Chef Gastro-engineering: Vervolgmodules in kader van NECTAR-project
Volgde je eerder al enkele modules binnen de opleiding Chef Gastro-Engineering? Dan kan je dit academiejaar eenmalig dankzij het ERASMUS+ project NECTAR kosteloos enkele bijkomende modules volgen die een uitbreiding zijn op de bestaande opleiding. Ontdek hieronder meer!Ā
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hƩt aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Ik schrijf me in!
- 9-1-2023: Chef Gastro-engineering - Module Communicatie
- 9-1-2023: Chef Gastro-engineering - Module Finance & Procurement 1
- 9-1-2023: Chef Gastro-engineering - Module Finance & Procurement 2
- 9-1-2023: Chef Gastro-engineering - Module Human Rescources Management
- 9-1-2023: Chef Gastro-engineering - Module Proces en projectmanagement

Chef Gastro-engineering
Active and Healthy Aging
Voeding is een speerpunt voor Active and Healthy Ageing (AHA) als input voor levenslange zorg. Het aanpakken vanĀ ondervoeding in heel EuropaĀ is dan ookĀ urgentĀ en komt voort uit de volgende zaken:
- De meeste koks en chef-koks zijnĀ niet gespecialiseerdĀ in Primary Food Care (PFC) en vertonen een lacune in functie specifieke vaardigheden (zoals voedingsfysiologie, ICT en engineering toegepast op voedsel).
- Bestaande curricula voor de specialisatie van chef-koks in PFC worden ontworpen en geleverd onder lokale initiatieven en verwijzen niet naar eenĀ geformaliseerd EU-beroepsprofielĀ op basis van WHO- en EU-beleidsaanbevelingen.
- Beleidsmakers, institutionele belanghebbenden, particuliere en openbare zorgaanbieders, aanbieders van beroepsopleidingen en certificeringsinstanties hebben begeleiding, tijd en financiering nodig om te investeren in de geĆÆntegreerde culinaire/klinische benadering.
De opleiding Chef Gastro-engineeringĀ
Binnen Vlaanderen en Nederland wordt onder impuls van het Center for Gastrology al ruim 15 jaar de opleiding tot Chef Gastro-engineering ingericht. Ze richt zich specifiek op chefs werkzaam inĀ ziekenhuizen, gezondheidsinrichtingen en ādiensten voor gezins- en bejaardenzorg, opvoedingsinrichtingen in het kader van gehandicaptenzorg en bijzondere jeugdzorg, maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte en sociale werkplaatsen), de socioculturele sector, het onderwijs, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en de sociale sector. Met deze opleiding draagt het Center for Gastrology bij tot het aanreiken van deze specifieke vaardigheden voor chefs werkzaam binnen deze specifieke voorzieningen.
Deze opleiding is een praktische opleiding gestoeld op kennis en onderzoek. Werkplekleren vormt een belangrijk onderdeel van deze opleiding waarbij de theoretische inzichten aangereikt in de opleiding voortdurend worden getoetst aan de praktijk in de werkcontext.
Overzicht van de modules
Om de titel Chef Gastro-engineering Kort traject te dragen dien je te slagen in alle modules van het kort traject en een stage van 3 maanden in de eigen instelling.
Programma Kort traject (5 modules + stage)
- Historiek van smaak in het westen (18 uur)
- Smaak en sensoriek (36 uur)
- Smaak en gezondheid (18 uur)
- Smaak en voedselveiligheid (24 uur)
- Technologie van kook- en distributieprocessen (24 uur)
Om de titel Chef Gastro-engineering Lang traject te dragen dien je te slagen in alle modules van het korte én het lange traject en een stage van 3 maanden in de eigen instelling. De stage dient slechts eenmaal afgelegd te worden.
Programma Lang traject (kort + onderstaande modules)
- Kennis van ingrediƫnten (18 uur)
- Menu-engineering (18 uur)
- Kook- en distrubutieprocessystemen + kwaliteitsborging (18 uur)
- Inrichting en uitrusting van kook- en distributieruimten (18 uur)
Beroepsvereniging voor Chefs Gastro-engineering en zorg
Sinds dit jaar kunnen onze chefs Gastro-engineering ook terecht bij de beroepsverenigingĀ BVC! Ontdek hier alles over via onderstaande link.Ā

Iets voor jou?
Deze opleidingsmodules zijn specifiek bedoeld voor mensen die eerder al enkele modules van de opleiding Chef Gastro-engineering hebben gevolgd en succesvol hebben afgewerkt.Ā
Het NECTAR-project
Dankzij dit project willen we nog een stap verder gaan. We willen deze problemen verder aanpakken door deĀ vaardigheidskloof te verminderenĀ die momenteel wordt ervaren door de koks en chef-koks die werken in ziekenhuizen en verzorgingshuizen en de vaardigheden die daadwerkelijk worden gevraagd door zorginstellingen, particuliere dienstverleners en eindgebruikers.
Het doel van dit ERASMUS+ project is om een uitgebreiderĀ Chef Gastro-Engineering curriculum te ontwikkelen en op te zetten op HBO5 niveau. In Vlaanderen werkt Odisee Hogeschool hiervoor samen met het Center for Gastrology.
Het NECTAR-project is ontstaan in Rome in december 2019 n.a.v. een experiment van chefs gastro-engineering met ouderen uit de volkswijk van Trastevere. De chefs waren er op uitnodiging van het Center for Gastrology Leuven binnen de Reference Site Three Rivers Food Delta in het kader van een thematische workshop āImplementing a comprehensive approach to integrated careā.
De workshop werd georganiseerd door de āReference Site Campania" samen met de "European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP on AHA)" en de "A3 Action Group on Lifespan Health Promotion & Prevention of age related frailty and disease.ā Deze partners vertegenwoordigen verschillendeĀ Europese partners die al expertise opbouwden over manieren om ondervoedingĀ aan te pakken bv. bij ouderen, cliĆ«nten met dysfagie of patiĆ«nten die chemotherapie hebben ondervonden.
Ā

Belgische pilot in het NECTAR-project
Dit academiejaar bieden we de mogelijkheid aan om ƩƩn of meerdere modules te volgen die deel uitmaken van het curriculum voor Chefs Gastro-engineering zoals ontwikkeld binnen het NECTAR-project. De inhouden van deze modules sluiten nauw aan bij de topics die ook behandeld worden binnen de bacheloropleiding Facility Management (FM). Daarom krijg je de kans om aan te sluiten bij deze vakken van de opleiding Facility Management.
Daarnaast voorzien we bijkomende monitoraatsessies waarin we de vertaalslag maken naar de specifieke context van chefs werkzaam in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Hiervoor kunnen we rekenen op de expertise aanwezig binnen het Center for Gastrology. Deze monitoraatsessies worden mee begeleid door dhr. Bart Geurden.Ā
Een overzicht van de 5 modules die worden ingericht vind je hieronder.Ā
Module 1: Communicatie
Deze module wordt gedoceerd door mevr. Lieve Blondeel.Ā
Volgende leerinhouden komen aan bod in deze module:Ā
- Communicatietheorie
- Communicatietools
- Taalregisters
- Communicatieplan
- Tekststructuur
- Zinsbouw
- Publieksvriendelijk schrijven
- E-mailetiquette
- Bronnen
Een monitoraatsessie is voorzien op:Ā dinsdag 21 maart 2023 en dinsdag 9 mei 2023, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.Ā
Voor deze module wordt een schriftelijk examen ingericht.Ā Datum volgt.Ā
Module 2: Proces- en projectmanagement
Deze module wordt gedoceerd door mevr. Veerle De Smedt.Ā
Volgende leerinhouden komen aan bod in deze module:Ā
- Proces Management: Intro processen, KPI's,
PDCA, efficiƫntie en effectiviteit, lean, e.a. - Project Management: Intro projecten,
structuur van een project, plan van aanpak,
projectplanning (o.a. Gantt), e.a. - Team Management: Werken met individuen
(motivatie, persoonlijkheid, enz.) en
werken met groepen (teams, conflict, enz.)
Een monitoraatsessie is voorzien op:Ā woensdag 10 mei 2023 van 18.00 tot 20.00 uur. Ook de opname van de monitoraatsessie eerste semester is beschikbaar.Ā
Voor deze module wordt een schriftelijk online examen voorzien.Ā Datum volgt.Ā
Module 3: Human rescources management
Deze module wordt gedoceerd door mevr. Tilly Baute.Ā
Volgende leerinhouden komen aan bod in deze module:Ā
- Gesprekstechnieken & conflicthantering,
- Basismodellen van Human Rescources Management
- Rekrutering, selectie
- Onthaal, en introductie van nieuwe medewerker
- Beoordelen
- Belonen
- Ontwikkelen
- Uitstroom
Volgende monitoraatsessies zijn voorzien: woensdag 15 maart 2023 en maandag 8 mei 2023, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.Ā
Het examen bestaat uit een schriftelijk examen dat zal worden afgelegd in juni 2023. De exacte datum volgt.Ā
Module 4: Finance & Procurement 1
Deze module wordt gedoceerd door mevr. Evelyn Bosschaert.Ā
Volgende leerinhouden komen aan bod in deze module:
Deel 1: Inleiding in Finance & Procurement
Betekenis van de bedrijfseconomie
Ondernemingsvormen
Ondernemingsplan
Deel 2: Besturing vanuit een kosten- en opbrengstenperspectief
Kosten en kostensoorten
Kostprijsberekening
Integrale kostprijsmethode en variabele kostencalculatie
Een monitoraatsessie voor deze module is voorzien op:Ā donderdag 2 maart 2023 en dinsdag 28 maart 2023, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.Ā
Het examen bestaat uit een schriftelijk examen dat zal worden afgelegd in juni 2023.Ā Datum volgt.Ā
Module 5: Finance & Procurement 2
Volgende leerinhouden komen aan bod in deze module:
Deel 2: Besturing vanuit een kosten- en opbrengstenperspectief
Dit luik gaat verder op F&P1.Ā
Budgettering en verschillenanalyse
Beslissingsondersteunende calculaties
Deel 3: Besturing vanuit een financieringsperspectief
Vermogensbehoefte
Vormen van eigen vermogen
Vormen van vreemd vermogen
Analyse van de financiƫle structuur
Deel 4: Waarde, resultaat en externe verslaggeving
Waardering en resultaatbepaling
Externe verslaggeving
Een monitoraatsessie voor deze module is voorzien op:Ā donderdag 20 april 2023 en donderdag 4 mei 2023, telkens van 18.00 tot 20.00 uur.Ā
Het examen bestaat uit een schriftelijk examen dat zal worden afgelegd in juni 2023.Ā Datum volgt.Ā
Hoe verwerk je deze leerinhouden?
Je verwerkt deze leerinhouden via begeleide zelfstudie.Ā Je volgt geen hoorcolleges of werkcolleges, maar verwerkt het studiemateriaal op zelfstandige basis en via contacten met medestudenten op afstand. Alle studiemateriaal wordt ter beschikking gesteld via een digitaal leerplatform.Ā
Tijdens de online monitoraatsessies heb je de gelegenheid om vragen te stellen bij de docenten.
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de navorming.


Ā Ā Ā