Organisatie en Management - Health Care Management

Je weet van aanpakken en organiseren is echt wel jouw ding, maar het liefst van al zou je later in een medische of farmaceutische omgeving werken? Dan hoef je niet verder te zoeken.

Een health care manager is een professional die zijn/haar mannetje kan staan als clinical trial assistant, health care datamanager of medical management assistant. Drie uitdagende functies waarin je zorg- en onderzoeksprocessen verfijnt, stroomlijnt en efficiënter maakt.

Organisatie en management header health care management

Eens proeven van het studentenleven? Volg een echte les mee!

Een opleiding Organisatie en Management - Health Care Management. Wat houdt dat nu juist in?

 • Je bent geen nummer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Uniek profiel
 • Proeven van praktijk

Polyvalente opleiding

Je bouwt stap voor stap de nodige medische kennis op voor het beroep. Voorkennis van Latijn of medische terminologie heb je niet nodig. Gaandeweg leer je medische attesten, verslagen en brieven te begrijpen en patiënten doeltreffend in te lichten over onderzoeken en raadgevingen van de arts. Via herkenbare situaties oefen je de specifieke communicatie waarmee je later te maken krijgt. Je verwerft ook een praktische gebruikskennis van het Frans en Engels.

Eigen accenten

Typisch voor de medische sector is het contact met patiënten en de medische administratie. Aan de hand van bedrijfsbezoeken, opdrachten en groepswerken raak je vertrouwd met alle beroepsmogelijkheden. In het tweede jaar ga je vier weken op stage in het ziekenhuis én vier weken in een medisch-administratieve setting naar keuze. Van tandarts- tot dierenartsenpraktijk over ziekenfonds tot medisch team van een grote sportploeg. Zet jouw talent in, in de context die jou uitdaagt.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacherloropleiding?

 • Internationaal uniek profiel

  Een health care manager is een gezocht en gegeerd profiel. Dat merken we zelfs bij onze internationale partners. De combinatie van de degelijke medische opleiding met een sterke administratieve component is uniek. Onze studenten zijn startklaar voor een stage in een clinical research facility.

 • Persoonlijke begeleiding

  We zetten in de opleiding in op persoonlijke begeleiding, aan de hand van permanente evaluatiemomenten, kennismakingsactiviteiten en coachingsessies voor eerstejaars, feedbackgesprekken met persoonlijk advies, bedrijfsbezoeken, sollicitatietraining en rondetafelgesprekken. Heb je nood aan meer ondersteuning, dan ben je welkom in het monitoraat Frans/Engels voor meer tips en begeleiding door de vakdocent. 

 • Ondernemende student

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

 • Internationalisering@home

  Odisee zet talrijke projecten op met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen. Zo is Internationalisering@home op Campus Aalst een internationaal project in samenwerking met de Haute Ecole de la Province de Namur. Bovendien kun je als Odisee-student Engelstalige keuzevakken volgen uit ons internationaal programma voor Erasmusstudenten.

Iets voor jou?

Health Care Management, iets voor jou?

 • Je hebt interesse in de medische of farmaceutische sector.
 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je houdt van talen leren, communiceren en onderhandelen.
Meisje - nadenkend
Tijdens de opleiding dompelen we je ook onder in de wondere wereld van anatomie en ziekteleer.
Machteld Van den Bogaerd
Opleidingshoofd Organisatie en management
machteld van den bogaerd
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Leren in de praktijk

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een sociale stage. In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag bij een stageorganisatie. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, worden op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties georganiseerd.

Bekende partners uit het werkveld

De afstudeerrichting Health Care Management werkt samen met onder meer Movianto, Neutraal Ziekenfonds, D.R.U.G. Gent, het Daenshuis, OLV en UZ Brussel, Wit-Gele Kruis, CRI Gent, Remedus, HDMP Anderlecht, Pharmabedrijven, Valesta en Synteract (in functie van een attest Good clinical Practice) om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkomgeving. 

Lean management training

Als je afstudeert, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. In de afstudeerrichting Health Care Management ligt de focus op de medische context.

Ga 100% voor je eigen talent

We begeleiden je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je bovendien je eigen talenten en sterktes benoemen. In de POP-sessies staan we stil bij de ‘lessons learnt’, zodat je ontdekt welke werkcontext optimaal aansluit bij je profiel.

Handen uit de mouwen 1
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als health care manager kun je terecht in ziekenhuizen, huisartspraktijken, farmabedrijven, arbeidsgeneeskundige diensten, diensten hospitalisatie verzekering in de banksector, tandartspraktijken, wijkgezondheidscentra, dierenartspraktijken, medische vertegenwoordiging... 

Welke jobs kun je uitoefenen?

 • Health care manager
 • Clinical trial assistant
 • Medische registratiemedewerker
 • Ziekenfonds dossierbeheerder
 • Co-manager van een medisch directeur
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Met een diploma Organisatie en Management op zak kun je meteen aan de slag, maar je kunt ook verder studeren. Denk aan een schakelprogramma naar een academische master in zorg (Management en beleid van de gezondheidszorg), talen (Meertalige communicatie, Vertalen, Tolken, Journalistiek, Communicatiewetenschappen...) of economie (Handelswetenschappen, Informatiemanagement, Bedrijfskunde). 

Een postgraduaat zoals Zorgmanagement, Sales management, HRM of Digitale marketing behoort eveneens tot de mogelijkheden. 

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten in een handig overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Jaarplanning

Elk semester heb je twaalf weken les en daarna zijn er examens. Ongeveer in het midden van de semesters is er een lesvrije week: de herfstvakantie en de krokusvakantie. In maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met alumni. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen een sociale stage doet.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Aalst

Aalst is een charmante en gezellige studentenstad. De stad telt verschillende studentenclubs en er is een ruim aanbod aan koten. Voor vele studenten is Odisee in Aalst ook de hogeschool vlak bij huis. Op deze groene campus valt altijd wat te beleven. Ook als je houdt van muziek, theater, film, stand-upcomedy – zeg maar cultuur in al haar vormen – dan zit je hier goed. De campus ligt bovendien op fietsafstand van een totaal nieuw sportcomplex.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 9
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts