Bachelor Medische Beeldvorming en Radiotherapie
De bachelor Medische Beeldvorming en Radiotherapie bij Odisee? Dan leer als technoloog medische beeldvorming (zeg maar TMB’er) medische beelden van een patiënt maken. Op basis van jouw beelden stellen artsen daarna een diagnose. Dus hou je van splinternieuwe technologie maar werk je minstens even graag met mensen? De wereld van de medische beeldvorming kent de laatste dertig jaar (en nog steeds) een grote technologische evolutie, en dus staat ook deze unieke Odisee-opleiding nooit stil. We helpen je stap voor stap op weg in een fascinerende wereld!
Wat is Medische Beeldvorming en Radiotherapie en wat houdt de opleiding precies in?
-
Toegankelijke docenten
-
Oefenen in skillslabs
-
Medische én technische vaardigheden
-
Veel stages
Veelzijdig specialist
Als technoloog medische beeldvorming (TMB'er) word je tijdens de eerste twee jaar van je opleiding al een veelzijdige specialist. We dompelen je onder in de theorie en praktijk van diverse deelgebieden, waaronder projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire beeldvorming, echografie, mammografie en radiotherapie. Je verwerft niet alleen technische vaardigheden maar leert ook essentiële zorghandelingen die cruciaal zijn voor succesvolle onderzoeken en radiotherapeutische behandelingen.
Oefenen, oefenen, oefenen
In onze goed uitgeruste skillslabs word je begeleid door vakdocenten om intensief te oefenen. Die praktijkervaring bereidt je voor op stages, waar je met echte situaties wordt geconfronteerd. Respectvol omgaan met patiënten staat hierbij centraal, aangeleerd via rollenspelen en projecten. Tijdens je hele opleiding blijf je vaardigheden trainen, waardoor je aan het einde van je studie een brede basis hebt om veilig en verantwoord in het werkveld te starten. De mogelijkheid om zelfstandig nieuwe toepassingen te leren gebruiken, is een extra troef.
Technisch ondersteund mensenwerk
Jouw job draait om technisch ondersteund mensenwerk. Als TMB'er ben jij de expert die deskundige antwoorden biedt op de vragen van je patiënten. Je staat klaar om hun bezorgdheden op te vangen, zoals de mogelijke gevaren, pijn, duur van procedures en verwachte resultaten. Je beroep is dus niet alleen mensgericht, maar ook technisch ondersteund, waardoor TMB'ers een gevarieerde en dynamische rol spelen met een aanzienlijke verantwoordelijkheid. Welkom in een boeiende wereld waar jij het verschil maakt!
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
Bij Odisee evalueren we onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van de bachelor Medische Beeldvorming en Radiotherapie? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Volg je liever les dichter bij huis?
In de bacheloropleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie wil Odisee diverse studenten met verschillende behoeften en voorkeuren de kans geven om de boeiende opleiding te volgen. Daarom bieden we naast het reguliere traject in Brussel ook het satelliettraject aan. Als satellietstudent kun je lessen dichter bij huis volgen.
Wat zijn de mogelijkheden?
-
Reguliere studenten ervaren op de campus de levendigheid van Brussel met een mix van traditioneel en online onderwijs
-
Satellietstudenten kiezen tussen steden en leermethoden, waardoor ze lokaal en flexibel kunnen studeren
-
In beide trajecten heb je intensieve praktijkervaring in goed uitgeruste skillslabs, cruciaal voor later
-
In ons streven naar inclusiviteit moedigt Odisee studenten aan om hun ideale traject te kiezen
Flexibel leren, overal en altijd: Als satellietstudent geniet je van de flexibiliteit om te studeren waar en wanneer het jou uitkomt. Zo kun je theorielessen op Campus Brussel-Terranova volgen, samen met de andere studenten, of thuis zelf aan de slag gaan met digitaal cursusmateriaal.
Minder pendelen en regionale verankering : Als satellietstudent volg je je praktijklessen in je tweede semester (van je eerste jaar) dichter bij huis. Je kunt kiezen om de praktijklessen te volgen in UZ Gent of UZ Leuven (Het traject in Leuven start op in academiejaar 25-26). Je krijgt praktijklessen vanaf het tweede semester in het ziekenhuis en ontdekt er tegelijk de diversiteit van andere studentensteden.
Aan de slag in het werkveld: Als satellietstudent volg je je praktijklessen in het ziekenhuis. Je gaat er aan de slag op de afdeling Medische Beeldvorming.
Makkelijk inschrijven: Nadat je je inschrijft voor de opleiding krijg je van ons een mail met de nodige informatie en een inschrijvingslink.
Interesse in afstandsonderwijs?
Vanaf academiejaar 2024-2025* introduceert Odisee de bacheloropleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie in afstandsonderwijs. Zo kunnen we nog flexibeler en toegankelijker onderwijs aanbieden. We kijken ernaar uit om ook afstandsstudenten een verrijkende leerervaring te bieden, ondersteund door moderne technologieën, en zo bij te dragen aan hun succesvolle professionele reis. Volg Medische Beeldvorming en radiotherapie op onze website voor meer informatie!
Micro-credentials in Medische Beeldvorming en Radiotherapie
Wil je je als professional heroriënteren of bijscholen met een kortdurende opleiding? En enkele specifieke vakken volgen toegespitst op actuele thema's binnen de sector van Medische Beeldvorming en Radiotherapie? Dan zijn onderstaande micro-credentials zeker iets voor jou. Bij succesvolle afronding ontvang je een creditbewijs dat je behaalde leerresultaten erkent en mogelijk als opstap kan dienen naar de bacheloropleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie van Odisee.
Grote focus op onderzoek
Onderzoek vormt een essentiële pijler binnen de discipline van medische beeldvorming en radiotherapie, waarbij de voortdurende zoektocht naar innovatie en verbetering centraal staat. In onze inzet voor vooruitgang en kwaliteitsverbetering streeft Odisee ernaar om onderzoek te bevorderen. Het staat centraal in onze missie om de diagnostische en therapeutische mogelijkheden te verbeteren. Zo verhogen we de standaard in de gezondheidszorg en dragen we bij aan de optimalisatie van patiëntenzorg.
Medische Beeldvorming en Radiotherapie studeren? Onze studenten aan het woord!
Beluister de podcast over Medische Beeldvorming en Radiotherapie
Huis van Gezondheid maakte een podcast over medische beeldvorming en radiotherapie. Je hoort enkele Odisee-studenten, docenten en een oud-student: veel luisterplezier!
De belangrijkste vakken van Medische Beeldvorming en Radiotherapie op een rijtje
De ruggengraat van Medische Beeldvorming en Radiotherapie is opgebouwd rond zeven modaliteiten: projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, interventionele radiologie en echocardiografie met de focus op diagnostiek en/ of therapie. Alle modaliteiten komen aan bod in je eerste twee jaar. In je derde jaar kies jij er twee modaliteiten uit waarin je je wil verdiepen. Natuurlijk leer je nog meer dan dat. Dit zijn vijf andere essentiële vakken:
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie
*Het programma is in volle verandering, hier zie je het studieprogramma van academiejaar 2023-2024
Ook dit kan in de bachelor Medische Beeldvorming en Radiotherapie
Is de opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapie iets voor jou?
-
Je valt letterlijk op het innerlijke van een mens.
-
Bij de nieuwste technologische ontwikkelingen op medisch vlak wil je op de eerste rij staan.
-
Mensen geruststellen is een van je vele talenten.
-
Je vertaalt medische procedures in mensentaal.
-
Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd.
Medische beeldvorming is een combinatie van zorg, omgaan met mensen en een tikkeltje technologie erbij. Die mix is erg interessant. In de praktijklessen komt de theorie echt tot leven. Na mijn opleiding wil ik met mijn verworven kennis graag aan de slag als medische beeldvormer bij Defensie of op een dienst radiologie in een ziekenhuis.
Wat mag je verwachten van de bachelor Medische Beeldvorming en Radiotherapie?
Trek eropuit
Alles wat we op Campus Brussel-Terranova niet kunnen aanbieden, compenseren we via bedrijfs- en ziekenhuisbezoeken. Als student Medische Beeldvorming en Radiotherapie krijg je in een universitair ziekenhuis de kans om met MRI te oefenen. In je laatste jaar mag je ook gaan voor een keuzestage. Dat kan een bedrijfsstage zijn of een stage op een heel specifieke dienst in het ziekenhuis, jij geeft je voorkeur op. En de laatste trends in medische beeldvorming? Die ontdek je op het indrukwekkende Europese Congres voor Radiologie in Wenen: voor veel studenten het hoogtepunt van de opleiding!
Kennis binnen en buiten de muren
Odisee hecht veel belang aan praktische kennis. Daarom staan veel van onze docenten nog met een been in het werkveld of houden ze de vinger aan de pols in een van de universitaire centra. Zo leer je niet alleen over de praktijk, maar snuif je de praktijk ook regelmatig op.
Studeer opleidingsoverschrijdend
Bereid je alvast voor op verschillende opleidingsoverschrijdende projecten binnen Odisee's studiegebied Gezondheid en Zorg. Denk aan getuigenissen van mensen met een beperking in je eerste jaar, een diversiteitsproject waarin je leert omgaan met ‘anders zijn’ en de kick-off van je buitenlandse stage in je tweede jaar, een interprofessioneel opleidingsproject in het derde. Samen met enkele andere bachelorstudenten uit Gezondheid en Zorg, Health Care Management en Sociaal-Agogisch Werk behandel je een casus. Je vertrekt vanuit je eigen opleiding, maar ontdekt al snel dat verschillende standpunten in elkaar vloeien. Zo scherp je je interdisciplinaire vaardigheden aan. En geloof ons, die zul je later zeker inzetten.
Interessante partners
Omdat je de best mogelijke opleiding te bieden, werkt Odisee samen met veel verschillende partners uit het werkveld. Niet alleen met bedrijven die de nieuwste apparatuur en software op de markt brengen, maar ook met alle universitaire en regionale ziekenhuizen in Vlaanderen en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) rond stralingsveiligheid. In Nederland sloten we een samenwerking af met drie hogescholen: Fontys Eindhoven, Hanzehogeschool Groningen en Inholland-Haarlem.
Wat na Medische Beeldvorming en Radiotherapie?
Medische beeldvormers hebben een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden. Het is technisch ondersteund mensenwerk. Je bent de rechterhand van de arts-radioloog en de arts-nuclearist. Een flink deel van de onderzoeken onder hun leiding voer je zelfstandig uit en je assisteert hen bij complexere onderzoeken en interventietechnieken.
Waar kun je aan de slag?
-
In ziekenhuizen op de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, echocardiografie en hartcatheterisatie
-
In de bedrijfswereld, bijvoorbeeld als medisch vertegenwoordiger
-
Bij bedrijven die materiaal voor medische beeldvorming maken en verkopen
-
Op termijn ook als hoofdtechnoloog of onderzoeksverantwoordelijke
Of wil je verder studeren na je diploma Medische Beeldvorming en Radiotherapie?
Met je bachelordiploma van Odisee heb je al alle troeven in handen voor een geslaagde carrière. Maar je kunt ook nog verder studeren. Denk bijvoorbeeld aan masters in de Industriële Wetenschappen - Nucleaire Technologie, in het Management en Beleid van Gezondheidszorg of in de (Forensische) Criminologie.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan klaar voor jou
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure Mens en Gezondheid.