Student Orthopedagogie schrijft gedichtenbundel over vluchtelingen

Wij schrijven ons verhaal

Lees alle verhalen

Ihssane M’Rabet Fahsi, student Orthopedagogie aan hogeschool Odisee, heeft een gedichtenbundel uitgebracht: The Untold Poems. “Daarin vertel ik het verhaal van zij die geen stem krijgen: van vluchtelingen, kwetsbare jongeren en mishandelde vrouwen.”

Ihssane werkt al zo’n 3 jaar als vrijwilliger in de Vilvoordse organisatie 1001 Schakels, een burgerinitiatief voor jeugd dat een inclusieve samenleving beoogt waarin iedereen tot zijn recht kan komen. “Zo ben ik de voorbije jaren in contact gekomen met onder meer vluchtelingen en jongeren uit een kwetsbare omgeving”, aldus Ihssane. “Zij hebben vaak erg wrede verhalen, maar ik blijf steeds onder de indruk van hun levensvreugde.” (Lees verder onder de foto.)


Ihssane M’Rabet Fahsi tijdens de voorstelling van haar gedichtenbundel. ©️ Kawtar Ouhammou

30 verhalen in boekvorm

Om ervoor te zorgen dat ze gehoord zouden worden, besloot Ihssane hun verhalen neer te schrijven. “In gedichten, slam poetry en ook langere stukken. Ik schrijf in de vorm of taal waar de woorden op dat moment nood aan hebben. Zo stond ik na een tijdje met een dertigtal stukken, die ik in boekvorm heb gegoten.” (Zie onderaan voor een voorbeeld.)

Eindwerk Orthopedagogie

Vrijdag heeft Ihssane de gedichtenbundel, die haar eindwerk vormt voor het vak ‘Persoonlijk ontwikkelingsplan’, met succes voorgesteld aan haar docenten en medestudenten. Bovendien zal de gedichtenbundel ook worden gebruikt in het vak ‘Sociaal recht en welzijnsbeleid’ in de opleiding Orthopedagogie, om zo asiel en migratie in ons land te kaderen. (Lees verder onder de foto.)


The Untold Poems, gedichtenbundel door student Odisee Orthopedagogie. ©️ Kawtar Ouhammou

Contact (niet voor publicatie)

Een fragment uit The Untold Poems:

Boot

Net een boot op de zee

De oh, oneindige zee

Verdrinkend in mijn heimwee

draag ik te veel last.

Vooraan, achteraan,

In het midden en zelfs aan de zijkanten

Zitten er lasten

oei, een gat

water dringt binnen

De lasten beginnen te bewegen

oeps, eentje is gevallen

wat erg,

maar ik voel me niet slecht

Meer kans zodat ik kan overleven

ik ben aangekomen

Een eiland in Griekland

mijn laatste lasten laten me drijven

samen met honderden gekleurden vestjes

Ik ben een boot.