Terug naar overzicht

Ontwerp- en productietechnologie

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Ontwerp van A tot Z

In de opleiding Ontwerp- en productietechnologie maak je een ontwerp van begin tot einde: van de eerste tekeningen op de pc tot de uiteindelijke praktische vormgeving. Het accent ligt op het ontwerp en de mechanische vormgeving, aangevuld met heel wat ondersteunende technologische vakken. Na je opleiding staan tal van bedrijven te popelen om je creatieve ideeën, kennis en vaardigheden voor hun activiteiten in te schakelen.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Duik in de praktijk

De theorie die je verwerft, zet je in bij toepassingen op industrieel niveau in hightech labo’s. Je krijgt een brede algemene basis met vakken zoals Wiskunde, Informatietechnologie en Communicatieve vorming. Daarnaast krijg je een grondige portie techniek, waarbij je vooral aandacht besteedt aan het ontwerp en de mechanische vormgeving. Bedrijfservaring doe je op tijdens je stage van vier maanden in het derde jaar.

Ontdek Ontwerp- en productietechnologie studeren aan hogeschool Odisee (Gent)

Welkom bij Odisee

Welkom bij Odisee

Dit is de co-hogeschool

Iets voor jou?

1
Je hebt interesse in techniek en wilt voortdurend weten hoe iets in elkaar zit.
2
Je lost graag problemen op.
3
Je bent vindingrijk en creatief met je hoofd en handen.
4
In je toekomstige job wil je zelf machines bedenken en zien functioneren.
5
Je hebt een hands-on mentaliteit, werkt doelgericht en nauwkeurig.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Vicky, studente Ontwerp- en productietechnologie

"Ik haal graag dingen uit elkaar en steek die dan weer in elkaar. Dat klinkt misschien banaal, maar de kennis die ik daarbij opdoe, komt echt van pas. Ik ontdek hoe alles in elkaar zit of wat de gemakkelijkste manier is om twee onderdelen aan elkaar vast te maken."

5 vakken in de kijker

1
Ontwerpen

Binnen Ontwerp- en productietechnologie vormt dit vak de ultieme basis. Tijdens de colleges bedenk je een nieuw concept en teken je het volledig uit.

Een nieuwe opleiding betekent vaak onbekend terrein en een heleboel nieuwe vakken. Hier ontdek je de belangrijkste vakken van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie.

2
Vormgeving

Na het ontwerp volgt de vormgeving: je bouwt je concept effectief uit. Op basis van je eigen tekeningen maak je verschillende werkstukken.

3
Automatisering

Een belangrijk deel van de opleiding Ontwerp- en productietechnologie draait rond het ontwerpen van machines. En wie machines zegt, zegt automatisering.

4
Materialenkennis

Een goede materialenkennis is voor een bachelor in de Ontwerp- en productietechnologie van cruciaal belang. Welke materialen zijn er? Welke kunststoffen gebruik je in welke situatie? Hoe werk je met staal? Al die vragen komen aan bod in dit vak.

5
Toegepaste mechanica

In dit vak leer je de verschillende mechanische componenten kennen zoals pompen, ventilatoren, verwarmingsinstallaties... In de marge van het Ontwerp- en productietechnologieverhaal zijn die componenten van groot belang.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

97,4% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Met een diploma Ontwerp- en productietechnologie op zak, vind je gegarandeerd snel werk. Afgestudeerde studenten Ontwerp- en productietechnologie zijn namelijk heel gegeerd op de arbeidsmarkt, omdat het nog steeds een knelpuntberoep is. Haast al onze studenten hebben zelfs al een job nog voor ze afgestudeerd zijn.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Instapcursus

In het begin van het eerste jaar kun je rekenen op persoonlijke begeleiding, die we voornamelijk op je vooropleiding afstemmen. Is je basiskennis Wiskunde van het secundair nog niet uitgebreid genoeg, dan kun je je inschrijven voor onze instapcursus Wiskunde.

Ik schrijf me in!

2
Geen technische vooropleiding gehad?

In het eerste jaar maken we een differentiatie in functie van de vooropleiding. We maken met andere woorden een onderscheid tussen studenten met een technische en een niet-technische vooropleiding. Kom je uit het tso, dan zul je meer wiskundige begeleiding krijgen. Kom je uit het aso, dan krijg je meer labo vormgeving.

3
Individueel studie-programma

Als student stel je je Individueel Studieprogramma (ISP) samen. Je kiest hoeveel studiepunten je inzet en hoe je die verdeelt over de verschillende jaren. We doen ons best om dat keuzeproces zo goed mogelijk te ondersteunen op basis van je talenten, de uurroosters en je beschikbare tijd. Als bijvoorbeeld blijkt dat je rooster te zwaar is, dan kunnen we altijd aanpassingen doen en eventueel je ISP veranderen.

4
Leermotivatietest

In het eerste jaar schotelt de eerstejaarscoördinator je een leermotivatietest (LEMO) voor. Vervolgens evalueert hij de testresultaten en geeft hij je persoonlijk advies waarmee je meteen aan de slag kunt. In de loop van het jaar volgt hij je resultaten op. De eerste deelexamens zijn er al in november. Na die examens nodigen we je uit voor een gesprek om eventuele problemen te bekijken en bij te sturen.

68% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

In de opleiding Ontwerp- en productietechnologie gaan we voluit voor een talentaanpak. We zijn sterk bezig met een autonomieversterkende leeromgeving waarin we het initiatief bij de studenten leggen. Concreet betekent dat dat je zelf voorstellen doet tijdens labo’s, ideeën aanlevert voor projecten en onderwerpen aanbrengt. Op basis van de talenten die door het werkveld sterk geapprecieerd worden, stellen we je persoonlijk talentenprofiel op. Met dat document op zak sta je later nog steviger in je schoenen tijdens sollicitatieprocedures.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Digitaal tekenen

Onze studenten maken hun eigen digitale ontwerpen.

Ontdek meer

OPT Maakweek

Technologiecampus Gent

Finale op donderdag 23 april om 13u

Dennis turnt de pannen van het dak

Vorig jaar naar de Olympische Spelen in Rio gekeken? Dan is de kans groot dat je Odisee-student en gymnast Dennis Goossens aan het werk gezien hebt. Dennis overtrof zichzelf met een finaleplaats aan de ringen, maar ook op de schoolbanken is hij een topper. Dennis studeert Ontwerp- en productietechnologie en combineert dat met topsport. “Ik heb heel veel steun gekregen van mijn docenten en ben hen heel dankbaar." Dennis heeft nooit getwijfeld om te gaan studeren: “Met deze sport is geen geld te verdienen. Je hebt nu eenmaal een goed diploma nodig.”

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer