Odisee start met keuzevak voor jonge ondernemers

Wij schrijven ons verhaal

Lees alle verhalen

Hogeschool Odisee gaat vanaf dit academiejaar van start met Entrepreneurial skills, kortweg ESKI, een keuzevak voor studenten met interesse in ondernemen. “Zo willen we studenten met een hart voor ondernemen helpen om in de toekomst een eigen zaak op te starten”, zegt vakcoördinator Cathy Carlier.

Via het keuzevak komen studenten te weten wat ondernemen precies is, wat er allemaal bij komt kijken en welke vaardigheden een ondernemer nodig heeft. “Studenten die het vak volgen, hoeven zeker geen student-ondernemer te zijn met al een businessplan in het hoofd”, beklemtoont Cathy. “Elke student met interesse in ondernemen, mag het vak kiezen. Bovendien is ESKI is niet alleen bedoeld voor studenten uit managementopleidingen, maar voor álle Odisee-studenten met een passie voor ondernemen. Vaak hebben zij nood aan ondersteuning, maar durven ze de stap naar een ondernemersloket nog niet te zetten.”

Ondernemende studenten op weg helpen

Studenten die wél al met een concreet ondernemersplan rondlopen, vinden natuurlijk helemaal hun gading bij Entrepreneurial skills. “Via specifieke coaching verplichten we hen om over de start-up van hun activiteit na te denken en een en ander op papier te zetten. Zo geven we ze een stevige basis waarmee ze aan kunnen kloppen bij specialisten van bijvoorbeeld Unizo of een sociaal secretariaat. Dat is meteen het voornaamste doel van dit keuzevak: studenten op weg helpen om een eigen zaak te starten.”

Marketing en financiën

“Bij de inhoudelijke uitwerking van ESKI hebben we ons gebaseerd op de UNIZO Startsimulator en het VLAIO Startkompas”, vertelt Cathy. “Beide leidraden geven een mooi beeld van de financiële kant en de marketingaspecten die bij het ondernemerschap komen kijken. We geven onze studenten dus de beginselen van marketing en financiën mee, aangevuld met inspiratiesessies, zelfstudie en intensieve persoonlijke begeleiding. De sessies vinden plaats op Odisee Technologiecampus Gent. Als eindwerk zullen ze een ondernemersidee moeten voorstellen.”