Afstudeerrichting Voedings-technologie

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Food, food, food!

Ben je geïnteresseerd in voedselveiligheid, voedselkwaliteit en voedselproductie en wil je meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen, dan kies je voor de afstudeerrichting Voedingstechnologie. Voedingsleer en Voedingschemie geven je inzicht in de voedselsamenstelling. In Voedingsbeheer verdiep je je in de biologische aspecten van voeding. Je bespreekt er voedseladditieven, kwaliteitszorgsystemen en conserveringsmethoden. Voedingstechnologie en -analyse focussen op de hygiënische bereiding, verwerking en controle.

Iets voor jou?

1
Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
2
Voedselveiligheid, -kwaliteit en -productie boeien je.
3
Je wilt meewerken aan een gezonde en verantwoorde voedselketen.

Elynn, Oud-studente Voedingstechnologie

“Ik ben controleur bij het federale voedselagentschap. Ik doe controles, neem monsters en moet toezien op de interpretatie van de wetgeving. We werken nauw samen met de regionale en lokale overheden. De vakken die we kregen in de opleiding, waren de ideale voorbereiding voor mijn huidige functie.”

5 vakken in de kijker

1
Voedselkwaliteit

Je wordt expert in voedselkwaliteit, vanaf de eerste stappen van de verwerking tot bij de consument: je leert HACCP, ISO-normen en controlesystemen kennen én toepassen.

2
Voedings- technologie

In dit vak komen verschillende aspecten van de opleiding samen. Je past je kennis over voedingsleer en voedingschemie toe en ontwikkelt zélf een levensecht kwaliteitsproduct dat je aan je collega’s voorstelt.

3
Industriële processing

Je komt alles te weten over de commerciële toepassing van de verschillende technieken uit de voedingsindustrie: conserveringstechnieken, bewerkingsprocessen, scheidingstechnieken, enz.

4
Capita selecta voeding

Bij dit vak komen actuele thema’s uit de voedingssectoren aan bod via excursies, gastlezingen, studiereizen en bedrijfsbezoeken. Stap voor stap ontdek je dat de voedingssector voortdurend in beweging is.

5
Analysetechnieken

In dit practicum krijg je de technieken die in voedingslabo’s gebruikt worden onder de knie: chromatografie, viscositeitsmeting, titratie, kwalitatieve testen en het kweken en tellen van bacteriën

Schrijf je eigen verhaal

Spreken deze vijf vakken je aan?

Inschrijven

Infodag

Ik kom

Na je diploma?

92,9% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Waar kun je aan de slag?

Met de afstudeerrichting Voedingstechnologie kun je werken in de voedingsindustrie, de voedingsproductie of een voedselagentschap. 

Persoonlijke begeleiding

1
Les in kleine groepen

Je gaat aan de slag in kleine klasgroepen. Dat betekent: veel aandacht voor het individu en geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt binnen de opleiding Agro- en biotechnologie in het eerste jaar ook een persoonlijke studiebegeleider toegewezen. Die volgt je op en stuurt je bij waar nodig. Je kunt met je problemen altijd bij hem/haar of bij je docent terecht.

2
Instapcursussen

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats. 

3
Taalatelier

Heb je extra begeleiding nodig op gebied van taal (mondeling of schriftelijk)? Dan kun je ook een taalatelier volgen. Daarnaast organiseren we in de loop van het jaar enkele sessies studietraining, studiemethodieken, studieplanning en examentraining.

4
Universal Design Learning

In de opleiding hanteren we het UDLprincipe (Universal Design Learning). Heb je studie- of examenfaciliteiten nodig? De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Zijn de bestaande faciliteiten niet voldoende voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

72% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

In de opleiding Agro- en biotechnologie gaan we voluit voor een talentaanpak. We gaan op zoek naar je talenten en bouwen we je professionele identiteit op. Vanaf het begin van de opleiding kies je een afstudeerrichting en krijg je de mogelijkheid je eigen accenten te leggen. Naar het einde van het traject toe verdiep je je steeds meer in die elementen die jouw voorkeur krijgen en die aansluiten bij jouw talenten en passies. Zo vertrek je van je eigen talenten en je intrinsieke motivatie om de juiste toekomstkeuze te maken. 

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info