Terug naar overzicht

Gezinswetenschappen voor volwassenen

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Start je inschrijving

Ondersteuning voor gezinnen

Wil je meer weten over wat zich tussen mensen afspeelt? Wil je begrijpen hoe relaties tot stand komen, of waarom het fout kan gaan? Zoek je meer inzicht in opvoeding, wil je zelf leren hoe het beter kan? Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Gezinswetenschappen studeren biedt je nieuwe inzichten en verruimt je kansen. Als volwassene volg je één dag per week les gedurende drie jaar.

Waarom Gezinswetenschappen studeren?

  • Gezinswetenschappen vergroot je kennis over relaties en opvoeding.

  • Je krijgt inzicht in de maatschappelijke context waarin gezinsrelaties functioneren.

  • Je verwerft deskundigheid om gezinnen te versterken, te ondersteunen en te begeleiden.

Infobrochure!

Download

A little help?

Vraag extra instapbegeleiding.

INSTAPBEGELEIDING

Aan de slag met je diploma

Als je afstudeert als gezinswetenschapper ben je getraind om gezinnen te ondersteunen, versterken en begeleiden in hun streven naar goede, duurzame relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsrelaties én je bent in staat om passende begeleiding te bieden waar het fout gaat.

Jobmogelijkheden

Meer weten?

Kom naar de infodag!
Go international

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL
6
Troeven
1
Combinatie met werk en gezin

De opleiding Gezinswetenschappen voor volwassenen is zo georganiseerd dat studeren gecombineerd kan worden met een job en een gezin. Je volgt één dag per week les, gedurende drie jaar, maar zelfstudie en je eigen (werk)ervaring zijn even belangrijk in deze opleiding. Werkende studenten kunnen in sommige gevallen gebruik maken van educatief verlof en hun inschrijvingsgeld betalen met opleidingscheques.

2
Eén lesdag per week

Je volgt één dag per week les gedurende drie jaar. De lessen starten telkens om 9 uur en eindigen om 17 uur. Je kiest voor één lesdag en die houd je in principe gedurende het hele jaar aan:
• in het eerste jaar: maandag, donderdag of zaterdag;
• in het tweede jaar: dinsdag of zaterdag;
• in het derde jaar: maandag of zaterdag.

3
Gespreide examens

De examens zijn over het hele jaar gespreid en vallen telkens vrij kort nadat het betreffende vak is afgewerkt. Zo is er niet te veel tijd tussen de lessen en de examens en vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt altijd gepland tijdens de laatste week van augustus.

4
Echte tweede kans

De bachelor Gezinswetenschappen is helemaal op maat van volwassenen die hun tweede kans grijpen. Voor wie studeren lang geleden is, organiseren we lessen ‘Leren leren’ en sessies over taal- en computervaardigheden. Met je diploma Gezinswetenschappen in de hand ben je dus niet alleen klaar voor een job in de sociale sector, maar sta je ook sterker in je schoenen als persoon. Een échte tweede kans dus: eindelijk dat diploma van hoger onderwijs behalen en je beroepsleven een nieuwe wending geven.

5
Unieke opleiding

De bacheloropleiding Gezinswetenschappen kun je in Vlaanderen en in Brussel enkel aan Odisee volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen. De opleiding geeft inzicht in de dynamiek van relaties, analyseert de verschillende aspecten van gezinsrelaties en leert je ook veel over je eigen functioneren als ‘kind van’, partner of (toekomstige) ouder.

6
Fraaie campus

Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de groene Huart Hamoirlaan, in een mooie en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. De openbare bibliotheek van Schaarbeek is vlakbij en heeft haar collectie en haar openingsuren afgestemd op de behoeften van onze studenten.

Kristel zou meteen opnieuw voor Gezinswetenschappen kiezen

Lidia ging na 30 jaar weer studeren

Moeder en dochter in Gezinswetenschappen

Voor de campagne Talent voor Morgen van VLHORA doen alumni van Vlaamse hogescholen hun verhaal. Ze leggen uit waarom ze gekozen hebben voor hun opleiding en vertellen over de passie in hun job. Voor Odisee doet oud-studente Nejia Adouiri  haar verhaal. Dankzij haar doorzettingsvermogen slaagde ze in haar opleiding Gezinswetenschappen, is ze trotse moeder van vier kinderen en werkt ze ondertussen als consulent bij Bednet.
 

Lees hier Nejia haar verhaal

Nejia vertelt haar verhaal

Linda vertelt haar verhaal

"Ik ben meer mezelf geworden"

“Ik denk dat er weinig opleidingen zijn die je in zoveel facetten van je leven kunt gebruiken, als Gezinswetenschappen. Ik maak elke dag gebruik van mijn diploma. Gezinswetenschappen is investeren in jezelf en is tegelijkertijd een cadeau aan jezelf. Ik ben hier geen ander mens geworden, ik ben hier meer mezelf geworden. Ik heb mij nog nooit zo mezelf gevoeld als nu, dankzij de inzichten die ik hier heb meegekregen. En dat is onbetaalbaar.”

Linda Nijst, afgestudeerd in 2015

"Je vertrekt vanuit je sterktes"

“Als Vlaams-Marokkaanse moslim is het mijn droom om mensen van mijn origine in de hulpverlening te begeleiden. Gezinswetenschappen leerde me dat je moet vertrekken vanuit je eigen sterktes en dat ook je spirituele tradities hier deel van kunnen zijn. Nu coördineer ik het Moslim Advies Punt, dat zowel voor hulpvragers als hulpverleners een interculturele brug- en vertaalfunctie vervult.”

Mohamed Ben Haddou

Mohamed vertelt zijn verhaal