Terug naar overzicht

Gezinswetenschappen voor volwassenen

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Ondersteuning voor gezinnen

Wil je meer weten over wat zich tussen mensen afspeelt? Wil je begrijpen hoe relaties tot stand komen, of waarom het fout kan gaan? Zoek je meer inzicht in opvoeding, wil je zelf leren hoe het beter kan? Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Gezinswetenschappen studeren biedt je nieuwe inzichten en verruimt je kansen. Als volwassene volg je één dag per week les gedurende drie jaar.

6
Troeven
1
Combinatie met werk en gezin

De opleiding Gezinswetenschappen voor volwassenen is zo georganiseerd dat studeren gecombineerd kan worden met een job en een gezin. Je volgt één dag per week les, gedurende drie jaar, maar zelfstudie en je eigen (werk)ervaring zijn even belangrijk in deze opleiding. Werkende studenten kunnen in sommige gevallen gebruik maken van educatief verlof en hun inschrijvingsgeld betalen met opleidingscheques.

2
Eén lesdag per week

Je volgt één dag per week les gedurende drie jaar. De lessen starten telkens om 9 uur en eindigen om 17 uur. Je kiest voor één lesdag en die houd je in principe gedurende het hele jaar aan:
• in het eerste jaar: maandag, donderdag of zaterdag;
• in het tweede jaar: dinsdag of zaterdag;
• in het derde jaar: maandag of zaterdag.

3
Gespreide examens

De examens zijn over het hele jaar gespreid en vallen telkens vrij kort nadat het betreffende vak is afgewerkt. Zo is er niet te veel tijd tussen de lessen en de examens en vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt altijd gepland tijdens de tweede helft van augustus.

4
Echte tweede kans

De bachelor Gezinswetenschappen is helemaal op maat van volwassenen die hun tweede kans grijpen. Voor wie studeren lang geleden is, organiseren we lessen ‘Leren leren’ en sessies over taal- en computervaardigheden. Met je diploma Gezinswetenschappen in de hand ben je dus niet alleen klaar voor een job in de sociale sector, maar sta je ook sterker in je schoenen als persoon. Een échte tweede kans dus: eindelijk dat diploma van hoger onderwijs behalen en je beroepsleven een nieuwe wending geven.

5
Unieke opleiding

De bacheloropleiding Gezinswetenschappen kun je in Vlaanderen en in Brussel enkel aan Odisee volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen. De opleiding geeft inzicht in de dynamiek van relaties, analyseert de verschillende aspecten van gezinsrelaties en leert je ook veel over je eigen functioneren als ‘kind van’, partner of (toekomstige) ouder.

6
Fraaie campus

Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de groene Huart Hamoirlaan, in een mooie en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. In onze gezellige cafetaria kan je elke middag broodjes en soep bestellen.

Heb je al een diploma? Dan kan je misschien een verkort studietraject volgen.

Voor studenten met een diploma hoger onderwijs in een sociaal-agogische richting omvat het programma, afhankelijk van de vooropleiding, 71 tot 106 studiepunten. Behaalde je een professionele bachelor of een master in een andere richting, dan omvat je programma 99 tot 120 studiepunten. Kom je niet in aanmerking voor een van deze trajecten, maar behaalde je wel een hoger diploma of enkele credits, dan kan je alsnog vrijstellingen aanvragen. Meer informatie: info.schaarbeek@odisee.be

Waarom Gezinswetenschappen studeren?

  • Gezinswetenschappen vergroot je kennis over relaties en opvoeding.

  • Je krijgt inzicht in de maatschappelijke context waarin gezinsrelaties functioneren.

  • Je verwerft deskundigheid om gezinnen te versterken, te ondersteunen en te begeleiden.

Infobrochure!

Download

A little help?

Vraag extra instapbegeleiding.

INSTAPBEGELEIDING

Aan de slag met je diploma

Als je afstudeert als gezinswetenschapper ben je getraind om gezinnen te ondersteunen, versterken en begeleiden in hun streven naar goede, duurzame relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsrelaties én je bent in staat om passende begeleiding te bieden waar het fout gaat.

Jobmogelijkheden

Meer weten?

Kom naar de infodag!

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL

Leergroep Gezinswetenschappen - Drie deelnemers en één begeleider vertellen over hun ervaring

Lidia ging na 30 jaar weer studeren

Twee boeiende jobs

Dankzij Gezinswetenschappen nu twee boeiende jobs

Voor de campagne Talent voor Morgen van VLHORA doen alumni van Vlaamse hogescholen hun verhaal. Ze leggen uit waarom ze gekozen hebben voor hun opleiding en vertellen over de passie in hun job. Voor Odisee doet oud-studente Nejia Adouiri  haar verhaal. Dankzij haar doorzettingsvermogen slaagde ze in haar opleiding Gezinswetenschappen, is ze trotse moeder van vier kinderen en werkt ze ondertussen als consulent bij Bednet.
 

Lees hier Nejia haar verhaal

Nejia vertelt haar verhaal

Linda vertelt haar verhaal

"Ik ben meer mezelf geworden"

“Ik denk dat er weinig opleidingen zijn die je in zoveel facetten van je leven kunt gebruiken, als Gezinswetenschappen. Ik maak elke dag gebruik van mijn diploma. Gezinswetenschappen is investeren in jezelf en is tegelijkertijd een cadeau aan jezelf. Ik ben hier geen ander mens geworden, ik ben hier meer mezelf geworden. Ik heb mij nog nooit zo mezelf gevoeld als nu, dankzij de inzichten die ik hier heb meegekregen. En dat is onbetaalbaar.”

Linda Nijst, afgestudeerd in 2015

"Je vertrekt vanuit je sterktes"

“Als Vlaams-Marokkaanse moslim is het mijn droom om mensen van mijn origine in de hulpverlening te begeleiden. Gezinswetenschappen leerde me dat je moet vertrekken vanuit je eigen sterktes en dat ook je spirituele tradities hier deel van kunnen zijn. Nu coördineer ik het Moslim Advies Punt, dat zowel voor hulpvragers als hulpverleners een interculturele brug- en vertaalfunctie vervult.”

Mohamed Ben Haddou

Mohamed vertelt zijn verhaal

Heb je al een diploma? Dan kan je misschien een verkort studietraject volgen.

Voor studenten met een diploma hoger onderwijs in een sociaal-agogische richting omvat het programma, afhankelijk van de vooropleiding, 71 tot 106 studiepunten. Behaalde je een professionele bachelor of een master in een andere richting, dan omvat je programma 99 tot 120 studiepunten. Kom je niet in aanmerking voor een van deze trajecten, maar behaalde je wel een hoger diploma of enkele credits, dan kan je alsnog vrijstellingen aanvragen. Meer informatie: info.schaarbeek@odisee.be

Leergroep Gezinswetenschappen

Wat als je bakken talent hebt, misschien zelfs ervaring, én goesting in een sociale studie, maar die drempel naar een bacheloropleiding is toch nog iets te hoog voor jou? Dan kan je bij Gezinswetenschappen starten met een beperkt aantal vakken én aansluiten bij de 'Leergroep Gezinswetenschappen'. Daar werk je in kleine groep verder op de leerstof en ontwikkel je je interculturele competenties en je taal- en studeervaardigheden. 

Spreekt dit jou aan? Neem dan contact op met info.schaarbeek@odisee.be

Ondernemend?

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je samen met studenten uit andere opleidingen, bijvoorbeeld Bedrijfsmanagement, Vroedkunde, of zelfs Ontwerp- en Productietechnologie, je businessplan kunt uitwerken. Een echte win-win!

BANABA PSYCHOSOCIALE GERONTOLOGIE

Wil je graag een opleiding over 'werken met ouderen' volgen? Dan kun je kiezen voor de tweejarige bachelor-na-bacheloropleiding Psychosociale gerontologie. De opleiding biedt verbreding én verdieping aan mensen die al een diploma hebben in de sociale sector of die aan de slag zijn in de ouderenzorg. Meer info over de banaba Psychosociale gerontologie vind je hier

Meer weten over de banaba Psychosociale gerontologie?

Bel 02-240 68 40

OF STUUR EEN MAIL