Terug naar overzicht

Voedings- en dieetkunde

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Start je inschrijving

Vier op een rij

De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit vier domeinen. In het domein ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding. Bij ‘Professionele ontwikkeling’ word je voorbereid op de vaardigheden die je later nodig hebt om je job als diëtist te kunnen uitvoeren. In ‘Life long learning’ ontwikkel je ten slotte je onderzoeksvaardigheden en werk je via reflectie, monitoraten en congressen aan je persoonlijke ontwikkeling.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS Studiekeuze

Doe het in de praktijk

Door je opleiding heen kom je uitgebreid in contact met het werkveld. In het eerste jaar doe je dat via een bedrijfsbezoek, bijscholingen en getuigenissen. In het tweede jaar ga je 38 uur op stage in een grootkeuken. In het tweede semester van het derde jaar loop je gedurende zestien weken stage op drie verschillende stageplaatsen. Als kers op de taart schrijf je op het einde van je opleiding ook een bachelorproef over een voedingsgerelateerd onderwerp.

Iets voor jou?

1
Je bent op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.
2
Wetenschap boeit je en je werkt ook graag met mensen.
3
Je hebt aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.
4
Gezondheid is je stokpaardje.
5
Je vindt hygiëne belangrijk.
6
Kwaliteit van voeding is voor jou een prioriteit.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Ontdek Voedings- en dieetkunde aan Odisee

Daarom kies je voor Voedings- en dieetkunde bij Odisee

Wat is het verschil tussen secundair en hoger onderwijs?

Wat vind je het leukst aan de Technologiecampus?

Wat vind je leuk aan studentenstad Gent?

Hoe kom je elke dag naar de Technologiecampus?

Infodagen

Ik kom

Jamina Gysels, studente Voedings- en dieetkunde

"Het contact met de docenten is heel goed. Na de les is er altijd tijd voor vragen en die hoeven niet per se over de leerstof te gaan. We zitten niet met zeshonderd in een aula zoals aan de universiteit, meestal maar met een dertigtal studenten in een kleiner lokaal. Dan is het contact tussen student en docent sowieso beter."

5 vakken in de kijker

1
Voedingsstoffen en ingrediënten

In dit geïntegreerd vak staat voeding centraal. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. We bestuderen voedingsmiddelen en hun effect op de gezondheid op basis van de ingrediënten, voedingswaarde en moleculaire samenstelling. 

Om een professionele voedingsdeskundige te worden, moet je de mens natuurlijk vanbinnen en vanbuiten kennen. Daarvoor krijg je als nieuwe student ook te maken met een heleboel nieuwe vakken. Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Voedings- en dieetkunde. 

2
Anatomie en fysiologie

In dit opleidingsonderdeel ontdek je de bouw en werking van het menselijk lichaam. 

3
Psychologie en (Psycho)pathologie

In de opleiding Voedings- en dieetkunde beperken we ons niet alleen tot het fysieke aspect van het menselijk lichaam, maar nemen we ook het psychische welzijn van mensen onder de loep. 

4
Microbiologie en hygiëne

Dit opleidingsonderdeel draait volledig rond micro-organismen. Die zijn namelijk onmisbaar in het menselijk lichaam en bij de productie van voedingsmiddelen. Je komt ook te weten welke ziekteverwekkers in voedingsmiddelen kunnen voorkomen. Naast de theoretische verwerking van de lespakketten steek je de handen uit de mouwen in het microbiologisch labo. Je leert micro-organismen kweken, aankleuren, onder de microscoop bestuderen en ziekteverwekkers opsporen in voedingsmiddelen. 

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

Wist je dat 95% van de afgestudeerden na 1 jaar aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Als bachelor in de Voedings- en dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt verschillende kanten uit. Je kunt als diëtist een zelfstandige praktijk openen of werken in een ziekenhuis of andere zorginstellingen. Daarnaast kan je ook terecht in bedrijven, wijkgezondheidscentra, voedingszaken en dieetwinkels. 

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Instapcursus

Heb je geen chemische achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je vóór de start van het academiejaar een instapcursus Anorganische (vijf voormiddagen) en Organische (twee voormiddagen) chemie volgen. 

Ik schrijf me in!

2
Oriënteringstest en monitoraten

Tijdens de eerste lesweken krijg je een oriënteringstest voorgeschoteld. Op basis van die test ontdek je of je basiskennis Wiskunde voldoende is. Beheers je bepaalde onderdelen nog niet, dan kun je je aansluiten bij het monitoraat Wiskunde waarin dat specifieke onderwerp uitgelegd wordt. Monitoraten vinden gedurende het volledige jaar plaats, op lesvrije momenten. 

3
Feedback doorheen het jaar

Doorheen het jaar wordt feedback gegeven op opdrachten, proefexamens en begeleide werkcolleges om je steeds bij te sturen waar nodig en je zo goed mogelijk voor te bereiden op het latere werkveld.

4
Hoe kleiner hoe beter

Niet alleen bij de labo’s, ook bij de meeste theorievakken verwerk je de leerstof in kleine groepen. Tijdens begeleide werkcolleges oefen je in kleine groepen van twintig tot veertig studenten je vaardigheden in. Een coach begeleidt je zowel individueel als in (kleine) groep.

76% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

De leerlijn Persoonlijke en professionele ontwikkeling loopt door de drie opleidingsfasen heen. Via die leerlijn leer je jezelf en het werkveld van een diëtist via verschillende werkvormen en opdrachten kennen. Je focust op je talenten en gaat er actief mee aan de slag. De leerlijn wordt afgerond met een sollicitatiegesprek, waar je feedback op krijgt. Je merkt het, onze docenten begeleiden je van start tot finish in je groeiproces als diëtist. 

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Studente VDK wint prijs Qmusic

Spelenderwijs fruit en groenten proeven

Vicky en Sarah, studenten Voedings- en dieetkunde, wonnen de Plezante Premie van Q-music voor hun spel de 'Proeftoren'. Het spel wil kinderen helpen om fruit- en groentesoorten te leren proeven. "De kinderen beginnen onderaan met een groente- of fruitsoort die ze steeds weigerden te proeven. Het doel is om op eigen tempo en dankzij positieve aanmoedinging op te klimmen tot boven aan de Proeftoren. Dan mag het kind de kroon opzetten en wordt hij/zij proefkoning(in)."