Lager Onderwijs

Ben je verzot op kinderen en luister je graag naar de gekste verhalen? Hou je zowel van talen en wiskunde als van muziek? En kun je het goed uitleggen en je inleven in de leefwereld van kinderen? Dan ben je een geboren leraar lager onderwijs.  

Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je driejarige opleiding tot leraar lager onderwijs aan Odisee. Als onderwijzer(es) heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft.  

lager onderwijs

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

De opleiding Lager onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

 • Kleine groepen
 • Diverse stages
 • Leerinhouden en didactiek
 • Persoonlijk traject mogelijk

Al doende leren

Eerst verken je uitgebreid de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldori√ęntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en je vraagt je af welke leermiddelen je in bepaalde situaties kunt inzetten. Ook ontdek je meerdere manieren om leerlingen op maat te benaderen en te evalueren. Je lessen wisselen af met praktijkstages onder leiding van gepassioneerde en ervaren docenten van de opleiding en mentoren uit de basisscholen. Nieuwe ervaringen beperken zich absoluut niet tot je klaslokaal, je leert ook samenwerken met collega‚Äôs, omgaan met ouders en contacten leggen met begeleidingsdiensten. Klaar om erin te vliegen?

Fantasie en creativiteit

Het vraagt een flinke dosis fantasie en creativiteit om kinderen te kunnen blijven boeien, motiveren en uitdagen. Enthousiasme, openstaan voor wat er in de wereld gebeurt en zelf voortdurend willen bijleren, zijn stuk voor stuk belangrijke eigenschappen van een onderwijzer(es). Daarom neem je tijdens je opleiding deel aan heel wat activiteiten: de crea- of muzostage, vertelnamiddagen, excursies, tentoonstellingen, theaterbezoeken… We nemen je mee naar buiten, op ontdekking, en je krijgt ook zicht op je eigen talenten.

Je eerste stappen in de klas

Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds meer stage. Je begint met observaties. Daarna maak je begeleide didactische oefeningen, gevolgd door een participatie- of introductiestage met de eerste opdrachten. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg gaat de klemtoon meer liggen op de omgang met een klasgroep en functioneer je steeds zelfstandiger. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en leert samenwerken in een team: een hele uitdaging. Je ontdekt ook andere onderwijsvormen zoals een methodeschool, buitengewoon onderwijs of openluchtklassen. Wil je graag onderwijssystemen in het buitenland verkennen, dan kun je een stage lopen in Europa of ver daarbuiten. Sommige studenten kiezen zelfs voor een stage in een ontwikkelingsland. In ieder opzicht de moeite waard! Na je opleiding ben je een onderwijzer(es) met een open blik op de wereld. Je kunt terecht in het onderwijs, maar even goed in andere sectoren.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

STARTTOETS

Leg jouw verplichte én bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.

Inschrijven voor de Educatieve Bachelor Lager onderwijs?

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte én bindende starttoets. 

Waarom?

Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Zo kan je van meet af aan inzetten om die mindere punten. 

Meer informatie over de starttoets 

Bewijs van deelname:

Het bewijs van deelname dien je niet op te laden bij je aanvraag tot inschrijving. Je kan je inschrijving  dus nu al doorsturen. Wij controleren je deelname aan de starttoets in een databank. 

 

Twee studentes aan een computer
Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Afstandsonderwijs

  De bacheloropleiding Lager onderwijs wordt op Campus Aalst en op Campus Sint-Niklaas ook onder de vorm van afstandsonderwijs aangeboden. Zo kun je werk, gezin en studie combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs behalen. Bij Odisee kun je altijd rekenen op een persoonlijke begeleiding op maat.

  Ontdek er hier meer over.

 • Verkort traject

  Heb je al een bachelordiploma Kleuter- of Secundair onderwijs op zak? Dan kun je via een verkort traject in twee jaar tijd of na het behalen van 60 studiepunten een bijkomend bachelordiploma Lager onderwijs halen.

  Lees hier meer. 

   

   

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‚ÄėEntrepreneurial Skills‚Äô aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Lager onderwijs, iets voor jou?

 • Je werkt graag samen met anderen en staat nieuwsgierig in de wereld.
 • Je vindt het uitdagend om een groep kinderen te begeleiden.
 • Kinderen iets bijleren en hun talenten zien groeien vind je ongelooflijk interessant.
 • Je houdt ervan om iets uit te leggen of het samen met anderen te ontdekken.
 • In je job wil je actief bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
Meisje - nadenkend
Leren lesgeven is echt interessant. Je maakt kennis met allerlei methodes, manieren van aanpak en idee√ęn die je kunt gebruiken als je voor de klas staat. Ook leer je reflecteren. Daardoor ben je goed voorbereid om als echte juf of meester aan de slag te gaan.
Célien Verbaere
Studente Lager onderwijs
Lager onderwijs - CeŐĀlien Verbaere
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Leren van en met elkaar

Leren doe je beter samen. In het onderwijs van de toekomst werken leraren daarom in teams. Bij Odisee wachten we niet op later, maar integreren we die technieken nu al in onze opleiding. Niet alleen demonstreren de docenten regelmatig hoe co-teaching werkt, je staat ook vanaf de eerste stage met medestudenten (en met je stagementor) voor de klas. Zo wordt oefenen veiliger, maar krijg je ook veel voorbeelden te zien. Je kunt samen iets uitproberen, elkaar ondersteunen en feedback geven. Een andere student vraagt je bijvoorbeeld om eens te demonstreren hoe je dat hoekenwerk organiseert en jij kunt bij die student terecht om te kijken welke leerinhouden hij in het project ‚Äėonder de grond‚Äô formuleert. Win-win!

Maatschappelijk engagement

Leraren zijn belangrijk voor onze samenleving. Ze openen de wereld voor een kind en brengen elk kind zo ver mogelijk in zijn ontwikkeling. Dat is belangrijk voor alle kinderen, maar zeker voor hen die in kansarmoede opgroeien of voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Theorie probeer je zo vaak mogelijk te koppelen aan je eigen ervaringen. En hoe doe je die beter op dan tijdens een maatschappelijke stage? Daarin doe je bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, organiseer je activiteiten voor vluchtelingen of probeer je voorleesmaterialen uit in een sociale organisatie. Stuk voor stuk onvergetelijke belevenissen.

Beleef de wereld

Diepgaand leren doe je door ervaringen op te doen en vervolgens over die ervaringen te praten met docenten en medestudenten. Dat zit in onze opleidingen ingebakken. Vanaf oktober sta je met enkele medestudenten in de klaspraktijk. We begeleiden je in kleine leergroepen om deze stage voor te bereiden en in de lessen krijg je de nodige bagage. Alle docenten van Odisee zijn betrokken bij de stagebegeleiding. Daardoor kunnen ze de lessen goed bij je praktijkopdrachten laten aansluiten. Ook buiten de stage zijn er veel initiatieven waarin je de wereld ‚Äėbeleeft'. Je gaat op excursie of creastage, zoals je dat later ook met je leerlingen zult doen.

Het onderwijs breed verkennen

Je loopt stage in verschillende scholen en in verschillende leerjaren. Daarnaast ga je aan de slag in methodescholen en scholen voor buitengewoon onderwijs. En je doet natuurlijk ook praktijkervaring op in sociale organisaties buiten de school. Zo krijg je een brede kijk op het begrip ‚Äėschool‚Äô.¬†Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we bij Odisee samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Het gaat dan om onderwijsbetrokken organisaties zoals pedagogische begeleidingsdiensten, de onderwijsinspectie,¬†educatieve diensten van musea, organisaties voor ontwikkelingseducatie of natuur- en milieueducatie en culturele organisaties.

Supply chain management
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Onderwijzer(es) is een heel veelzijdig beroep. Je leert kinderen lezen, oefent verschillende vaardigheden met hen in en zorgt ervoor dat ze na zes jaar perfect voorbereid naar het secundair onderwijs kunnen overschakelen. Het is de taak van onze alumni om kinderen te begeleiden in hun ontdekkingstocht van de wereld en zichzelf. En dat doen ze stuk voor stuk met veel enthousiasme.

Waar kun je aan de slag?

 • Leraar lager onderwijs (met doorgroeimogelijkheden)
 • Sociaal-cultureel werk
 • Administratief werk
 • Pedagogische begeleiding
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Lager onderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Kleuteronderwijs of Secundair onderwijs, Master Psychologie, Master Pedagogische wetenschappen of Educatieve studies.

Ook een banaba is een optie. Denk maar aan Buitengewoon onderwijs, Zorgverbreding en remedi√ęrend leren of¬†Schoolontwikkeling.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Odisee leest en doet lezen

In het studiegebied Onderwijs binnen Odisee tekenden we een leesbeleidsplan uit. De focus ligt op daarbij op leesbevordering, het verhogen van leesmotivatie en -plezier bij onze studenten en hen versterken in hun rol van leraar als cultuurparticipant. Via verschillende opleidingsonderdelen leren onze studenten wat een sterke didactiek rond lezen inhoudt, hoe ze hierbij kunnen monitoren en hoe ze een krachtige leesomgeving kunnen opzetten. 

Postgraduaat Leescoach

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Drie campussen

Campus Aalst

Kies je voor Lager onderwijs op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. Dankzij die specifieke ligging kun je voluit voor natuur- en milieueducatie gaan.

Campus Brussel

Brussel is een levendige stad en onze campus ligt pal in het centrum. We trekken regelmatig naar musea en we werken samen met culturele en sociale organisaties. De inspiratie die je hier opdoet neem je mee naar je stage in of buiten Brussel. Op onze campus maak je deel uit van een levendige groep in een bruisende studentenomgeving.

Campus Sint-Niklaas

Valt je oog op de opleiding Lager onderwijs op Campus Sint-Niklaas, dan kom je terecht in een omgeving waar een moderne infrastructuur en een warme, familiale sfeer centraal staan. Samen met 1300 medestudenten geniet je er elke dag opnieuw van je zalige studententijd.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts