Terug

Good practices

Join de Odisee Ondernemersclub

Ga naar Facebook

Good practices in ondernemerschap

Ondernemerschap is ingebed in al onze opleidingen. Laat je inspireren door enkele good practices...

1
Bedrijfskunde
1
Project Ondernemerschap

Project Ondernemerschap

In het project ondernemerschap kruipen de studenten van het derde jaar marketing in de huid van een startende ondernemer. De studenten vinden zelf het ‘gat in de markt’, en werken een volledig businessplan uit.

2
Ondernemersdroom geïntegreerd in de lesvakken

Ondernemersdroom geïntegreerd in de lesvakken

Studenten met een concrete ondernemersdroom worden hierbij begeleid door de docenten. De voorbereiding/uitwerking van de onderneming wordt op maat geïntegreerd in de vakken van het lopende semester. Het kan gaan om toepassing van de leerstof op de case, om aangepaste opdrachten of projecten, …

3
Ondernemersaward

Ondernemersaward

Jaarlijks nomineren de eerstejaarsstudenten in Aalst gepassioneerde ondernemers als kandidaten voor de Ondernemersaward. Ze pitchen die ondernemende rolmodellen aan hun collega's van het tweede jaar, die een eerste selectie maken. Tijdens een groot slotevent wordt de Ondernemersaward uitgereikt aan de meest bedreven ondernemer van Aalst. De winnaar wordt verkozen door het aanwezige publiek waaronder de derdejaarsstudenten.

4
Klankbordsessies voor studenten met ondernemersdroom

Klankbordsessies voor studenten met ondernemersdroom

Jaarlijks kunnen Odisee studenten van om het even welke opleiding vrijblijvend hun ondernemersidee voorleggen aan een panel van docenten en externe experts. Deelnemende studenten krijgen direct feedback, en worden nadien begeleid bij de verdere uitwerking van het idee.
5
Studenten Medical Management Assistant organiseren voor u!

In het kader van het vak Project- en eventmanagement organiseren de studenten Medical Management Assistant uw symposium of vrijwilligersfeest of… Enkele voorbeelden: 

  •  De Florencemeeting: 150 internationale deelnemers uit 14 landen (docenten en studenten uit de opleidingen Verpleegkunde en Vroedkunde)
  •  Een vrijwilligersfeest bij het Medisch Pedagogisch instituut Zonnestraal te Roosdaal
  •  Symposium Vroedkunde: congres voor studenten en alumnis Vroedkunde te Campus Waas
2
Technologie
1
Fabrice startte Kadonation

Bekijk het filmpje op YouTube.

2
Laurens is student-ondernemer

Laurens Van Paepeghem is student vastgoed (fase 3) en won vorig academiejaar de prijs 'student-ondernemer' van Aalst. Laurens bouwt momenteel een indrukwekkende carrière als DJ uit. 

3
Keuzevak Zelfstandig ondernemen bij Bouw en Vastgoed

De opleidingen Vastgoed en Bouw organiseren samen een keuzevak 'zelfstandig ondernemen'. Dit keuzevak bestaat uit een traject van workshops en opdrachten die de studenten in groep uitwerken. Ook sprekers uit het werkveld geven boeiende sessies. 

4
Oud-studenten met een eigen zaak!

 

3
Onderwijs
1
Small Business Projects

In de Lerarenopleiding Secundair onderwijs bouwen studenten in de lessen Econominie op korte tijd een klein bedrijfje uit.

2
CodeScool

CodesCool is een initiatief van de Lerarenopleiding Lager onderwijs van Odisee in Aalst en enkele enthousiaste vrijwilligers. We hebben vooral veel 'goesting' om coderen te integreren in het basisonderwijs in Vlaanderen.

Meer info

Codescool
3
Villa Frieda

Freya Claes, Pedagoog Bachelor Kleuteronderwijs, onderneemt met Villa Frieda. Ontdek dit creatief huis op villafrieda.be.

4
De Muziekboom

Dat klinkt als muziek in de oren! Docente Noor D'Heere is ondernemer van De Muziekboom. De Muziekboom dompelt de allerkleinsten (6 maanden tot 12 jaar) onder in muziekworkshops. Het initiatief wordt uitgevoerd in Brussel met een groot hart voor de superdiverse en meertalige achtergrond van de kinderen. Op deze manier wordt muziek toegankelijk voor iedereen op een vernieuwende manier. Meer info

Sharlène is student-ondernemer

Fabrice richtte een eigen zaak op

Trust your skills

4
Gezondheidszorg
1
Cindy werd gezondheidscoah

Cindy Van Den Broeck, student Verpleegkunde in afstandsonderwijs, richtte een praktijk op in Ninove als gezondheidscoach. Meer info

2
Francis opende kledingwinkel

Francis Meersseman werkte als thuisverpleegkundige en opende de kledingwinkel 'Pastoor' in Aalst.

3
Leerwerkplaatsen

Verschillende leerwerkplaatsen, binnen de opleiding verpleegkunde, zijn bijzondere vormen van stage waarbij een groep laatstejaars studenten gedurende een periode van 6 tot 8 weken een deel van een verpleegeenheid overneemt en quasi zelfstandig 'runt'. Het is een project waarbij de studenten hun competenties of talenten zoals zelfstandigheid, coördineren, ... ontwikkelen. Verpleegkunde onderneemt!

4
Studenten ontwikkelen app Euthassist

Vier laatstejaarsstudenten Verpleegkunde aan Hogeschool Odisee in Aalst ontwikkelden de app ‘Euthassist’. Die bundelt alle belangrijke informatie over euthanasie en is in de eerste plaats bedoeld voor thuisverpleegkundigen.

Lees het artikel

5
Charlotte werd zelfstandig diëtiste

Alumnus Charlotte Vande Riviere startte zelfstandig als diëtiste met 'Eating Habits'.

6
Oogcentrum Onder vier ogen

In dit klinisch centrum staan studenten van het 3de jaar Optiek en optometrie klaar voor jong en oud die er terecht kunnen voor een gratis oogmeting of visueel advies. Ook contactlenzen en low vision hulpmiddelen kunnen er aangepast worden.

7
Project India

Het project India gaat over een korte mobiliteit waarbij een kleine groep studenten, vanuit tweede en derde opleidingsfase verpleegkunde, voor een korte periode (4 weken) naar India trekken. Onder begeleiding vanuit Damiaanactie kunnen studenten hier stage lopen in het Holy Family Hansenorium, een liefdadigheidsinstelling die zich toewijd aan patiënten met Lepra, Tuberculose en HIV/Aids.

5
Sociaal-Agogisch Werk
1
Online tools in de jeugdhulpverlening

Studente Orthopedagogie Jana Biesemans maakte haar bachelorproef rond het inzetten van online tools in de jeugdhulpverlening. Ze ontwikkelde een app om jongeren met gedragsmoeilijkheden te ondersteunen. 

2
Ondernemerschap in elke opleiding

Bachelors gezinswetenschappen vind je bijvoorbeeld als verantwoordelijke van een Kinderdagverblijf, een dienst voor Gezinsondersteuning of een Huis van het Kind. Ook in sociale economie en bedrijfscoaching zijn alumni actief. Enkelen richten een zelfstandige counselingpraktijk op. Vanuit de banaba Psychosociale Gerontologie vinden we studenten en alumni in leidinggevende functies in de ouderenzorg (woonzorgcentra, dagcentra, thuiszorgdiensten) of bij de overheid. Ze participeren co-creatief in projecten binnen de gezondheidszorg en worden opgeleid tot ‘case-managers’.