Nieuw onderzoek van Odisee en VUB wil kankertherapie draaglijker maken.

Wij schrijven ons verhaal

Lees alle verhalen

Leven met een oncologische aandoening is een zware opdracht, zowel voor de persoon met kanker als voor de partner of mantelzorger. Vermoeidheid, pijn, stress, angst en verdriet verlagen de levenskwaliteit. In Dendermonde gaat in januari 2019 een nieuw programma van start, waarin oncologische patiënten samen met hun partner of mantelzorger kennis kunnen maken met mindfulness, yoga, ademhalingsoefeningen en creatieve kunsttherapie.

Samenwerking

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond aan dat deze technieken het welzijn van personen met een ernstige ziekte sterk kunnen verbeteren (Carlson et al., 2017). Het huidige programma kadert in een nieuwe studie, die het effect onderzoekt van deze vier therapievormen op patiënt én mantelzorger. De studie wordt gecoördineerd door Odisee hogeschool en Vrije Universiteit Brussel, olv Dr Marijke De Couck, en krijgt in Dendermonde de steun van het stadsbestuur en van algemeen ziekenhuis Sint-Blasius.

“Het doel van onze studie is om de effecten te testen op pijn, vermoeidheid, stress en depressie bij oncologische patiënten in de gevorderde stadia (stadium 3 en 4)”, zegt Liza Musch, onderzoeker bij de Odisee hogeschool. “Tegelijk onderzoeken we het effect op hun partner of mantelzorger. Hiertoe bieden we de deelnemers een 5 weken durend programma aan, waarin zij samen met hun mantelzorger kennismaken met de verschillende technieken. Zo kunnen zij ervaren welke techniek of therapie hen het best ligt. De deelnemers vullen op vaste tijdstippen vragenlijsten in en zullen enkele metingen zoals bloeddruk en hartslag laten uitvoeren, die ons toelaten het effect te meten en in kaart te brengen.”

Dendermonde helpt

“Dendermonde investeert graag in initiatieven die het welzijn van de bevolking bevorderen”, zegt burgemeester Piet Buyse. Het initiatief van Odisee hogeschool koppelt wetenschappelijk onderzoek aan een waardevol aanbod voor mensen met kanker. We bieden het graag onze volle steun en stellen met plezier de Schepenzaal ter beschikking, één van de mooiste zalen in ons stadhuis.”

Ook het az Sint-Blasius steunt het programma. Dr. Jan Decloedt, coördinator van de Borstkliniek, zegt waarom: “In az Sint-Blasius hebben we een jarenlange positieve ervaring met het welzijnsprogramma ‘Herstel en Balans’ voor oncopatiënten. De nieuwe wetenschappelijke studie van Odisee hogeschool kan nieuwe inzichten geven in welzijnsbevorderende therapieën, waar ook de partner baat bij heeft.”

Meer informatie over deelname of de inhoud van het programma bij liza.musch@odisee.be, marijke.de.couck@vub.be of erika.brandt@azsintblasius.be. Het onderzoek loopt ook in Aalst (ASZ) en Brussel (UZ Brussel).