Op zoek naar Poëzie?

Volg je helden op de voet … Fijn om je favoriete poëten, illustratoren, auteurs … in de gaten te houden: wie weet komen ze binnenkort bij jou in de buurt, geven ze een workshop waar jij fantastische inspiratie kan uit halen …

Ga eens aan de slag met raadgedichten:

  • https://www.rianvisser.nl/tag/raadgedicht/ van Rian Visser. “Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Maar misschien kun jij het raden?”
  • De raadgedichten op de site van Rian Visser zijn bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. 

 

Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen:

Bezoek het huis of de site van het Poëziecentrum:

  • Het Poëziecentrum (https://www.poeziecentrum.be/) is een informatie-, documentatie- en studiecentrum in Gent voor Nederlandstalige poëzie en anderstalige poëzie in Nederlandse vertaling.

Nodig uit! Nodig een schrijver/dichter uit in de klas, of voor een team(studie)dag, of voor een ouderavond op school …

 

Ga eens aan de poëtische slag met de tablet: Chatterpix Kids:

Animatie maken van een foto (https://apps.apple.com/us/app/chatterpix-kids/id734046126)

  • “Chatterpix Kids is een app waarmee van elke foto een sprekende animatie kan gemaakt worden. Leerlingen nemen een foto van een persoon of een voorwerp. Ze tekenen een mond op de foto en nemen nadien hun stem op. Bij het afspelen lijkt het dan alsof de foto kan praten. Je kan de foto daarna nog verder verfraaien door attributen of tekst toe te voegen. Voorbeelden gebruik: bv. historische figuur laten spreken in een spreekbeurt, bij een rondleiding of bij aanvang van een thema of les. Bv. personage uit een boek laten spreken als illustratie bij een spreekbeurt over een gelezen boek.”
  • Tinneke Van Bergen, lerarenopleider en onderzoekster, werkte hier al interessante activiteiten mee uit. Check Poëzielessen basisonderwijs 2017 by Tinneke van Bergen on Prezi, https://prezi.com/cezaabo7-chj/poezielessen-basisonderwijs-2017/

Woutertje Pieterse Prijs:

  • De Woutertje Pieterse Prijs (https://woutertjepieterseprijs.nl/) is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Rond het winnende werk worden heel wat lessuggesties opgesteld!

Aandacht voor talensensibilisering, ook bij poëzie! Door liedjes en gedichten in vreemde talen te horen (en dan nog liefst in de thuistalen van de kinderen van de klas) leren kleuters respect te hebben voor de taalvariatie in onze samenleving. Tegelijkertijd maken ze kennis met heel wat muzikale en poëtische variatie! 

  • Wij zijn niet de enigen die via overlevering oude bakerrijmpjes doorgeven. In alle landen, alle culturen gebeurt dat. Vraag bv. aan de (meertalige) ouders van de kleuters een typisch aftelrijmpje (zoals bij ons ‘iene-miene-mutte’) in hun eigen taal, te komen voordragen voor/aanleren aan de kleuters van de klas. Je zou ervan versteld staan hoe enthousiast kleuters hierop reageren, en hoe snel ze ermee weg zijn.
  • Ga bv. ook eens een kijkje nemen op ‘In de Overtuin’! Deze website bevat aan schat aan kinderliedjes in andere talen (Engels, Duits, Frans, Spaans), met bladmuziek en audiofragmenten: https://www.overtuin.net/

 

Odisee Leeswijzer

Leeswijzer

Odisee Leest

#odiseeleest