stellen aan de experts ter zake en snel inzicht verwerven in gespecialiseerde projecten, zonder per se expert te zijn. Een brede basiskennis is dus onontbeerlijk om deze uitdaging aan te kunnen. Maar vooral: in onze steeds complexere wereld moet de Facility Manager zich laten omringen door mensen met de juiste, specialistische kennis om zo onderbouwde keuzes te kunnen maken. 

 “Het aantal afgestudeerden per jaar blijft zo goed als constant, terwijl de markt schreeuwt om meer nieuwe mensen.” 

(Bron: De Standaard 2019)

Verder studeren

Afgestudeerd?

Facility management

Werken voor mensen

Als facility manager zorg je ervoor dat elk personeelslid alle diensten en middelen (facilities) ter beschikking heeft om het werk goed te kunnen doen in een aangename omgeving.  Stel, je bent een nieuwe medewerker en je begint aan je eerste dag. Dan heb je heel wat faciliteiten nodig: bedrijfswagen, werkplek, bureau, gsm, een laptop, bedrijfskleding… Daar wordt allemaal voor gezorgd door de facilitaire dienst. Naast deze diensten aan personen, zijn er ook de diensten aan de gebouwen: bouwen en verwouwen, verlichting, verluchting, verwarming, beveiliging, schoonmaak, tuinonderhoud etc.

Waar kun je aan de slag?
1
Facility consultant

Als consultant ben je in dienst bij een commercieel adviesbureau of dienstenleverancier. Je helpt klanten bij het oplossen van allerlei facilitaire vraagstukken met als doel de efficiëntie verhogen, de kosten reduceren en het verduurzamen van de processen in een organisatie. Het is een gevarieerde job. Zo begeleid je bijvoorbeeld de implementatie van een softwaresysteem voor facilitair beheer (FMIS), adviseer je over een nieuw concept voor de kantoorinrichting of denk je mee over investering in duurzame energiebronnen. Soms werk je bij de klant, dan weer op kantoor, thuis of onderweg. 

2
Facility coördinator

Een facility coördinator is in dienst van het bedrijf zelf of werkt in dienst van een facility provider. Hij/zij staat in voor de opvolging van de facilitaire diensten binnen een bedrijf. De facility coördinator zorgt ervoor dat de facilitaire diensten worden uitgevoerd volgens de vooropgestelde planning, timing, kwaliteit en budget. Hiervoor staat hij vaak in contact met interne diensten of externe onderaannemers die de diensten uitvoeren en heeft hij daarin een coachende, leidinggevende rol.

3
Facility contractmanager

De contractmanager werkt in een bedrijf waar de meeste diensten uitbesteed zijn. Hij /zij voert een behoefteanalyse uit, verkent de markt en onderhandelt met verschillende leveranciers. Hij begeleidt de selectieprocedure en sluit contracten af met de gekozen leveranciers. Dit kan gaan over een contract voor technisch onderhoud van de gebouwen, ramenwas, groenbeheer, security, catering, enz. Ten slotte staat hij in voor de opvolging van het contract.

Maxiem werkt voor Tommy Hilfiger

Oud-student Maxiem vond meteen een job op zijn maat. "Ik werk als facility manager bij Groep Alain Broekaert, de officiële verdeler in België van onder andere Tommy Hilfiger, Scotch & Soda en Calvin Klein. Ik had nooit gedacht dat ook deze sector facility managers nodig had. Elke dag merk ik dat de opleiding me voldoende basis heeft gegeven om mijn opdrachten op een professionele en correcte manier aan te pakken. De job biedt dezelfde afwisseling als de opleiding: iedere dag is uniek en geen enkel project is hetzelfde."

 

Problem sover

 

 

Problem solver

"Dagelijks duiken nieuwe boeiende problemen op", aldus Maxiem. "Waterlekken, kapotte airco's, gebroken ruiten ... De basiscompetentie om die af te handelen is: zelfstandig en doelgericht werken. Precies wat ik leerde in mijn studie!"

 

"Een tweede bachelor"

"Ik besloot om na Facility management bij Odisee een bachelor Vastgoed bij te studeren", zegt Anthony. "Doordat er heel wat vakken van Facility management ook in Vastgoed zitten, zorgde dat voor heel wat vrijstellingen en dus een interessante vervolgopleiding."

 

Jelle ging voor een master Organisatie & Management

"Na mijn bacheloropleiding koos ik ervoor om nog een master Organisatie & Management aan te vatten. Zo wilde ik me nog meer op economie richten. De combinatie tussen een professionele bachelor en een academische master is een ideale mix! De veelzijdigheid verhoogt je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt en in mijn laatste jaar in mei kon ik al aan de slag als Inspecteur Industrie bij Cleaning Masters."

Oud-student Stijn: "Beheer 1000 eindgebruikers!"

"Ik stuitte op een vacature van Gebouwbeheerder bij het Leuvense stadsontwikkelingsbedrijf. Wat begon als beheerder van één gebouw, groeide na 3 jaar uit tot een functie als Coördinator Facilitair beheer, waardoor ik verantwoordelijk was voor het facilitair beheer van verschillende gebouwen binnen de groep Leuven, goed voor duizend eindgebruikers! Na 5 jaar ervaring in het facilitaire werkveld, kreeg ik de kans om Team Leader Facility te worden bij Medialaan, een uitdaging die ik met veel enthousiasme ben aangegaan.

 

"Team leader facility"

"Als Team leader facility sta ik in voor het facilitair beheer van de Medialaan-gebouwen", zegt Stijn. "Concreet voorzien we alle soft en hard services, inclusief verbouwingen en ondersteuning van tv-producties. Afwisseling, verantwoordelijkheid en menselijk contact!"

Infodag

Kom meer te weten!

Ik kom

Succes op de arbeidsmarkt

De opleiding staat garant voor succes op de arbeidsmarkt. Door de brede basis kun je in tal van functies terecht. Ook je talen en je basisopleiding marketing en economie maken je tot een veelzijdige en vlot inzetbare kracht. Via de hogeschool kun je ingestuurde vacatures raadplegen. Onze oud-studenten vind je o.a. bij Securitas, Universiteit Gent, Zoo Antwerpen, Lidl, Delhaize, C&A, BNP Paribas Fortis, AG Insurance, Center Parcs en Brussels Airport.