Meetmodule arbeidshygiëne
Algemeen
Deze bijzonder praktijkgerichte opleiding geeft inzicht in de omgevingsfactoren op de werkplaats met meer specifiek de chemische risico's die hier aanwezig zijn. Bovendien gaat deze opleiding in op de problematiek van de metingen. Hoe meet ik? Wanneer? Waar?
De opleiding is gericht op het verruimen van kennis en vaardigheden m.b.t. chemische agentia. Hierbij ligt de nadruk op praktische vaardigheden, het analyseren en evalueren van specifieke problemen en knelpunten en het actief zoeken naar oplossingen/preventiemaatregelen in de praktijk. De cursist krijgt de nodige theoretische omkadering en voert zelf metingen uit in een praktijkomgeving.
De opleiding is relevant voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor goede arbeidsomstandigheden wat betreft chemische risico's. Dit gaat om preventieadviseurs arbeidshygiëne, arbeidsgeneesheren, bedrijfshygiënisten,...
De opleiding omvat 4 volledige dagen.
-Dag 1: Theoretische omkadering + bekijken van de werkplaats. In het theorieluik komen verschillende methodes voor risicobeoordeling, meetmethodes en evaluatiemethodes aan bod.
-Dag 2: Ijken van meettoestellen chemische agentia en uitvoeren van metingen (risicobeoordeling)
-Dag 3: Interpretatie van de meetresultaten na analyse met inbegrip van conclusies en aanbevelingen
-Dag 4: Examen: voorstellen van de resultaten met inbegrip van een kritische analyse voor een jury
De kostprijs voor deze vierdaagse opleiding bedraagt €350. Dit is het inschrijvingsgeld voor het academiejaar 2019-2020. Dit kan echter jaarlijks aangepast worden.
De opleiding gaat van start vanaf 10 deelnemers. De maximale capaciteit bedraagt 15 deelnemers.
De meetmodule chemische agentia zal een tweede keer ingericht worden vanaf een nog nader te bepalen datum. Aangezien de opleiding zeer praktijkgericht is, zal de nieuwe startdatum mede afhangen van de veiligheidsmaatregelen m.b.t. het coronavirus. De nieuwe startdatum zal via dit kanaal gecommuniceerd worden.
Daarna volgen de meetmodules fysische en biologische agentia.
U kan uw interesse voor deze modules kenbaar maken in het opmerkingenveld (bij inschrijving voor de meetmodule chemische agentia).
Locatie
Zowel de theoretische omkadering als de specifieke metingen gaan door in Odisee Technologiecampus Gent.
Partners
Deze opleiding is een samenwerking tussen Odisee Hogeschool, KU Leuven en het BSOH (Belgian Society for Occupational Hygiene).
Lesmomenten
De opleiding gaat door op 4 donderdagen: 07/11, 12/12, 09/01 en een nader te bepalen donderdag.