Terug naar overzicht

Vastgoed

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

De opleiding Vastgoed combineert de bouw- en architectuurwereld met managementvaardigheden. Je wordt vastgoedbemiddelaar, syndicus, vastgoedpromotor of vastgoedexpert. Aan jou de keuze. Je kunt ook werken bij de overheid of bij grote ondernemingen die actief zijn in de vastgoedsector zoals banken, verzekerings- en sociale huisvestingsmaatschappijen.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Meer dan een goed rapport

Onze vastgoedstudenten zijn afkomstig uit heel Vlaanderen en hebben een stevige portie ondernemingszin. Recht en economie schrikt hen niet af en ze kunnen een sterke analyse maken van de vastgoedmarkt. Onze opleiding heeft bijgevolg een uitstekende reputatie in het werkveld. Bovendien kregen we een heel positieve beoordeling van de experts uit de ‘visitatiecommissie’.

Iets voor jou?

1
Je hebt interesse in de bouw- en vastgoedwereld.
2
Je gebruikt liever je smartphone en tablet dan een tekenpen.
3
Je hebt een flinke dosis commerciële feeling.
4
Recht en Economie schrikken jou niet af.
5
Je hebt een stevige portie ondernemingszin.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Ellen, studente Vastgoed

"Het is heel leuk om een werf te kunnen opvolgen of alles te weten over de werking van een gebouw. We doen ook heel veel ervaring op die later ongetwijfeld van pas komt als we zelf een huis gaan kopen of bouwen."

4 vakken in de kijker

1
Bouwtechnische vorming

Je werkt aan je bouwtechnische kennis op vlak van bouwfysica en materialen-, constructie- en structuurleer (toegepast). Zo bereiden we je voor op het centraal examen voor EPCdeskundige Type 1 van het Vlaams Energieagentschap. Je bent dan volledig klaargestoomd om als EPCdeskundige aan de slag te gaan.

Opleiding op basis van vier pijlers

Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Vastgoed. De opleiding is gebaseerd op vier pijlers. Onder deze pijlers vind je verschillende vakken of pakketten.

2
Juridisch-economische vorming

Onmisbaar. In de praktijk ga je namelijk praktisch en correct moeten omspringen met burgerlijk en fiscaal recht en huur-, bouw- en omgevingsrecht. Het financieel-economische domein komt aan bod in vakken als Boekhouden, Vastgoedeconomie, Vastgoedrekenen, Vastgoedfinanciering en Investeringsanalyse. Je krijgt ook Financiële wiskunde. Geen pure wiskunde, maar specifiek toegepast op vastgoed.

3
Algemene vorming

We richten ons in de opleiding Vastgoed vooral op soft skills: Communicatie (Nederlands, Engels en Frans), Informaticavaardigheden, Marketinginzicht, Digitale visualisatietechnieken en Onderhandelingstechnieken en Conflictbeheersing.

4
Beroepspraktijk

Onder dit pakket komen vier beroepsoriëntaties aan bod: vastgoedbemiddelaar, -beheerder, -promotor en -expert. We laten verschillende gastdocenten uit het werkveld aan het woord. Daarnaast werk je al vanaf het eerste jaar in groep aan projecten. Ieder semester krijg je reële cases voorgeschoteld uit de vastgoedpraktijk. Ook de vakken Plaatsbeschrijving, Projectontwikkeling en Expertisetechnieken behoren tot het pakket. Ten slotte zijn er twee stages: een stage als vastgoedbeheerder (syndicus of rentmeester – zes weken in het tweede jaar) en een stage in de bemiddeling of projectontwikkeling of iets anders dat aansluit bij jouw interesses zoals bij een bank of een notariskantoor. Ook die tweede stage duurt zes weken. Dankzij de twee stages maak je kennis met de verschillende aspecten en beroepsoriëntaties van de vastgoedsector.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

94,5% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Onze opleiding kent heel wat waardering in het werkveld en bij de beroepsfederaties. Na jouw studie is er dan ook een waaier aan jobs met veel variatie. Onze opleiding richt zich als enige in Vlaanderen op vier beroepsoriëntaties: de vastgoedbemiddelaar, de vastgoedbeheerder, de vastgoedexpert en de vastgoedpromotor.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Weg met de kloof tussen docenten en studenten

We vinden het belangrijk dat je als student dicht bij je docenten kunt staan. Odiseedocenten zijn vlot aanspreekbaar. Bovendien werk je in kleine groepen waardoor de band student-docent optimaal is.

2
Persoonlijke trajectbegeleider

Je krijgt een vaste trajectbegeleider die je opvolgt gedurende je hele opleiding. Ieder jaar stellen we je programma samen voor het volgende jaar, vertellen we je op welke vrijstellingen je mogelijk aanspraak kunt maken, welke vakkencombinaties geschikt zijn en wat de beste opties voor jou zijn.

3
In gesprek

Als we in de loop van het jaar merken dat het niet goed gaat, bespreken we samen met jou hoe we je kunnen helpen om eventueel te heroriënteren. Na iedere examenperiode bekijken we ook wie het goed of minder goed heeft gedaan. We contacteren je dan persoonlijk. Gaat het goed, dan krijg je een complimentje. Gaat het wat minder, dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek en bekijken we hoe we je studievoortgang kunnen bevorderen op basis van studie-efficiëntie.

4
Jij voorop

We starten met een persoonlijkheidstest in het eerste jaar. Op basis van die test stellen we de groepen samen en wijzen we je een gepaste coach toe. Van in het begin houden we rekening met wie jij bent en wat het best bij jou past. 

69% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Bij Odisee maken we werk van talentontwikkeling. Door je inzicht te geven in je professionele identiteit proberen we je intrinsieke motivatie te verhogen. Tijdens de opleiding krijg je inzicht in je professionele identiteit: wie ben ik, in welke context functioneer ik goed, hoe zien anderen me, welk soort job past bij me en waar krijg ik energie van? Op die manier begeleiden we je naar een job die bij je past zodat je jezelf, je talenten en je groeipunten tijdens de opleiding volledig in kaart kunt brengen.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info