Postgraduaat Adventure education

Adventure education zet avontuurlijke buitenactiviteiten in om een impuls te geven aan persoonlijke groei en groepsontwikkeling. Authentieke ervaring en het samenspel van outdoor-activiteiten, een natuurlijke omgeving en het groepsproces zijn de kernelementen. Outdoor-activiteiten bieden een bijzonder platform voor ervaringsleren. De effectiviteit ervan is in diverse agogische werkvelden aangetoond en het begeleiden van ervaringsleren vergt een specifieke begeleidershouding.

Het postgraduaat Adventure Education leidt je op om deze activiteiten zo te hanteren dat ze leer- en ontwikkelkansen creëren voor mensen en groepen met verschillende achtergronden.

Het postgraduaat Adventure Education wordt jammer genoeg GEANNULEERD.

Vrouw met helm beklimt rots
Adventure education

Iets voor jou?

Het postgraduaat is bestemd voor professionals actief in een breed (ped)agogisch kader: vorming en opleiding, socio-culturele sector, onderwijs, hulpverlening, orthopedagogische setting, bijzondere jeugdzorg, gezondheidswerk, politionele of justitiële wereld... of Adventure Education.

We richten ons tot mensen die hun opleidings- of begeleidingspraktijk verder willen professionaliseren of een impuls willen geven in de richting van ervaringsleren. De opleiding richt zich niet op het verwerven van sporttechnische vaardigheden.

Aanbod

Het postgraduaat bestaat uit 4 opleidingsonderdelen

 1. Beklijvend leren in groep
 2. Begeleiden van ervaringsleren in buitenactiviteiten
 3. Basisvoorwaarden voor adventure education
 4. Integreren van adventure education in de eigen praktijk

Daarnaast bieden we binnen dit thema ook enkele korte smaakmakers aan. Meer info over deze vormingen vind je hieronder.

Docenten

Philip De Zommers is Gegradueerde in de Orthopedagogie (IPSOC Kortrijk), Gegradueerde in agogische bijscholing orthopedagogie (VSPW, Kortrijk) en behaalde het Postgraduaat Adventure Education (KHLim). Hij is praktijklector aan Odisee, studiegebied Sociaal-agogisch werk en hij is zelfstandig coach/counselor. Hij werkte van 2006 tot 2014 bij Nature als procesbegeleider in Adventure education-programma’s voor bijzondere doelgroepen. Hij heeft jarenlange ervaring met de doelgroep Bijzondere Jeugdbijstand.

Benjamin Gérard is licentiaat Lichamelijke Opvoeding (KU Leuven) en behaalde het Certificaat Postacademische Vorming Consultancy in Groepen en Organisaties (CIGO). Hij is medestichter van Nature en van Rising You. Daarnaast is hij zelfstandige procesbegeleider en trainer in verschillende professionele settings.

Saskia Nauwelaerts is sinds 2000 professioneel bezig met ervaringsleren binnen het jeugdwerk. Die ervaring breidt ze sinds 2015 dagelijks uit binnen zeer uiteenlopende professionele contexten als trainer en opleider bij Outward BoundSaskia studeerde Pedagogische Wetenschappen (UGent), volgde een coachopleiding (Academie voor Coaching en Counseling), was zelf student aan het postgraduaat Adventure Education (KHLim) en volgt momenteel een Gestaltopleiding (IVC).

Johan Hovelynck is organisatiepsycholoog (KU Leuven) en agoog (VUB). Hij is zelfstandig trainer-consultant, deeltijds docent aan de Universiteit van Leuven en staflid van de opleiding Consultancy in Groepen en Organisaties (CIGO). Johan is in het domein van ervaringsleren en procesbegeleiding actief als begeleider en onderzoeker, en op het ‘outdoor’-terrein tevens een erkend opleider (www.exponent-cts.com; www.wmaeurope.com) en veiligheidsauditor.

PG AE

Beklijvend leren in groep

Je krijgt inzicht in leer- en ontwikkelingsdynamiek, je leert deze processen en dynamieken mee vormgeven en gericht ondersteunen. We starten met een vijfdaagse ervaringsweek om vervolgens de persoonlijke ervaring te combineren met relevante begrippenkaders.

Tijdens de ervaringsweek in Villatoile te Anseremme maak je kennis met Adventure education als middel tot persoonlijke en relationele ontwikkeling.  Je wordt je bewust van processen die zich in een groep afspelen, welke rol je daarin zelf speelt en op welke manier je ze kan beïnvloeden.

De ervaringsweek heeft tevens tot doel een leergroep te vormen, waarin deelnemers elkaar ondersteunen in het realiseren van een persoonlijke leeragenda. Je komt tot een persoonlijke leeragenda op basis van individuele leervragen die zich concentreren rondom drie, onderling verweven, onderwerpen:

 1. Hoe ontwikkelen groepen?
 2. Hoe verloopt ervaringsleren en wat is de link met groepsprocessen?
 3. Wat zijn mijn persoonlijke sterktes en ontwikkelthema’s als begeleider? Hoe ga ik hier verder mee aan de slag?

Begeleiden van ervaringsleren in buitenactiviteiten

Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

 • Een programma ontwerpen zodat het optimale kansen biedt tot ontwikkelen en leren
 • Reflectie faciliteren i.f.v. het persoonlijk en gezamenlijk leren van deelnemers
 • Activiteiten didactisch kunnen aanbrengen

Basisvoorwaarden voor adventure education

We zoomen in op belangrijke (rand)voorwaarden voor het begeleiden van ervaringsleren en buitenactiviteiten. Volgende onderwerpen komen hierbij aan bod:

 • De veiligheid van deelnemers en collega’s
 • ‘Low Impact’ op de natuurlijke omgeving
 • Begeleidingsethiek

Integreren van adventure education in de eigen praktijk

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Leren uit ervaring in eigen werkpraktijk
 • Creëren van kansen voor ervaringsleren in de eigen begeleidingscontext
 • Oefenen met activiteitenaanbod en begeleidingshouding in de leergroep van het postgraduaat.    
reflectiemoment

Wat maakt deze opleiding nu zo bijzonder?

 • Brede range aan outdooractiviteiten
 • Leren vanuit eigen ervaringen en de groep
 • Ook voor professionals met ervaring in dit domein
 • Ook na afloop van de opleiding(en) ondersteunen we je graag verder en delen we onze expertise met jou en je organisatie!

Partnerschap
Voor deze opleiding bundelen wij de unieke expertise rond begeleiden van outdooractiviteiten van 4 toonaangevende partners in België: Outward Bound België, Nature, Rising You en Johan Hovelynck. We faciliteren en begeleiden tijdens deze opleidingen groeps- en leerprocessen met voortdurend oog voor wetenschappelijke en theoretische kaders. We begeleiden je tevens bij het ontwikkelen van jouw Adventure education activiteit in je eigen werkcontext of context naar keuze.

Begeleiding en dienstverlening op maat
Ook na afloop van de opleiding kunnen jij en/of je organisatie bij ons terecht voor verdere dienstverlening en projecten op maat. Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen!

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de opleidingen.

 • Waar?

  Het postgraduaat vindt, met uitzondering van de ervaringsweek en slotdriedaagse, plaats op Odisee-Campus Dilbeek, Stationsstraat 301 te 1700 Dilbeek. 

 • Wanneer?

  Het postgraduaat wordt jammer genoeg GEANNULEERD.

 • Studiegeld

  Het studiegeld voor het postgraduaat bedraagt € 3.150 voor 22 lesdagen, inclusief verblijf en gebruik van accomodatie tijdens ervaringsweek en slotdriedaagse.

 • Evaluatie en getuigschrift

  De evaluatie gebeurt op basis van:

  •  een self en peer assessment, in combinatie met een evaluatie door de vaste begeleider. Dat gebeurt op basis van een ervaringsverslag, waarin deelnemers hun persoonlijk proces toelichten en kaderen, en in gesprek met andere deelnemers en de begeleider verdiepen;
  • de uitvoering en de presentatie van een Adventure education activiteit.

  Indien je slaagt voor een postgraduaat en in het bezit bent van minimum een Bachelordiploma, ontvang je een postgraduaatgetuigschrift. 

 • Vlaams opleidingsverlof

  Voor dit postgraduaat kan geen Vlaams opleidingsverlof worden toegekend.

 • Betaald educatief verlof (Brussels Hoofdstedelijk gewest)

  De erkenningsaanvraag voor Betaald educatief verlof wordt ingediend.

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Jongen - Gele muts