Gespecialiseerde voetzorg (podotherapie)

Een gespecialiseerd voetverzorger doet méér dan basis en esthetische voetverzorging.

Je staat in voor de preventie én verzorging van huid- en nagelaandoeningen, voorkomt verdere voetaandoeningen door gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen en verleent advies of verwijst door naar een specialist.

De opleiding voor komend academiejaar 2021-2022 werd geannuleerd. Je kan hieronder inschrijven op een wachtlijst voor 2022-2023.

Voetzorg 6

Iets voor jou?

Zowel verpleegkundigen, paramedici als kinesitherapeuten kunnen zich inschrijven voor deze opleiding. De opleiding richt zich in eerste instantie tot iedereen die professioneel van start wil gaan met medische pedicure en podotherapie ongeacht het werkveld, dus niet tot schoonheidsspecialisten.

Er is geen specifieke vooropleiding vereist, wel worden de lessen op verpleegkundig niveau gegeven. Heb je geen verpleegkundige of paramedische vooropleiding, en ben je toch erg geïnteresseerd in voetverzorging? Bezorg dan een geschreven motivatie aan de opleidingscoördinator voordat je je inschrijft.

Wat doet een gespecialiseerd voetverzorger?

Als gespecialiseerd voetverzorger heb je een uitgebreid takenpakket. Je behandelt en verzorgt op niet invasieve wijze huidaandoeningen zoals eelt, eeltpitten, likdoorns en kloven... Daarnaast behandel je ook nagelaandoeningen zoals ingegroeide nagels, mycose(schimmel)nagels en verdikte nagels...

Voor professionele adviesverlening over goed en aangepast schoeisel, optimale voethygiëne en huid- en nagelverzorging kunnen je patiënten ook bij jou terecht. Verder ben je ook een belangrijke schakel in het interdisciplinair samenwerken. In geval van medische problemen verwijs je door naar andere specialisten zoals huisarts, dermatoloog, orthopedist/orthopedische chirurg, orthopedisch schoentechnieker of kinesitherapeut.

Ook alle medische, paramedische en podotherapeutische aspecten van diabetes en andere voetaandoeningen zijn jou niet onbekend.

Je klantenbestand varieert van jong tot oud, en mobiele maar ook minder mobiele mensen. Daarom is kennis van de anatomie van de voet en het onderbeen en een basis in biomechanica zeer belangrijk. Met deze achtergrond begrijp je beter hoe problemen ter hoogte van de voet kunnen ontstaan. 

Programma van de opleiding

Naast een grondige theoretische basis bezorgt de opleiding je ook voldoende praktijkervaring. Alle basistechnieken worden aangeleerd en ingeoefend op medecursisten en modellen. Bovendien wordt er ook een externe praktijkoefensessie ingepland.

Volgende thema’s komen uitgebreid aan bod in de opleiding:

  • Palpatoire anatomie van de onderste ledematen
  • Wondzorg / ontsmettingsmiddelen en verbanden in de voetzorg / diabetesvoetwondzorg
  • Theorie van de voetzorg en mycosenzorg
  • Beroepsgeheim en aansprakelijkheid
  • Beheer van een zelfstandige activiteit als voetverzorger
  • Praktijk voetverzorging
  • Afstudeeropdracht + opdracht

Docenten

De lesgevers zijn gespecialiseerde podotherapeuten, voetverzorgers en verpleegkundigen met jarenlange ervaring. Zij zullen je de technieken van het vak bijbrengen. 

 

Loopbaan

Wat na deze opleiding? Als gespecialiseerd voetverzorger heb je verschillende mogelijkheden. Je kan je eigen zaak starten als zelfstandig gespecialiseerde voetverzorger in hoofd- of bijberoep, werken in een groepspraktijk samen met andere specialisten, werken in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, of aan de slag gaan als vertegenwoordiger in de sector van voetverzorgingsproducten. 

Voetzorg 1

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Ja, ik schrijf me in voor deze opleiding!

Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!

Meisje - luisterend naar muziek