Met 7 aan de tafel: Initiatie in Systemisch en Contextgericht werken
In deze tweedaagse workshop bieden we een systemisch en contextgericht werkkader aan waarin basishandvaten aan bod komen voor alle hulpverleners die met gezinnen aan de slag gaan of die het systeem van de cliënt meer willen betrekken.
We schetsen contextgerichte en systemische concepten en leren kijken naar relatiepatronen,Ā de gezinsontwikkeling en gezinsstructuren, de transgenerationele verhalen die we aan de handĀ van oefeningen en praktijkvoorbeelden verder uitwerken en concretiseren.

Iets voor jou?
Hulpverleners die met individuele cliënten, in een leefgroep of met gezinnen werken die de complexiteit van een cliëntsysteem beter willen begrijpen en benaderen met ondersteuning van heldere kaders.
Een voorbeeld
De ouders van Robbe (13 jaar) worden geregeld gebeld door de schoolĀ om hun zoon te komen halen. Na incidenten op de speelplaats raakt RobbeĀ helemaal overstuur en niemand kan hem nog kalmeren. De relatie tussen de schoolĀ en de ouders raakt van langsom meer gespannen: de school vindt dat de oudersĀ veel te laks en toegeeflijk zijn en Robbe onvoldoende grenzen stellen, de oudersĀ vinden dat de school geen begrip en geen degelijke aanpak heeft voor deĀ problematiek van Robbe. Binnen dit spanningsveld zien we deĀ gedragsproblemen van Robbe steeds verder toenemen.
Relationele, systemische focus
Een relationele, systemische focus gaat ervan uit dat mensen elkaar voortdurend en wederzijds beĆÆnvloeden en helpt ons om naar relaties en interacties te kijken. Het stellen van meerĀ relationele circulaire vragen brengt de relatiepatronen waar mensen soms in verstrikt raken inĀ beeld. Problemen en moeilijkheden worden niet gebundeld in individuele kenmerken, maarĀ worden vertaald in relationele beschrijvingen. Het is dan ook zinvol om naast de inhoudĀ aandacht te besteden aan het betrekkingsniveau en naar metacommunicatie te gaan.
Positie en basishouding van de hulpverlener
Binnen het systeemdenken wordt veel aandacht besteed aan de positie en de basishoudingĀ van de hulpverlener. De meerzijdige partijdigheid helpt ons hierbij. De basishouding is eenĀ houding van serene participatie, verwondering, respect, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid. Als hulpverlener word je deel van het systeem en wordt er gezocht naar hoe je een vrije,Ā werkbare positie kan innemen.Ā
Non verbale interventies
Naast verbale interventies zijn non-verbale interventies krachtig en ondersteunend. We willenĀ jullie in deze workshop laten kennismaken met verschillende creatieve methodieken zoals hetĀ gebruik van tekeningen, DUPLO-sculpturen, metaforen en werken met verhalen.
Werkwijze
Tijdens de eerste dag worden een aantal contextgerichte en systemische conceptenĀ theoretisch geschetst en aan de hand van oefeningen en praktijkvoorbeelden verderĀ uitgewerkt.
Themaās als circulariteit en gezinsontwikkeling komen aan bod en worden gekoppeld aanĀ concrete methodieken.
Tijdens dag twee ligt het accent meer op de praktijk en de toepassing. Er worden handvatenĀ aangereikt om mensen uit de context effectief aan onze tafel uit te nodigen en er mee aan de slag te gaan. We gaan interactief en creatief, zowel verbaal als non-verbaal, aan de slag.
Voor beide dagen worden jullie uitgenodigd eigen casusmateriaal in te brengen en hiermee te oefenen. Ook de krachten die ontwikkelend zijn in het eigenĀ systeem van de hulpverlenerĀ kunnen aan bod komen.


Lieve Wijckmans
- Maatschappelijk werker
- Opleiding systeemtherapie
- Specialisatieopleidingen in NVR
- Werkzaam als gezinstherapeute in OBC ter Wende-EsperoĀ
- Freelance coach en supervisor
- Mentor 2-jarige opleiding Contextgerichte zorg: Systemisch werken met individuen, ouders, gezinnen en groepen

Bart Heirbaut
- Maatschappelijk werker
- Master in familiale en seksuologische wetenschappen
- Opleiding Relatie- en Gezinstherapie
- Werkt als supervisor en coach van contextbegeleiders in vzw Elegast Antwerpen
- Eigen praktijk voor relatie-, gezin- en sekstherapie en (team)supervisie 'Onder de luifel'
- Erkend als supervisor door BVRGS en VVS

Liesbet Monballiu
- Master in de klinische psychologie
- Opleiding Relatie- en Gezinstherapie
- Specialisatieopleiding in kindgerichte gezinstherapie
- Ervaring in het werken met kinderen, jongeren en hun ouders vanuit het kinderpsychiatrisch mobiel team van het UZ Brussel
- Werkt bij Resonans vzw, team Bamboe, een thuisbegeleidingsdienst voor kinderen, jongeren en hun gezin
- Werkt in een privƩpraktijk voor psychotherapie in Jette
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. deze navorming.
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek met de programmacoƶrdinator? Neem contact op!
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze navormingen?
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!
