Terug naar overzicht

Verpleegkunde

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

zorgen voor

Verpleegkunde, da’s een stevige brok praktijk, projecten, stages en een buitenlandse ervaring. Tijdens je opleiding oefen je de leerstof in goed uitgeruste skillslabs en loop je stage in verschillende ziekenhuizen en andere settings. Je maakt ook kennis met de meest recente wetenschappelijke inzichten en scherpt je technische en sociale vaardigheden aan. Na de opleiding ben je volledig klaar voor een job in één van de vele zorgdomeinen.

3
Campussen

Om Verpleegkunde te studeren kun je terecht op drie campussen: Campus Aalst, Campus Brussel of Campus Sint-Niklaas. 

Meer over Campus Aalst

Meer over Campus Brussel

Meer over Campus Sint-Niklaas

Kleine groepen

Je komt terecht in een groep of ‘nest’ van 15 tot maximaal 18 studenten, een plaats waar je vertrouwen én de juiste ondersteuning krijgt. Je ‘nestcoach’ is een docent uit de opleiding die je helpt om je leerproces te sturen en je persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen, in een veilige maar sterke leeromgeving.

Maximaal 20 contacturen per week

Je hebt 16 tot maximaal 20 contacturen per week. Naast enkele vaste momenten per leergroep plannen we een beperkt aantal hoor- en werkcolleges. Bijkomende colleges kunnen vanuit noden en vragen van de studenten zelf aangeboden worden. Heb je nog extra vragen, dan ga je bij de docent langs tijdens zijn of haar wekelijks spreekuur.

Starten vanuit leernood

In het nieuwe programma spreken we niet over klassieke ‘vakken’ maar over ‘LAB-O’s’. Dat zijn periodes van ongeveer 8 weken, met telkens op het einde een evaluatiemoment.
Je leerproces vertrekt zoveel mogelijk vanuit een probleemstelling, urgentie, werknood of leernood omdat de leerstof dan onmiddellijk betekenisvol is voor jou. Op die manier leer je een gezondheidsprobleem vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Nieuwe aanpak

In september 2018 starten we in het eerste jaar van de opleiding Verpleegkunde met een totaal vernieuwde onderwijsaanpak. Het nieuwe opleidingsprogramma is kwaliteitsvol, uniek en vernieuwend in Vlaanderen:

  • Je komt terecht in een kleine groep of 'nest' van 15 studenten.
  • Per nest is er een docent die je intensief begeleidt.
  • Je hebt een beperkt aantal hoor- en werkcolleges. Je volgt 16 tot maximaal 20 contacturen per week. Op die manier heb je voldoende ademruimte voor andere taken. Voor die taken bieden we je een uitgebreide digitale leeromgeving.
  • Het academiejaar is ingedeeld in periodes van 8 weken met telkens op het einde een evaluatiemoment. Je hebt dus om de 8 weken examens. Dat betekent dat de leerstof zich niet kan opstapelen.
  • Tijdens het jaar heb je veel niet-evaluerende momenten en beoordelingsvrije oefenkansen, waarbij je waardevolle feedback krijgt.
Neem je opleiding in eigen handen

Aan de hand van doelgerichte colleges van experten uit de opleiding en het werkveld, practica, feedbacksessies en beoordelingsvrije oefenkansen verwerk je informatie op een zelfgestuurde manier. Daarnaast maak je ook gebruik van een uitgebreide digitale leeromgeving. We bieden de leerstof binnen een LAB-O aan via verschillende werkvormen. Daarin heb je als student inspraak: je kiest verschillende leerwegen om je leerdoelen te bereiken.

De gezondheidszorg wordt steeds complexer. Er komt steeds meer technologie bij kijken, de wetenschap staat niet stil, het werkveld wordt breder en er is een verschuiving van het ziekenhuis naar het thuisveld. Odisee is er helemaal klaar voor en pastte de inhoud van het studieprogramma aan.

Kies voor jouw talenten

Binnen Odisee kiezen we voor een generieke opleiding zonder keuzetrajecten. Elke verpleegkundige heeft nood aan een brede basis. Tegelijk zetten we ook hard in op jouw persoonlijke talenten. Via verdiepende modules, stages en projecten stel je je eigen keuzepakket samen. De keuzevakken zijn bijvoorbeeld  Français médical, medical English, medische beeldvorming, de oudere in de samenleving, het kind in de samenleving of herstelgerichte zorg.

Tijdens het vierjarige opleidingstraject loop je 2.300 uur stage en maak je zowel tijdens de lesactiviteiten als tijdens de stages kennis met de zeven verpleegkundige beroepsdomeinen.

Alles over stage en werkveldervaring

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Fake it till you make it

Eén van onze stokpaardjes is simulatieonderwijs. We nodigen simulanten of acteurs uit zodat je in een veilige, gecontroleerde context de leerstof kunt inoefenen. Welke hoofdcampus je ook
kiest, je krijgt sowieso een training in het SiTCA, ons simulatie- en trainingscentrum in Aalst.

Ontdek Verpleegkunde

Ontdek Vroedkunde

Dit is de co-hogeschool

Iets voor jou?

1
Je bent geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid.
2
Je wilt je engageren voor de zorg van mensen.
3
Je bent verantwoordelijk en hebt interesse in techniek.
4
Problemen los je creatief op als de standaard-oplossing geen uitkomst biedt.
5
Je wilt zorgen voor mensen en meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

ik kom

Joris Vanderheyden, Student Verpleegkunde

"Mijn eerste stage liep ik op de afdeling Geriatrie in het UZ Brussel. Ik voelde me goed voorbereid en werd hartelijk ontvangen op mijn stageplaats. Tijdens de stage heb ik vooral veel geoefend. Als de zorgverleners zien dat je je volledig inzet en gemotiveerd bent, dan krijg je meer taken."

Internationaal traject

De opleiding Verpleegkunde met een extra internationaal tintje. Lees meer
 
 

Brugprogramma

Voor werkstudenten met een HBO5 diploma. Lees meer

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

Wist je dat 99,3% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Na vier jaar ben je klaar om als verpleegkundige aan de slag te gaan. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, want je kunt in een waaier aan zorgdomeinen terecht: in ziekenhuissettings, woonzorgcentra, bij gespecialiseerde artsen, in de thuiszorg of als zelfstandige. Je kunt na je opleiding ook verder studeren in het postgraduaat Palliatieve Zorg of de bachelor-na-bacheloropleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Kleine leergroep

Je komt in een kleine leergroep of ‘nest’ terecht van maximaal 18 studenten, een plaats waar je vertrouwen opbouwt en de juiste ondersteuning krijgt

2
Persoonlijk traject mogelijk

Zit je met vragen over je persoonlijk studietraject, dan kan je een beroep doen op het advies van een trajectbegeleider die samen met jou je parcours opvolgt en bijstuurt. De trajectbegeleider én de docenten zijn er voor jou. Gedurende het hele jaar kun je met hen een afspraak maken om je situatie te bespreken. We doen er alles aan om jou zonder kleerscheuren door de opleiding te loodsen. 

3
Persoonlijke coach

In het eerste jaar krijg je een persoonlijke coach, die je volledige studietraject bij Odisee ondersteunt. Je coach helpt je zowel bij je administratieve problemen als bij je studies. 

4
Gesprek na de examens

Na elke examenperiode plannen we een individueel gesprek met elke student. Tijdens dat gesprek bekijken we de huidige situatie en bespreken we hoe het verder kan/moet. 

65% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Bij Odisee leggen we de focus graag op talent. Zo doen we bijvoorbeeld een taalscreening met mogelijkheid tot remediëring. Van bij de start van je parcours begeleiden we je om het vereiste taalniveau te behalen, zowel in groepssessies als via zelfstandig werk. Je legt ook een officiële test af (LEMO – leermotivatie) waarin we naar je leercompetenties en motivatiekenmerken peilen. Hoe leer jij? Visueel of eerder auditief? En hoe zet je je talenten in tijdens het studeren? Dat komen we allemaal te weten met de leermotivatietest.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Health Care Management?

Wil je later in de gezondheidszorg of in de farmasector aan de slag, maar daarom niet aan het bed van de patiënt? Dan is Health Care Management* misschien wel iets voor jou!

*een afstudeerrichting van Office management.

Ontdek Health Care Management

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer