Thematisch werken in de lagere school

'Breng de buitenwereld zo authentiek mogelijk binnen in de klas'
'Ga voor betekenisvolle opdrachten'
'Vertrek vanuit de leervragen van kinderen'

Bij thematisch werken wordt (een deel van) de wereld diepgaand onderzocht. 
De werkelijkheid wordt daarbij op een zo authentiek mogelijke manier in het onderwijsaanbod gebracht. Je gaat écht samen met de kinderen op ontdekkingstocht in de wereld.

Zin om te ontdekken hoe het werkt? Welkom!

Thematisch werken in de lagere school
Thematisch werken in de lagere school

Iets voor jou?

Leerkrachten lager onderwijs, pedagogisch begeleiders, lerarenopleiders, leerkrachten secundair onderwijs PAV, studenten onderwijs in opleiding.

Programma

Je kan kiezen om:

  • De vormingsvoormiddag ‘thematisch werken’ te volgen;
  • De vormingsvoormiddag ‘thematisch werken’ te volgen in combinatie met 1 of meerdere workshops;
  • 1 of meerdere workshops te volgen.

Vormingsvoormiddag 'Thematisch werken'

Deze vorming sluit aan op het recent verschenen boek Thematisch werken in het basisonderwijs met 6- tot 12-jarigen. Dit boek geeft leerkrachten een stappenplan om op systematische wijze en in samenspraak met leerlingen een thema uit te werken.

De pijlers van thematisch werken aan bod, net als de talrijke voordelen van deze methode.

 

Workshop 2: Pimp je eigen 'methodethema' wereldoriëntatie - 22 februari 2024

Dit is een praktijkgerichte sessie waarin je met een eigen toekomstig WO-thema aan de slag gaat. Je brengt de materialen van de methode mee en samen gaan we op zoek hoe we dit thema kunnen pimpen tot een thema dat nog meer aansluit bij de pijlers van thematisch werken.

Workshop 3: Stadssafari Leerkansen zoeken in de buurt - 29 april 2024

Welke leerkansen biedt de buurt voor jouw thema? We gaan op stadssafari in Brussel rond een gezamenlijk thema. Nadien denken we samen na hoe je die stadssafari kan vertalen naar een eigen thema.

Docenten

De sessies worden gegeven door één van onderstaande sprekers. Allen zijn ze lerarenopleider in de opleiding Educatieve Bachelor Lager onderwijs en auteur van het boek ‘Thematisch werken in het basisonderwijs met 6-12 jarigen’.

Hadewijch De Doncker is pedagoog en leerkracht lager onderwijs van opleiding. Ze geeft les rond ‘thematisch werken, differentiatie, diversiteit en denkt met studenten na over de rol van de leerkracht als opvoeder’.

Valerie Diels is onderwijskundig pedagoog en leerkracht kleuteronderwijs van opleiding. Ze geeft  les rond ‘thematisch werken, differentiatie, zorg en eerste leerjaar.

Wim Wevers is geograaf en leraar secundair onderwijs van opleiding. Hij geeft lessen wereldoriëntatie en weet als geen ander leerkansen in de buurt te zoeken.

Thematisch werken in de lagere school - Boek
Zeer bruikbaar!

Ik heb vaker boeken gelezen over thematisch werken, maar zelden zo'n uitgebreid en inhoudelijk sterk boek. Het is te gebruiken voor studenten, maar absoluut ook voor ervaren leerkrachten. Ook als schoolleider is het een interessant boek om te lezen. Het geeft je de inhoudelijke, wetenschappelijke verantwoording die je nodig hebt om evidence based keuzes te maken in het aanbod op je school. Daarnaast zorgt het ervoor dat je overzicht krijgt over de stappen die je kunt zetten om thematisch te gaan werken.
volwassen student en studente