Vraag het aan bij jouw bibliotheek

Sinds corona bedienen de bibliotheken meer op afstand en op aanvraag. Dat betekent dat je een Loan on demand of een Scan on demand kan aanvragen. Of je kan Interbibliothecaire leen (IBL) overwegen. Maar hoe werkt dit alles?   

Boekenrek

Visit on demand

Aangezien de COVID-19-maatregelen nog steeds van kracht zijn, en code rood geldt, zijn de bezoekmogelijkheden beperkt. Daarom werkt de bibliotheek momenteel met Visit on demand. Dat houdt in dat je de bibliotheek maar mag bezoeken na reservatie van een tijdslot.

Je kan dit tijdslot hier reserveren:

Loan on demand

Voor zo een Loan on demand omschrijf je zo concreet en volledig mogelijk wat je wenst te lenen uit de collectie. Zo kan het bv. dat je op het LIMO-zoekplatform een interessant boek hebt gevonden. Aangezien je in coronatijd niet vaak op de campus komt, wil je zeker zijn dat je het item kan ophalen wanneer je de eerstvolgende keer naar de campus komt. Deze dienstverlening is gratis.

Het volstaat dat je een e-mail stuurt naar het groepsmailadres van je campusbibliotheek met daarin de relevante gegevens van de werken die je wil ontlenen. Wanneer het bibliotheekpersoneel jouw Loan on demand-aanvraag ontvangt, maken zij vervolgens een soort uitleenpakket voor jou klaar. Van zodra het aangevraagde materiaal voor jou klaar ligt, krijg je een bericht vanuit de bibliotheek. Daarna kan je bij je bezoek aan de campus het uitleenpakket ophalen.

Het groepsmailadres van je bibliotheek vind je hier:

Boek op hand
Boek in laptop

Scan on demand

Vergelijkbaar met de Loan on demand bieden de bibliotheken ook de dienstverlening Scan on demand aan. Bij deze aanvraag kan je passages uit print materiaal in de vorm van een scan laten opsturen naar jouw Odisee-mailadres. Dat kan zowel een scan van een tijdschriftartikel als een hoofdstuk uit een boek zijn (met respect van het auteursrecht ; maximaal een dertigtal pagina's).

Waarschijnlijk vertrek je daarbij ook best eerst op het LIMO-zoekplatform. Voor een titelbeschrijving van een boek dat je op LIMO terugvindt, kan je bv. aanvragen om een scan te ontvangen van de inhoudsopgave. Het personeel dat aanwezig is in de campusbibliotheken maakt dan een scan voor jou klaar en levert die dan af in jouw studentenmailbox. Op die manier proberen we de informatie nog meer tot bij jou te brengen. Hou er wel rekening mee dat de aanmaak even kan duren. Deze dienstverlening is gratis.

Het volstaat ook hier dat je een e-mail stuurt naar het groepsmailadres van je campusbibliotheek met daarin de relevante gegevens van de passages die je wil laten scannen. 

Het groepsmailadres van je bibliotheek vind je hier:

Interbibliothecaire leen (IBL)

Een document dat je niet terugvindt in de collectie van je bibliotheek, bevindt zich misschien wel in een andere bibliotheek.

Via het LIMO-zoekplatform kan je ook op titelbeschrijvingen uitkomen van exemplaren die huizen in andere bibliotheken dan die van Odisee. Maar deze items zijn niet onbereikbaar. Via interbibliothecaire leen (IBL) kan je ze laten overkomen naar jouw eigen campusbibliotheek. Hier kan je alvast lezen hoe dit in zijn werk gaat. Let op: deze dienstverlening is niet gratis.

Wereldbol met punt a naar punt b