ZorgBeest. Mens-dier relatie in de zorgverlening: ontwikkeling van richtlijnen voor een duurzame samenwerking

ZorgBeest is een onderzoeksproject van hogeschool Odisee waarin we focussen op het welzijn van de dieren in Animal Assisted Interventions (AAI), uiteraard zonder het welzijn van de mens uit het oog te verliezen.

Neem zeker eens een kijkje op de projectwebsite. Via deze weg bieden we een platform waarop geïnteresseerden de weg vinden naar evenementen en opleidingen rond Animal Assisted Interventions. Ook de onderzoeksresultaten kun je hier raadplegen.

ZorgBeest Salto
Looptijd
/
Financiering
PWO / GoeDoel
Onderzoeksproject

ZorgBeest

Naast de meer onderzochte impact van AAI op mensen, tonen de nog weinige onderzoeken naar de impact van AAI op de betrokken dieren dat ook voor hen dit een positieve ervaring kan zijn, mits men rekening houdt met de eigenheid van het dier. Maar hoe doe je dit?

Om zorginstellingen te ondersteunen bij het opstarten of verbeteren van AAI-programma’s zijn we op zoek gegaan naar wetenschappelijke informatie en hebben deze aangevuld met advies van experten en ervaringen uit het werkveld. Dit resulteerde in praktische richtlijnen voor het bewaken van het welzijn van AAI-dieren.

Daarnaast gaan we op zoek naar de rol die zorgverleners in dit geheel kunnen spelen en willen we via deze website een platform bieden waarop geïnteresseerden de weg vinden naar evenementen en opleidingen rond Animal Assisted Interventions.

ZorgBeest

Bekijk het ook eens vanuit een dier-perspectief

Wil je dit filmpje ook tonen in jouw instelling?

Mail dan naar info@zorgbeest.be en we bezorgen jou gratis een mp4 versie.

Wil je meer weten over dit project?