Ontdek hoe uitwerpselen van vissen voeding voor planten worden

Wij schrijven ons verhaal

Lees alle verhalen

Op zondag 26 november organiseert de Odisee-hogeschool tal van activiteiten in het kader van de Dag van de Wetenschap. “In Gent zetten we mee onze schouders onder het Wooow Wetenschapsfestival”, zegt Pieter Tijtgat, wetenschapscommunicator van Odisee. “Daar kan het publiek bijvoorbeeld kennismaken met onze natuurlijk waterzuiveringsinstallatie Aquaponics.”

Een van de blikvangers van het Odisee-aanbod in Gent is Aquaponics. “Daarbij laten we het publiek kennismaken met ons waterzuiveringsaquarium Aquaponics: een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie die toxische afvalstoffen uit de uitwerpselen van vissen omzet in voedingsstoffen voor planten”, zegt Thijs Eeckhout (Odisee), die de workshop begeleidt. “Bepaalde bacteriën in het water zorgen daarvoor. We leggen het hele systeem uit aan de bezoekers, die de zuiverheid van het aquariumwater ook zelf kunnen testen. Voorts geven we onder meer ook een workshop over de gevaren van hacking en kunnen bezoekers spelen op onze gepimpte vleugelpiano. Die hebben onze studenten Ontwerp- en productietechnologie en Energietechnologie uitgerust met allerlei technische snufjes voor het Gentse stadsproject 123 Piano.”

Expertise in wetenschappelijk onderzoek

“We vinden het belangrijk om de expertise die bij Odisee leeft rond wetenschappen en onderzoek naar buiten te dragen. De Dag van de Wetenschap is de uitgelezen kans om dat te doen”, aldus Pieter Tijtgat. “Daarom nemen we zowel deel aan het Wooow Wetenschapsfestival in Gent als aan het Wetenschapsfestival Brussel. In beide steden slaan alle hogeronderwijsinstellingen de handen in elkaar om op de Dag van de Wetenschap te tonen wat ze in hun mars hebben. Daarnaast zetten we ook op onze campussen in Sint-Niklaas en Aalst wetenschap in de kijker. In het kader van ons wetenschapsinitiatief Odifiks organiseren we er tal van activiteiten.”

Meer info

Wat? Wooow, Wetenschapsfestival. Het volledig programma vind je op www.wooowfestival.be. Alle Odisee-activiteiten vind je via deze link.

Waar? MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel, Minnemeers 10, 9000 Gent.

Wanneer? Zondag 26/11/17 van 10u tot 17u.