Kathodische bescherming (KB) als duurzame hersteltechniek voor levensduurverlenging van bestaande (civiele) betonconstructies. Binnen DUBiT trachten we een antwoord te bieden op de prangende vraag: hoe kan de schade aan betonbruggen op een duurzame manier aangepakt worden?
Cathodic protection as a sustainable repair technique for life extension of existing (civil) concrete constructions. Within DUBiT, we try to provide an answer to the pressing question: how can damage to concrete bridges be tackled in a sustainable manner?
We ontwikkelen een werkbare tool om het welzijn van mensapen in dierentuinen te meten. Mensapen nemen, omwille van hun nauwe verwantschap met de mens en hun hoge cognitieve ontwikkeling, een belangrijke plaats in bij ethische debatten over het houden van deze soorten in dierentuinen. We brengen de huidige praktijken qua voedingsmanagement, huisvesting en verzorging van mensapen in Europese dierentuinen in kaart.
We ontwikkelen een educatieve aanpak gericht op het versterken van de leerkracht om democratische vaardigheden in te oefenen in een superdiverse klas. We richten ons in de eerste plaats op het ontwikkelen van een context waar leerlingen zich āthuisvoelenā. Zo werken we aan āde democratische proeftuinā, een veilige omgeving waar jongeren het samenleven kunnen inoefenen.
CodesCools zijn basisscholen die 'computationele vaardigheden' een plekje geven in hetĀ aanbod naar hun leerlingen. Ze doen gratis en vrijblijvend een beroep op het aanbod van CodesCool om aan de hand van oefeningen en activiteiten te werken rond 21e-eeuwse vaardigheden.
Met het project ācultuurresponsief lesgeven in wereldoriĆ«ntatie (WO) en natuurwetenschappen (NW)ā bevorderen we de intrinsieke motivatie van leerlingen voor WO en NW. Uit peilingen blijkt dat leerlingen met een migratie-achtergrond en/of SES een grotere culturele afstand ervaren met o.a. wetenschappelijke vakken, waardoor ze gemiddeld lager scoren op wetenschappen dan leerlingen zonder migratie-achtergrond en/of SES. We werken concreet klasmateriaal uit dat inzet op het cultureel kapitaal van zowel de leerkracht als de leerling, geĆÆnspireerd op good practices uit de Cultural Responsive Pedagogy.
In het project De leesscan 2.0 ontwikkelen we een leesscan, een digitale tool waarmee we leerkrachten basisonderwijs ondersteunen om hun leesonderwijs te versterken.
Een beer is een opportunistische omnivoor. Hij eet vlees of planten, afhankelijk van het seizoen en de beschikbaarheid van het voedingsmiddel.Ā OdiseeĀ tracht het dieet van de beer in gevangenschap zo goed mogelijk af te stemmen op de geobserveerde seizoensgebonden variatie in het wilde dieet.
Onze studenten bundelen de krachten met landbouwers en experten om datagedreven oplossingen, in de vorm van een (demo)app, slim te combineren met hedendaagse landbouwuitdagingen rond klimaat, water, veerkracht en innovatief ondernemerschap!
In dit traject onderzoeken we samen met lerarenopleiders, leraren en studentenonze eigen praktijken, ervaringen met en perspectieven op diversiteit met ondersteuning van een coach. Samenwerkend leren met deze verschillende partners komt te weinig voor. Het traject stelt voorop om (toekomstige) leraren en lerarenopleiders te versterken in het creƫren van een sterke brede basiszorg en verhoogde zorg in hun onderwijspraktijk.
Met EcoZoo onderzoeken we hoe we het duurzaamheidsdenken bij leerlingen kunnen stimuleren in een STEM-context. We ontwikkelen en evalueren een methodiek die inzet op dialoog en reflectie, en bruikbaar is in de lessen STEM, wereldoriëntatie of in natuureducatieve centra.