Workshops bij OPT en EMS-Onderhoud

De opleidingen Ontwerp- en productietechnologie en Graduaat Elektromechanische systemen - Onderhoudstechnieken bieden gratis workshops aan voor alle geïnteresseerde leerlingen (en hun begeleiders) uit het secundair onderwijs.

Maak kennis met onze groene Technologiecampus in de bruisende stad Gent, terwijl je heel wat opsteekt van uiteenlopende tech-onderwerpen: plaatbewerking, materiaaltesten, computersimulaties, 3D-scanning, reverse engineering, het kan allemaal.

Steek de handen uit de mouwen in onze uitgebreide, moderne labo's, waar onze eigen studenten dagelijks hun vaardigheden inoefenen. Wil je al eens virtueel rondlopen in die labo's? Surf dan naar https://vr.odisee.be of klik op de link elders op deze pagina!

Brug Naar Technologie Composiet Thumbnail
  1. 1

    Brug naar Technologie

    CAD (ontwerpen), FEA/EEM (simulatie), CNC plaatbewerking, waterstraalsnijden

    Kan een flexibele staalplaat zó worden omgevormd dat ze makkelijk het gewicht van enkele leerlingen draagt? Voordat enkele dappere vrijwilligers hun lijf en leden riskeren op een zelfgebouwde prototype-brug wordt ze eerst grondig ontworpen en geoptimaliseerd met behulp van computersimulaties: Na het gepersonaliseerde(!) ontwerp wordt de brug uitgesneden op de waterjet en middels een plooibank gefinaliseerd, klaar voor de ultieme test! De bruggen worden als aandenken meegegeven.

    • 3 uur, max. 20 studenten, tot twee workshops per dag (40 studenten).
    • Geen voorkennis vereist.
  2. 2

    Materiaaltesten

    (Trektest, hardheidstest, kerfslagproef)

    Waarom breekt een spade niet als we op een steen in de tuin botsen? Kunnen we onze pizzaoven gebruiken om materialen harder te maken? Wat is het verband tussen Carglass en de kerfslagproef?

    Leer hier alles over in de praktische workshop “Materiaaltesten” waarbij je gedurende 3 uur zelf aan de slag gaat in een modern testlabo voor materialen. Dit alles vindt plaats op de Technologiecampus Gent waar je in een groene omgeving kan proeven van technologie.

    • 3 uur, max. 10 studenten, tot drie workshops per dag (30 studenten).
    • Geen voorkennis vereist.
  3. 3

    3D-scanning, Reverse Engineering

    Met behulp van een 3D-precisiescanner wordt een voorwerp gescand. Het resulterende model kan gebruikt worden om het onderdeel na te meten, maar ook om er via Reverse Engineering een parametrisch CAD-model van te maken. Dit model kan ge-3D-print en vervolgens vergeleken worden met het origineel.

    Kunnen we zo onze eigen LEGO®-bouwkit printen? Of blijken er nog wat addertjes onder het gras te zitten? Ontdek het in deze workshop.

    • 3 uur, max. 10 studenten, tot twee workshops per dag (40 studenten).
    • Geen voorkennis vereist.
  4. 4

    Mechanische Aandrijfsystemen

    Altijd al afgevraagd hoe verschillende elektromechanische installaties worden aangedreven? In deze workshop ontdek je de werking van verschillende mechanische aandrijfsystemen. Algemene werking, uitlijning en afstelling van mechanical drives komen hierbij aan bod!

    • 3 uur, max. 10 studenten, tot twee workshops per dag (20 studenten)
    • Geen voorkennis vereist.
Youtubevideo van een vorige editie van 'Brug naar Technologie'

Bekijk de workshop 'Brug naar Technologie' op Youtube!

Tijdens deze workshop wordt uitgedokterd of een flexibele staalplaat zó kan geplooid worden dat ze makkelijk het gewicht van enkele leerlingen draagt.

Odisee organiseert algemene workshopdagen bij vier opleidingen

Odisee Workshop days: 5 en 6 februari 2024

Maandag 5 en dinsdag 6 februari 2024 organiseert Odisee een waaier van workshops op de Technologiecampus Gent. Zo kan geproefd worden van het aanbod van opleidingen: 

Wil je aan onze workshops deelnemen op die algemeen ingerichte Odisee workshopdagen? Gebruik de inschrijflinks die u via e-mail van Odisee zult ontvangen rond eind december 2023.

Wil je liever een workshop volgen op andere dagen? Neem contact op met de opleidingen via de link, elders op deze pagina.

Workshops op maat

Liever een andere workshop? Geen probleem!