Bachelor Bouw

Is het jouw grote droom om een gebouw, weg, brug of ander bouwproject mee vorm te geven? Hou je van organiseren? Ben je niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? Dan is Bouw studeren helemaal iets voor jou. 

In de bachelor Bouw verwerf je een grondig technologisch inzicht in gebouwen, wegen en ‘kunstwerken’ (bruggen, tunnels en sluizen). Je bestudeert o.a. de materialen, de funderingen en de constructiemethoden, en leert onderbouwde beslissingen nemen. Daarnaast verdiep je je in de innovatieve wereld van hedendaags, duurzaam, ecologisch en veilig bouwen, en ga je aan de slag met bouwtechnische en organisatorische ICT-toepassingen. Kostprijsberekening, werkorganisatie en planning staan ook op je programma: een bijkomende troef op de arbeidsmarkt.

Bouw

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Bouw, wat houdt de opleiding precies in?

 • Voorkennis is geen must
 • Proeven van praktijk
 • Aandacht voor innovatie
 • Persoonlijke coaching

Als een echte aannemer

Vanaf het eerste jaar vullen theorie en praktijk elkaar aan. In een team van studenten werk je aan praktijkgerichte cases, zoek je informatie op en leer je die op een correcte manier te interpreteren. Overleg en discussie scherpen niet alleen je teamvaardigheden aan, maar leren je ook grondiger nadenken over het hoe en waarom van constructies en uitvoeringstechnieken. Die aanpak zorgt voor een open en aangename omgang met elkaar en met je docenten. In het laatste jaar vormen je stage en je bachelorproef het hoogtepunt van je opleiding. Je volgt dan een reële werf op en bereidt de uitvoering (inclusief de plannen), het budget en de planning voor. Net alsof je zelf als aannemer aan de slag gaat. Als je wilt, kun je je opleiding ook in het buitenland afronden met een internationale stage of studieperiode.

We helpen je op weg

De stap van het secundair naar het hoger onderwijs zet je niet in een-twee-drie. Daarom kun je bij Odisee van bij de start op intensieve begeleiding rekenen: onze docenten en trajectbegeleiders helpen je wanneer je even het noorden kwijt bent. Voor de start van het academiejaar kun je introductiecursussen volgen. Zo kun je goed voorbereid aan je opleiding beginnen.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Bouw

Bouw studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Bouw?

Extra troeven in je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Bouw

 • Op jouw niveau

  Voor Wiskunde, Rekentechnieken en AutoCAD geven we extra sessies voor studenten die moeilijkheden hebben om de leerstof bij te houden. Tegelijk proberen we ook tijdens de les voor een bepaalde differentiatie te zorgen: studenten met relevante voorkennis bieden we andere uitdagingen dan studenten voor wie de leerinhoud helemaal nieuw is. Voor de meeste vakken zijn extra oefeningen en oefenmateriaal ter beschikking.

 • Werken en studeren?

  De opleiding Bouw kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

 • Bijzondere trajecten

  Ben je in september aan een andere opleiding begonnen maar wil je graag overschakelen naar de opleiding Bouw? Geen probleem. Instappers (of overstappers) kunnen bij Odisee een aangepast programma volgen dat start vanaf februari. Voor studenten die werken en studeren willen combineren, stippelen we persoonlijke studietrajecten uit. En wie al credits of een diploma behaalde in een andere opleiding, kan in samenspraak met onze studietrajectbegeleider een verkort traject samenstellen.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Checklist!

Is de opleiding Bouw iets voor jou?

 • Je hebt een bijzondere fascinatie voor gebouwen, wegen en bruggen.
 • Aan technologie geef je graag een creatieve draai.
 • Je steekt graag de handen uit de mouwen, zowel in team als zelfstandig.
 • Een job als projectleider, werfleider, calculator of zelfstandige zegt je wel wat.
 • Je komt uit het aso of tso en bent op zoek naar een opleiding vol praktijk.
Meisje - nadenkend
Toen ik naar de infodag kwam, was ik direct verkocht. De opleiding is een goede mix van theorie en praktijk. Elke les die ik hier krijg, ga ik later kunnen gebruiken. En het feit dat veel studenten van buiten Oost-Vlaanderen in Aalst Bouw studeren, bewijst voor mij de topkwaliteit van de opleiding.
Kevin
Student Bouw
kevin
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Bouw

Au sérieux

Op drie jaar tijd evolueer je niet alleen als student, maar ook als mens. Je groeit uit van een groentje tot een persoon op wie mensen kunnen rekenen. Bij Odisee nemen we je serieus van in het begin. Je hebt de touwtjes zelf in handen. We geloven in je talenten en bieden je de kans om te groeien door verantwoordelijkheid op te nemen. Een coach volgt discreet je voortgang en staat je, indien nodig, bij in de vorming van jouw professionele identiteit.

In de praktijk

We verbinden theorie en praktijk zodra het kan. In de praktijkruimte scherp je je vaardigheden aan en creëer je onderdelen van constructies. Vanaf het tweede jaar ga je aan de slag met volledige ontwerpdossiers. Nieuwe technologieën komen stap voor stap aan bod in je opleiding. Bij Odisee springen we niet op elke hype, maar we sturen wel bij of lopen vooruit als het gaat om structurele veranderingen in de bouwsector.

Innovatie & inspiratie

Hoewel de bouw een conservatief imago heeft, is de sector voortdurend in beweging. Daarom zetten we je aan om zelf op zoek te gaan naar innoverende trends. Die breng je in kaart, of je vindt er gewoon zelf een uit. Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Die vind je ongetwijfeld op de innovatiebeurs, georganiseerd door de derdejaars.

Spring eens binnen

Tijdens je opleiding staan er heel wat bedrijfsbezoeken op de planning. Zo nemen we een kijkje in het opleidingscentrum van de VDAB, waar enkele Odisee-docenten meewerken aan de leerinhouden. We nemen er o.a. de dakconstructies onder de loep. Daarnaast staan bezoeken aan fabrikanten van bouwmaterialen en -materieel en aan diverse bouwprojecten in uitvoering op het programma. Voor de tweedejaars is de Baumabeurs in München het hoogtepunt van het jaar. Op die gigantische beurs kun je bouwmachines bewonderen uit alle domeinen van de bouw.

accountancy fiscaliteit
Na je diploma

Wat na Bouw?

De Vlaamse bouwwereld ontvangt je met open armen in allerhande functies die verband houden met de uitvoering van bouwwerken: bij aannemers, in de toelevering, in de ontwerpwereld en bij de bouwheren. De bouwsector kent nog altijd heel wat knelpuntberoepen. Daarom ben je als bachelor in de Bouw heel gegeerd op de arbeidsmarkt.

Waar kun je aan de slag?

 • Bij aannemingsbedrijven: als werfleider, werkvoorbereider, calculator of planner.
 • In de toeleveringssector bij bedrijven die bouwmaterialen of machines leveren of produceren, zoals de prefabindustrie.
 • Bij bouwheren en beheerders van een patrimonium bouwwerken: als technisch beheerder of als onderhouds- of renovatiecoördinator.
 • In de ontwerpwereld: als tekenaar of opvolger van bouwprojecten.
 • Als bedrijfsleider van je eigen bouwbedrijf.
 • Bij de technische diensten van overheden.
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren?

Na bacheloropleiding Bouw bij Odisee kun je ook verder studeren. Via een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je een universitair diploma behalen. 25% van onze studenten kiest voor een extra masterdiploma Industrieel ingenieur – bouw. Als je daarvoor gaat maak je je profiel nog aantrekkelijker op de arbeidsmarkt: dankzij je bachelor- én masterdiploma kun je zowel meedraaien aan de ontwerpkant als aan de uitvoeringskant. Wees er maar zeker van dat zulke professionals overal werk vinden in de bouwsector. Ook specialisaties in Landmeten en Vastgoed zijn mogelijk.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Campus Aalst

Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlak bij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. Ook als je houdt van muziek, theater, film of stand-up comedy – zeg maar cultuur in al haar vormen – dan zit je hier goed.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek