Secundair Onderwijs - Educatief graduaat voor volwassenen - volledig op afstand

Heb je al minstens drie jaar professionele ervaring als vakspecialist en een diploma van het secundair onderwijs? Wil je jongeren graag jouw praktische kennis doorgeven en hen zo heel praktisch voorbereiden op het beroepsleven? Dan is het Educatief graduaat Secundair Onderwijs iets voor jou! Ook als je al gestart bent als (praktijk)leraar is de opleiding een aanrader om je lespraktijk verder te ontwikkelen. Op deze pagina maken we je wegwijs in het afstandstraject dat uniek is in Vlaanderen

Dus of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue maakt dit flexibele afstandstraject van studeren een haalbare kaart.

Interesse? Bekijk (onderaan de pagina) of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en start in september!

odisee volwassen student buiten
Educatief graduaat Secundair Onderwijs - uniek traject volledig op afstand

Het Educatief graduaat Secundair Onderwijs, volledig op afstand studeren? Odisee-student aan het woord!

Wat houdt de afstandsopleiding Educatief graduaat Secundair Onderwijs precies in?

Een graduaatsopleiding situeert zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en een bachelor. De focus ligt sterk op leren in de praktijk. Omdat dit afstandstraject geen enkel contactmoment op de campus bevat, is je studie vlot te combineren met je huidige job en je gezin. 

  • Op afstand en op jouw tempo studeren
  • Deeltijdse opleiding op maat
  • Twee mogelijke praktijkroutes
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven

Informeer je op digitale infodagen

Het volgende instapmoment voor de opleiding op afstand is februari 2025. Check in op onze infodagen waar je digitaal uitleg krijgt over de opleiding en terecht kunt met al jouw vragen. 

  • 19 december 2024 om 19u00
  • 8 januari 2025 om 14u00 
  • 22 januari 2025 om 19u00
  • 6 februari 2025 om 19u00
  • 12 februari 2005 om 14u00

Inschrijven is verplicht: schrijf een mailtje naar hilde.vanderhaegen2@odisee.be en steffi.decock3@odisee.be. Daarna ontvang je via mail een link naar de digitale infodag. Welkom!

Wat leer je in de opleiding? 

Het Educatief graduaat Secundair Onderwijs bereidt je in de theorie én in de praktijk voor op een job als praktijkleraar. Het programma van het afstandstraject is volledig gelijkwaardig als de andere trajecten tot praktijkleraar binnen Odisee. Je behaalt dus hetzelfde diploma als wie de dag- of avondopleiding volgt. 

Sta ik er alleen voor in dat afstandstraject? 

Natuurlijk niet! We zijn er voor jou en voor elkaar. Ook op afstand is sociale verbondenheid erg belangrijk. Je staat in nauw contact met je docenten  die je begeleiden en motiveren. Zij begeleiden, ondersteunen en geven je (tussentijdse) feedback via digitale weg. Je staat met hen in contact via mail, MS Teams of telefonisch om je vragen te beantwoorden. En je komt online in contact met medestudenten om je ervaringen te delen. Zo geven we je leerervaring toch een dichtbij-gevoel. 

Hoe gebeurt de evaluatie? 

Je evaluatie gebeurt ook volledig op afstand. Je legt examens van bij je thuis af en dient online opdrachten in als digitaal bewijs van je weten en kunnen. Omdat dit traject aximaal focust op studeren in combinatie met een job en een gezin zijn ook evaluatiemomenten flexibel. Je krijgt tijdens het semester verschillende evaluatiemomenten waaruit je kunt kiezen.

Hoe weet ik of het iets voor mij is?  

Als je wilt instappen in het afstandstraject starten je met een adviserend gesprek. Dat vraag je aan via een mail naar de opleidingscoördinatoren steffi.decock3@odisee.be en hilde.vanderhaegen2@odisee.be. Zo kom je te weten of dit afstandstraject voor jou de beste keuze is.

Na 25 jaar ervaring in verschillende keukens en eigen culinaire projecten wou ik mijn passie overdragen. Odisee gaf me de nodige tools, tricks en tips om met jongeren om te gaan. Het traject leerde me ongelofelijk veel bij en gaf me alle kansen om mijn passie voor het vak optimaal te kunnen delen.
Roby Houssa - vakleerkracht Hotel
Graduaat Secundair Onderwijs
Roby
Wat staat er op je programma?

Je vakken op een rijtje

Hier zie je het programma van het Educatief graduaat Secundair Onderwijs voor volwassenen in een notendop:

Programma
Als jongere had ik zelf problemen in het secundair maar er waren toen een paar leerkrachten die me er altijd doorheen hebben getrokken. Nu wil ik zelf een steunpilaar zijn voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarom heb ik deze stap gezet, om docent te worden in het vak Verkoop.
Robin-Jordan Feltham
Graduaat Secundair Onderwijs
Robin-Jordan Feltham

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over een van deze specifieke studiebewijzen:

  • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is
  • een diploma van het secundair onderwijs
  • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden
  • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden
  • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie
  • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
  • een bachelor- of masterdiploma
  • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Daarnaast moet je 3 jaar nuttige ervaring kunnen aantonen in het vak waarvoor je wilt inschrijven en 5 jaar nuttige ervaring indien je basisdiploma niet aansluit bij dit vak. 

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met onze studentencoaches. Zij treden op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee. Ze helpen je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

Multicampus

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met 400 parkeerplaatsen rondom het gebouw. Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlakbij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. 

Campus Brussel

Odisee heeft vier campussen in en om Brussel, waaronder Campus Brussel in het centrum. Die bestaat uit drie gebouwen, Hermes, Erasmus en T'Serclaes. Stuk voor stuk zijn ze prima bereikbaar met het openbaar vervoer en overal vind je broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!

We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externen om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld? 

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?