Verhalen en E-books

 • https://www.dbnl.org/titels/index.php (Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren, met veel (ouder) gratis te downloaden materiaal (verhalen, romans, gedichten, theater); op de website nog veel andere interessante achtergrondliteratuur)
 • https://www.ereaders.nl/de-leukste-gratis-e-books-42/ (boeken waarvan auteursrechten verstreken zijn of waarvoor de auteur toestemming gaf worden gratis ter beschikking gesteld op de website. Ofwel laad je de boeken in je e-reader ofwel download je het boek als pdf)
 • https://www.instagram.com/ishquote/ (Ish Ait Hamou publiceert elke dag enkele bladzijden uit zijn novelle Als je iemand verliest die je niet kan verliezen)
 • Op www.bulkboek.nl vind je een groeiend aantal voorgelezen korte verhalen van topauteurs.
 • https://www.eenvoudigcommuniceren.nl/ (deze uitgeverij van boeken en kranten in eenvoudig taalgebruik biedt een aantal materialen tijdelijk gratis aan. Interessant zijn bijvoorbeeld de gratis korte verhalen in het boekje Naar de haaien)

Luisterverhalen 1

 • https://www.deburen.eu/magazine/449/radioboeken-download-gratis-100-luisterverhalen (100 gratis luisterverhalen: Het Vlaams-Nederlandse huis voor cultuur en debat deBuren maakte tussen 2006 en 2014 een serie radioboeken met auteurs als Abdelkader Benali, Khalid Boudou en Tommy Wieringa. Joke van Leeuwen en Floortje Zwigtman waren verantwoordelijk voor enkele kinderverhalen.)
 • http://www.citybooks.eu/nl/: verschillende auteurs schreven luisterverhalen van max. 30’ over de een of andere stad, en dat allemaal gratis. Annelies Verbeke bijvoorbeeld, ‘queen of the short story’, over Jakarta. De verhalen zijn bovendien beschikbaar in verschillende talen, maar ook steeds in het Nederlands (naast: Engels, Frans, Portugees, Spaans, Afrikaans…) en kan je rechtstreeks vanop de website downloaden).
 • https://www.storytel.com/nl/nl/ luisterboeken - gedurende de eerste 14 dagen gratis - op je telefoon downloaden. Vooral een boekenaanbod voor de 2de en 3de graad, fictie zowel als non-fictie. 
 • https://radio1.be/programma/zandman (De podcast Zandman van Radio 1 (via Spotify, maar ook te beluisteren online via ) waar bekende Vlamingen, veelal auteurs nieuwe of oudere kortverhalen voorlezen, waaronder er een heel aantal geschikt zijn voor de 2de of 3de graad) 

Poëzie

Luisterverhalen 2

 • https://www.geluidshuisuitgeverij.com/binnenpret (Het Geluidshuis stelde speciaal voor deze periode een aantal luisterspelen gratis ter beschikking. Meestal gaat het om sprookjes, dus een aantal ervan zijn ook voor oudere leerlingen geschikt. Zelfs een aanrader voor volwassenen!)
 • https://www.youtube.com/channel/UCMn4mJNab1rePj4Jrpqu_Zw (naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand lezen Vlaamse en Nederlandse auteurs elke dag een stukje voor uit een boek. Naast het verhaal zelf, geven ze ook suggesties om met het verhaal, het gedicht…. aan de slag te gaan zoals Joke van Leeuwen die de leerlingen uitdaagt haar gedicht af te maken.)
 • http://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/ (online- en bestelbibliotheek voor (jongeren/ouderen) met dyslexie en/of slechtzienden)
 • https://www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html (een aantal luisterboeken worden tijdelijk gratis en voor iedereen ter beschikking gesteld. Je vindt ze per categorie terug met (g); je hoeft er enkel een app voor te installeren)

Odisee Leeswijzer

Leeswijzer

Odisee Leest

#Odiseeleest

Kortfilms & documentaires

https://professionals.jeugdfilm.be/nl/meer-dan-film/kortfilmkanaal (kortfilms tegen een zeer democratische prijs, die je - nu tijdens het verplicht thuisblijven - ter beschikking kan stellen via het digitale leerplatform; voor de leerkracht zijn er concrete lessuggesties te vinden in de meegeleverde lesmappen)