Bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

De bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie bij Odisee is echt iets voor jou als je geïnteresseerd bent in wetenschappen, technologie, chemie en biologie. Dus wil je je verdiepen in laboratoriumwerk, microscopie en onderzoek? En heb je zin om je steentje bij te dragen tot de ontwikkeling van diagnosetechnieken en therapieën?

Dan is deze bachelor, met een grote focus op labo-onderzoek, dé praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw, een combinatie die de opleiding veelzijdig en afwisselend maakt. In het eerste jaar volg je gemeenschappelijke vakken en bouw je een brede algemene wetenschappelijke basis op rond chemie, microbiologie, biomoleculen en cel- en weefselleer. Daarna kies je voor de afstudeerrichting Medische Laboratoriumtechnologie of Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie.

Ontdek hierna hoe je studie eruit ziet, welke afstudeerrichtingen er zijn, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

biomedische

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Biomedische Laboratoriumtechnologie en wat houdt de opleiding precies in?

 • Instapcursussen
 • Les in kleine groepen
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk én onderzoek

Alles voor de beste opleiding

Moderne infrastructuur is een absolute must in de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie. En dat hebben we! Technologiecampus Gent is uitgerust met moderne laboratoria waar je met maximaal 20 studenten samenwerkt. Kleine groepen dus, want bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein, dat blijkt uit een enquête van onze eerstejaarsstudenten. Bij elk specifiek probleem helpt het docententeam je graag verder.

Uitdagende specialisatie

Van bij de start proef je van verschillende labo’s zodat je in de loop van het jaar een gefundeerde keuze kunt maken tussen de twee afstudeerrichtingen: Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie of Medische Laboratoriumtechnologie. Je ontwikkelt je onderzoeksvaardigheden en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Vanaf  jaar twee volg je meer gespecialiseerde vakken en oefen je in integratielabo’s. In het derde jaar ga je een volledig semester op stage, eventueel in het buitenland. Met een bachelorproef sluit je je opleiding af.

Laat je overtuigen door onze studenten Biomedische Laboratoriumtechnologie

Biomedische Laboratoriumtechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven in je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie

 • Fris je voorkennis op met gratis instapcursus

  Had je weinig of geen uren chemie, wiskunde (minder dan drie uur per week) of labo in het middelbaar? Volg dan vóór de start van het academiejaar een instapcursus. Zo krik je jouw kennis op tegen het begin van je lessen. 

 • Begeleiding troef

  Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je altijd terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

 • Ga 100% voor je eigen talent

  Bij Odisee zetten we tijdens je studie via het persoonlijk en professioneel ontwikkelingstraject ook in op verbinding, teamspirit en conflicthantering. Via het project Service Learning draag je vanuit je eigen vakgebied bij aan maatschappelijke dienstverlening, waarbij je mee instaat voor workshops in de Experimententuin, het Wetenschapsfestival ... Via individuele coachgesprekken reflecteer je over je eigen groeiproces en brengen we je groeipad in kaart.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Ik doe stage als biomedisch laborant in Helsinki, waar ik ook mijn researchproject doe in het labo biotechnologie. Hoewel ik hier nog elke dag bijleer, kan ik toch al ongeveer over alles meepraten en voel ik me ook echt ‘aan het werk’. Ik ben klaar om te gaan solliciteren.
Freya Vinck
Student Biomedische Laboratoriumtechnologie - afstudeerrichting Farmaceutische en Biologische Laboratoriumtechnologie
Freya Vynck studente farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Biomedische Laboratoriumtechnologie?

Labo’s à volonté

Al je lessen vinden plaats op Technologiecampus Gent: je hebt dus op elk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s is er geen gebrek bij Biomedische Laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. En in begeleide werkcolleges verdiep je je in de leerstof: je maakt oefeningen in kleinere groepen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische Laboratoriumtechnologie biedt. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus. In het tweede jaar heb je een kijkstage: dan loop je een of twee dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. En in het derde jaar sluit je je opleiding af met een stage van 17 weken.

Partners

Omdat je de best mogelijke opleiding te bieden, werkt Odisee samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met hogescholen en universiteiten van onder andere Finland, Zweden, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met de beroepsvereniging voor laboratoriumtechnologen (BVLT), het ILVO, ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen, privélabo’s, Technologiepark Zwijnaarde en verschillende onderwijsinstellingen.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. Of wil je later met proefdieren werken? Dan kun je op Campus Sint-Niklaas Proefdierkunde volgen. Slaag je voor dat vak, dan krijg je het benodigde certificaat dat je toelaat om met proefdieren te werken.

organisatie en management
Na je diploma

Wat na Biomedische Laboratoriumtechnologie?

Onze afgestudeerde bachelorstudenten hebben een uitstekende reputatie in het werkveld. Gecombineerd met onze goede  samenwerking met verschillende laboratoria zijn onze studenten overal erg gegeerd. Velen hebben zelfs al een job voor ze  afstuderen!

Je kunt aan de slag als

 • Medisch laboratoriumtechnoloog
 • Onderzoeker
 • Vertegenwoordiger van medische aparatuur
 • Farmaceutisch-technisch assistent (na apotheekstage)
 • Technisch-commercieel vertegenwoordiger
 • En nog veel meer!
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren na je diploma Biomedische Laboratoriumtechnologie?

Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis verbreden met een banaba Medische Laboratoriumtechnologie (in één jaar) na Farmaceutische en Biologische laboratoriumtechnologie (of omgekeerd). Verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en Business Development. Of behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële Wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische Wetenschappen, Biochemie-Biotechnologie. Of ga voor Farmaceutische Wetenschappen met studieduurverkorting. En wie weet wil je wel lesgeven? Stap in het onderwijs na een Verkorte Educatieve Bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Hoe ziet je jaarplanning bij Biomedische Laboratoriumtechnologie eruit?

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‘vrij’ om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouw je de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op Technologiecampus Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met moderne, ruime laboratoria waar je theorie onmiddellijk toepast in praktische oefeningen. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de deur en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek