Verbindend communiceren rond seksualiteit en intimiteit in welzijn en zorg
Ben je actief als welzijns- of zorgprofessional en werk je met 45-plussers?
Ben je op zoek naar extra ondersteuning om seksuele gezondheid en intimiteit op een warme en verbindende manier te bespreken? Dan is deze interactieve vorming rond verbindende communicatie echt iets voor jou!
Deze vorming in open aanbodĀ is intussen afgelopen. Inschrijven op de wachtlijst is wel nog mogelijk. Je wordt verwittigd als er een plaatsje vrijkomt. Voor deze opleiding kan je ook een opleiding op maat van jouw team aanvragen. Info vind je hieronder.

Iets voor jou?
Deze navorming is bestemd voor welzijns- of zorgprofessionals die werkenĀ met 45-plussers.
Problematiek
Het is een open deur intrappen als we stellen dat het aantal seksueel actieve ouder wordende volwassenen de laatste decennia is toegenomen. Het taboe om erover te spreken blijft echter hardnekkig!
Studies binnen en buiten Europa (vb. het thema āSeksuele gezondheidā van de WHO) tonen aan dat er een algemene nood is aan meer toegankelijke begeleiding en zorg voor seksuele gezondheid voor (oudere) volwassenen.Ā
Daarenboven neemt het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOAās) bij 45-plussers toe, vooral dan bij diegenen die een nieuwe seksuele relatie aangaan na een periode van monogamie. Daarbij maakt men zich niet langer zorgen over āveilig vrijenā gezien de kans om zwanger te worden er niet meer in zit tijdens de post-reproductieve periode. Die groep houdt echter te weinig rekening met vb. mogelijke SOAās die op de loer liggen.
Ook kent de 45+ populatie meer negatieve invloeden van het ouder wordende lichaam op hun seksualiteit, alsook is het een populatie die vaker geteisterd wordt door chronische aandoeningen welke dan weer hun impact uitoefenen op de seksuele gezondheid en welbevinden.
Doel van de navorming
We willenĀ met deze interactieve vorming inzetten op vier belangrijke pijlers:
- Het creƫren van een grotere bewustwording rond de thematiek door de wijze waarop we communiceren onder de loep te nemen.
- Het belang aankaarten om de weg naar diensten duidelijker te maken voor alle 45-plussers en kwetsbare groepen.
- De kennis van de zorg- en andere professionals als van de 45-plussers rond communicatie te verhogen.
- Negatieve attitudes en stigma aanpakken door casussen en beelden te analyseren en verbindende communicatiemethodesĀ toe te passen.
Aanpak
Op dag 1 werken we casussen vanuit het eigen werkveld uit en leer je de principes van verbindende communicatie (Marshall B. Rosenberg) en de inzichten vanuit het SHIFT project op een interactieve manierĀ kennen.
Op dag 2 leer jeĀ de principes van verbindende communicatie in een oefening verder toe te passen alsook praktijkgericht aan de slag gaan met de Onder Vier Ogen methode āO4Oā (Sensoa) om individuele gesprekken met patiĆ«nten/cliĆ«nten te voeren.
We sluiten het geheel af met de bespreking van de psycho-educatie tool voor groepsgesprekken āDe Sekskofferā (E. Messelis), dit om de communicatie rond intimiteit en seksualiteit op een ludieke manier verder aan te zwengelen.
SHIFT Onderzoeksproject
Deze cursus is ontwikkeld in kader van het SHIFT onderzoeksproject.
Dit project is een Europese samenwerking tussen regioās in zuidoost Engeland, het noorden van Nederland en Vlaanderen.Ā Het project wordt gefinancierd door Interreg 2 ZeeĆ«n.

Partners
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de navorming.
Neem contact op
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan vlug contact op!
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van ons vormingsaanbod!
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!
