Bachelor Elektronica-ICT

De bachelor Elektronica-ICT bij Odisee is de gedroomde opleiding als je gebeten bent door internet, computers, smartphones en alle  technologie die erachter zit. Wil je zelf netwerken leggen, apps en websites maken of slimme toestellen ontwerpen voor het Internet of Things? In deze opleiding stel je zélf je lessenpakket samen en word je een kei in Internet of Things, Software & AI, Telecom, Network & Security of Web & Mobile  Development.

Ontdek hierna hoe de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee eruit ziet, welke afstudeerrichtingen het biedt, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je terecht komt!

student ICT tijdens een labo data science

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Elektronica-ICT en wat houdt de opleiding precies in?

 • Studeren in modules
 • Permanente evaluatie
 • Specialisatie naar keuze
 • Gratis instapcursus mogelijk

Modulair

Je opleiding wordt georganiseerd in ‘modules’, waarin je vakken of opleidingsonderdelen telkens geconcentreerd worden in blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

Vijf mogelijke specialisaties

Vanaf je eerste jaar kies je één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web. Je volgt ook al een module die eigen is aan je gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van onze vijf specialisaties:

 • Telecommunications Engineer (Elektronica)
 • Internet of Things Developer (Elektronica)
 • Network & Security Engineer (ICT)
 • Software & AI Developer (ICT)
 • Web Developer (ICT)

De algemene modules en verplichte modules die bij je specialisatie horen vul je aan met keuzemodules. Die kunnen wel of net niet tot je domein behoren. Zo kun je je kennis verdiepen of juist verbreden, over de grenzen van de afstudeerrichtingen heen. Uiteraard ondersteunen we jou bij de keuze van je lessenpakket.

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Elektronica-ICT

 • Volg een gratis instapcursus

  Heb je in het middelbaar maar drie à vier uur wiskunde per week gehad, dan kun je voor de start van het academiejaar een gratis instapcursus volgen. Tijdens het jaar voorzien we ook extra begeleidingsmomenten in je uurrooster. 

 • Persoonlijk traject

  Wil je een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen op een ander ritme. Ongeveer de helft van onze studenten kiest hiervoor.

 • Permanente evaluatie

  Omdat we je niet willen opzadelen met examenstress op het einde van elk semester, werkt Elektronica-ICT met permanente evaluatie. Evaluatieopdrachten voer je uit tijdens de lessen. We zien evaluaties dus niet als momentopnames, maar integreren ze in de modules.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Laat je overtuigen door onze studenten Elektronica-ICT

Elektronica-ICT studeren? Onze studenten aan het woord!

Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik veel beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!
Abasin Abdul Khalil
Student Elektronica-ICT
Atal
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Elektronica-ICT?

Weg met de kloof

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Dus heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Of zit je met iets anders? Dan kun je altijd terecht bij onze studie- en trajectbegeleiders.

Up-to-date

Net als de Elektronica-ICT-wereld is ook je opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Trek erop uit

In je bacheloropleiding staan heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. En de studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Interessante partners

Afstudeerrichting ICT heeft internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto, Graz, Paderborn en Siegen, Kreta, Glasgow, het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van KU Leuven en LUCA School of Arts.

Afstudeerrichting Elektronica werkt samen met componentleveranciers RS-components en Farnell. Je kunt bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. Ook bij Eurocircuits kun je aan voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.

wat kan je verwachten
Na je diploma

Wat na Elektronica-ICT?

Je kunt aan de slag als

 • Telecommunications engineer (Elektronica)
 • Internet of Things developer (Elektronica)
 • Network & security engineer (ICT)
 • Software developer (ICT)
 • Web & mobile developer (ICT)
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Elektronica-ICT?

Je diploma Elektronica-ICT behaald? Proficiat! Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële Wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële Wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste Informatica. En daarvoor moet je niet eens van campus veranderen want op Technologiecampus Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële Wetenschappen volgen. Handig!

25% van onze ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, kun je de module Academische mobiliteit  volgen. Concreet volg je dan tijdens je bacheloropleiding al een vak van KU Leuven in Gent. Zo leer je je potentiële vervolgopleiding op voorhand kennen én krijg je een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.

Van onze studenten Elektronica kiest maar liefst 75% voor een vervolgopleiding naar een masterdiploma. Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%).

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bachelor Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3.500 andere studenten les op Technologiecampus Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. Je campus is bovendien supermakkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Studeren als werkzoekende

De bachelor in Elektronica-ICT is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je de opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek