Op kot

Op kot of pendelen? Een moeilijke vraag. Voor velen gaat het studeren aan een hogeronderwijsinstelling gepaard met een ‘kot’-leven. Op kot gaan is dé manier om je vleugels uit te slaan, zelfstandig te worden en je studententijd meer kleur te geven. Het is belangrijk dat je je goed voelt op je kamer, want dit wordt toch je nieuwe ‘thuis’.

Een gouden tip tijdens je zoektocht: maak tijd vrij om een kot te zoeken, ga verschillende kamers bekijken en vergelijk.

Onze huisvestingsdienst staat je graag bij met info en advies tijdens je zoektocht. Ze geven je antwoord op hoeveel het kan kosten, waar je moet zoeken en bieden handige tips.

Klik hieronder je campus aan en verneem meer info over het aanbod in jouw campusregio.

Erasmusgebouw

Kamerlijst regio Aalst

Campus Aalst heeft geen studentenhuisvesting in eigen beheer.
Er is een aanbod op de private markt. Kamereigenaars in Aalst kunnen op vraag zich laten opnemen in deze lijst.

Bekijk hier de recente kamerlijst in regio Aalst. (update lijst voorzien eind april voor aanbod volgend academiejaar)

Meer informatie

Katrien Wageman
katrien.wageman@stuvoaalst.be 
+32 53 72 71 20

studentenkamer

MyKot

STUVO werkt voor studentenhuisvesting in Brussel samen met Brik, een service desk voor studenten in Brussel. Zij beheren koten in het centrum van Brussel en coördineren daarnaast een online bestand met hun eigen kamers en ook koten van private eigenaars in en rond het centrum van Brussel.

Op mykot.be vind je meer dan 3.300 koten, studio's en appartementen voor studenten in Brussel. Geef je voorkeuren in en ontdek welke koten beschikbaar zijn.

Wat zijn de voordelen?

1. Gratis: een account op MyKot is gratis.

2. Betrouwbaar: alle koten op MyKot zijn gecontroleerd en voldoen aan de huidige wetgeving op vlak van brandveiligheid en comfort.

3. MyKot-modelcontract: elke kotbaas die verhuurt via MyKot werkt met het modelcontract. Zo ben je zeker dat alles wat in het huurcontract staat, wettelijk in orde is.

4. Bemiddeling: in geval van conflict tussen jou en de verhuurder, kan de organisatie achter MyKot zorgen voor bemiddeling.

Op kot bij Brik

Brik is het aanspreekpunt voor studenten in Brussel. Zij verhuren zelf ongeveer 350 koten. Alles wordt rechtstreeks geregeld tussen Brik en de student: van het huurcontract tot het dagelijks onderhoud. Voordelen van een kot bij Brik? Je bent zeker van een correct huurcontract, je kan rekenen op extra diensten zoals een poetsploeg, een klusjesdienst, technische permanentie, ondersteuning van een kotverantwoordelijke en een team dat klaarstaat om jouw vragen te beantwoorden. Alle info vind je via de website van Brik.

Een standaard kot van Brik in het centrum van Brussel heb je vanaf € 322,50 per maand, exclusief de extra kosten voor nutsvoorzieningen. De huurprijzen van de studentenkamers zijn afhankelijk van de ligging, het gewenste comfort (eigen badkamer/douche al dan niet) en de grootte van de kamer.

Als de huurprijzen in het centrum van de stad niet binnen het budget vallen, kan je best in de andere gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar een kamer zoeken. Onze campus is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en met een abonnement van de MIVB aan studententarief (€ 12) kan je hier onbeperkt gebruik van maken.

Kottours

Brik start begin juli met de verhuur van haar koten. Je kan je inschrijven voor een Kottour langs de verschillende beschikbare koten. Diezelfde dag breng je meteen de huurovereenkomst in orde. 

Let op! Tijdens de Kottours in juli en augustus wordt enkel het aanbod van de koten van Brik getoond. Het aanbod van de private eigenaars zit hier niet in. Daarvoor moet je rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar en een afspraak maken om het kot te bezichtigen. De meeste private eigenaars starten al eerder met de verhuur en werken met een wachtlijst. Informeer je tijdig

Open Kotdagen 

In april en mei organiseert Brik Open Kotdagen. Je kan er de sfeer opsnuiven in verschillende studentenhuizen in Brussel. Je bezoekt zowel koten van Brik als van privé-eigenaars.

De studenten daar op kot geven je een rondleiding in hun kot en vertellen hoe het is in hun studentenbuurt.


Stuur een mailtje naar housing@stuvobrussel.be om op de hoogte te blijven van deze initiatieven of schrijf je in op de nieuwsbrief van Brik voor meer informatie en de planning van deze tours.

Meer informatie?

studentenkamer

Sociale huisvesting voor studenten

Ben je op zoek naar studentenhuisvesting in Brussel met een meer sociale insteek, zoek je een kot aan een voordelig(er) huurtarief per maand of wil je een combinatie van beide? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van volgende organisaties in Brussel.

Sociaal verhuurkantoor voor studenten - S.V.K.S.

Deze organisatie is tot stand gekomen om aan de specifieke behoefte te voldoen van studenten met een beperkt inkomen. Om een kamer of een studio te kunnen huren via deze organisatie, moet je voldoen aan een aantal financiële voorwaarden. Als je in aanmerking komt, kan je kwalitatieve studentenkoten huren in Brussel tegen een lagere prijs dan de gemiddelde marktprijzen.

Meer informatie kan je terugvinden op de website van S.V.K.S.

1-toît-2-âges

Deze organisatie brengt studenten en ouderen samen onder 1 dak. Er zijn 2 formules:

  • ‘Klassieke’ formule: je woont samen met een gezin of een oudere persoon die niet hulpbehoevend is, maar waar de relatie gebaseerd is op respect en gezelschap. Er zijn geen verplichtingen verbonden aan de huisvesting, maar je moet wel bepaalde regels respecteren om een goede samenleving te garanderen.
  • Je betaalt maximaal € 300 voor de huur van een kamer in een gezinswoning.
  • ‘Diensten’ formule: je woont samen met een oudere persoon en bij deze vorm van samenwonen is er een verplichting om regelmatig thuis te zijn en een aantal uren per week huishoudelijke taken te vervullen, bv. helpen met de boodschappen, vuilbakken buitenzetten, helpen met de administratie, samen een wandeling maken, een maaltijd bereiden, …

    In ruil voor je hulp in het huishouden en je gezelschap, betaal je € 180 voor de huur van een kamer.

Meer informatie kan je terugvinden op de website. De informatie is (voorlopig) enkel beschikbaar in het Engels en het Frans.

Kot @ Gent

Studenten die op zoek zijn naar een kot op de private markt kunnen terecht op de website www.kotatgent.be. Je kan er de immodatabank raadplegen en op een vlotte manier op zoek gaan naar een kot dat voldoet aan jouw wensen. Via de zoekmachine vind je er de beschikbare koten voor volgend academiejaar.
Op deze site vind je ook alle informatie rond het huren van een kamer in Gent, jouw rechten en plichten als huurder, tips and tricks, een modelhuurovereenkomst, …

Kot doorverhuren?

Ga je naar het buitenland op uitwisseling of start je jouw stage en heb je jouw kot niet langer nodig? Bied je kot online aan op kotatgent.be.

Op zoek naar een kot voor één semester?

Studenten die hun kot willen doorverhuren voor één semester bieden dit aan via de kotenzoeker van Kotatgent. Neem regelmatig een kijkje op deze website en zoek in de database bij ‘contractduur’ de koten met een ‘andere contractduur’.

Meer informatie?

Bie Van de Casteele & Lisa Gyselinck
STUVO - Dienst huisvesting
+32 9 331 65 02
HousingGent@odisee.be

 

studentenkamer

Studentenverblijf op de campus

In Sint-Niklaas kunnen in het studentenverblijf op de campus 42 studenten wonen.
Op kot voor korte periode (vb. examens, stage...)? Ook dat is mogelijk!

Interesse? Klik hier voor de flyer voor academiejaar 23-24.
Hier vind je de flyer voor academiejaar 24-25. 
Voor meer informatie kan je mailen naar Claudia Kegels: claudia.kegels@odisee.be

Studentenkamer privémarkt

Ook voor informatie over goedgekeurde kamers op de privémarkt kan je terecht bij STUVO.
Je vindt hier het overzicht van studentenkamers in Sint-Niklaas voor academiejaar 24-25 en hier voor academiejaar 23-24. 
Contacteer ons voor meer informatie: stuvosint-niklaas@odisee.be

Meer informatie

Els Van Eetvelt
stuvosint-niklaas@odisee.be
+32 3 780 89 14

studentenkamer