Terug

Ontdek onze graduaatsopleidingen

Wil je meer info over een opleiding?

Vraag een brochure aan!

Brochures

 

Odisee biedt vanaf het academiejaar 2019-2020 ook graduaatsopleidingen aan. Deze opleidingen komen in de plaats van de HBO5-opleidingen die aan de Centra voor Volwassenenonderwijs werden aangeboden. Zij krijgen nu een volwaardige plaats in het hoger onderwijs.

Uitzondering

De HBO5-opleidingen Verpleegkunde behoren eveneens tot het hoger onderwijs, maar worden aangeboden in scholen voor voltijds secundair onderwijs.

 

Lees hier meer

Werkplekleren, wat is dat precies?

Werkplekleren is een essentieel onderdeel van de graduaatsopleidingen. Odisee en werkgevers slaan daarvoor de handen in elkaar.

Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en onderwijs geeft je een brede basis mee en stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt.

FAQ over graduaatsopleidingen

Wat is een graduaatsopleiding?

Met een graduaatsopleiding behaal je op twee jaar tijd een diploma hoger onderwijs. De opleiding situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding, en is erg praktijkgericht.

Werkplekleren vormt minimaal één derde van de studieomvang. De opleiding leidt tot een graduaatsdiploma en biedt snel een kans op werk.

Na een graduaatsdiploma kun je ook doorstromen naar een aanverwante bacheloropleiding en via een aangepast programma het bachelordiploma behalen.

&
Iets voor jou?
1
Je studeert af in het middelbaar onderwijs

De graduaatsopleidingen bereiden je voor op specifieke beroepen. Ze zijn zeker iets voor jou als je bij het leren graag je handen uit de mouwen steekt. Nog meer dan de bacheloropleidingen zijn ze gericht op de praktijk. Tijdens het werkplekleren breng je je tijd door op de werkvloer. Wat je op school leert, ondersteunt de praktijk. Je leert dus al doende.

FAQ over graduaatsopleidingen

2
Je hebt al minstens 1/3 van je HBO-5 opleiding voltooid aan een CVO

Wie al minstens 1/3 van zijn of haar HBO-5 opleiding voltooid heeft aan een Centrum voor Volwassenenonderwijs, vindt hier meer informatie.

Een graduaatsopleiding heeft een heel eigen profiel en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding

 

 

Bekijk het filmpje

3
Je werkt en wil daarnaast studeren

Als je al werkt zijn graduaatsopleidingen een goede manier om je extra skills eigen te maken. Misschien wil je je heroriënteren, of misschien denk je eraan om bij dezelfde werkgever een andere job in te vullen? Sommige graduaatsopleidingen bieden specifieke trajecten aan voor werkstudenten. Lees hier meer.

Trouwens: het is ook mogelijk om het werkplekleren bij je eigen werkgever te doorlopen.

4
Je bent werkzoekend

Ben je werkzoekend? Dankzij de sterke voorbereiding op het werkveld, kan een graduaatsopleiding een stap in de juiste richting zijn. Na de opleiding vind je makkelijker een job die bij je past.

Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je studeren met behoud van je werkloosheidsuitkering zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Meer informatie vind je hier.

Business & Digital

Accounting administration 
algemeen | info werkplekleren

Marketing- en communicatiesupport
algemeeninfo werkplekleren

Informatica (Programmeren of Systemen en netwerken)
algemeen | info werkplekleren

Education

Educatieve graduaatsopleiding secundair onderwijs
algemeen

Health

HBO Verpleegkunde

algemeen

Social

Maatschappelijk werk
algemeen

Tech

Elektromechanische systemen
algemeen | info werkplekleren

Werforganisatie
algemeen