Vrijstellingen

Behaalde je al credits in een opleiding of beschik je al over nuttige (werk)ervaring? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen. 

Je kunt vrijstellingen aanvragen op basis van een eerder verworven kwalificatie (EVK) en/of op basis van een eerder verworven competentie (EVC). Aan de hand van je voorgeschiedenis  wordt bekeken voor welke vrijstellingen je in aanmerking komt en wordt er een Individueel Studieprogramma (ISP) opgesteld.

Wil je meer informatie over studievoortgang op grond van eerder verworven kwalificaties (EVK) en competenties (EVC)? 
 

Lees de algemene brochure “bewijs je bekwaamheid”

 

4 studentes aan een tafel

Vrijstellingen aanvragen

Aanvraag vrijstelling op basis van een studiebewijs (EVK)

Eerdere studies kunnen meetellen in het kader van eerder verworven kwalificaties (EVK). Kwalificaties door vroegere studies zijn onder meer: creditbewijzen, getuigschriften, diploma's, binnen- of buitenlandse studiebewijzen, attesten van opleidingen waarvoor je een examen hebt afgelegd.

Als je meent aanspraak te kunnen maken op een vrijstelling voor een opleidingsonderdeel of een deel ervan op basis van een hierboven vermeld studiebewijs, dien je een ingevuld aanvraagformulier in bij je trajectbegeleider. Bij dit formulier voeg je ter verantwoording een dossier toe met de eerder behaalde creditbewijzen of andere studiebewijzen.

Aanvraagformulier op basis van studiehistoriek

Aanvraagformulier voor specifieke opleidingsonderdelen

 

Aanvraag vrijstelling op basis van eerder verworven competenties via een bewijs van bekwaamheid (EVC)

Eerdere praktijkervaring kan meetellen als een eerder verworven competentie (EVC). De competenties die je verworven hebt door middel van leerprocessen die niet met een studiebewijs werden bekrachtigd, kunnen aan bod komen in de opleiding die je wilt starten.

Als je meent aanspraak te kunnen maken op een vrijstelling voor een opleidingsonderdeel of een deel ervan op  basis van een EVC volg je de EVC-procedure. 

Bekijk de EVC-procedure

Het eventueel uit deze procedure voortvloeiend 'bewijs van bekwaamheid' is in principe onbeperkt geldig.

Deadlines

Vrijstellingen worden, indien mogelijk, aangevraagd bij de eerste inschrijving voor een opleiding en uiterlijk op de vastgelegde data.

  • Vrijstellingen voor opleidingsonderdelen die aanvangen in het eerste semester moeten uiterlijk aangevraagd worden op 15 oktober.
  • Vrijstellingen voor opleidingsonderdelen van het tweede semester moeten uiterlijk 25 februari aangevraagd zijn .

 

Als je nog de toelating krijgt tot laattijdige inschrijving, vraag je uiterlijk een week na de toelating tot inschrijving eventuele vrijstellingen aan.

Na deze data kan je je niet meer beroepen op eerder behaalde creditbewijzen, andere studiebewijzen en attesten van bekwaamheid om je individueel jaarprogramma aan te passen.

De goedkeuring van de vrijstellingen vindt ten laatste plaats samen met het goedkeuren van het individueel jaarprogramma.

volwassenen
Vrijstellingspakketten

Vrijstellingspakketten voor (bijna) afstudeerders

Ben je (bijna) afgestudeerd? Misschien ga je dan meteen solliciteren of heb je zelfs al uitzicht op een job. Maar evengoed kan het bij jou kriebelen om nog even verder te studeren en zo je leerhonger nog wat verder te stillen. Het is dus goed om al even vooruit te kijken. Hoe kan ik met een tweede (bachelor)diploma mijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten en wat zijn mijn mogelijkheden? Weet in ieder geval dat er binnen Odisee véél mogelijkheden zijn tot levenslang leren!

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten in een handig overzicht.

Heb je nog bijkomende vragen? Neem dan contact op met onze studietrajectbegeleiders via http://www.odisee.be/studietrajectbegeleiders.

2 studenten in overleg aan een tafel

Vrijstellingen registreren

Denk je recht te hebben op een vrijstelling? Wacht dan even het resultaat af van je ingediende vrijstellingsaanvraag alvorens je vrijstellingen ook in je vrijstellingsdossier aan te duiden. Zodra je weet voor welke opleidingsonderdelen je een vrijstelling (EVK/EVC) hebt, registreer je deze in je vrijstellingsdossier.

Stap 1: Nieuwe aanvraag 

Open de vrijstellingstoepassing

Indien gevraagd, login met je gebruikersnaam (r-, m- of s-nummer) en je paswoord (dat je bij activatie van je Associatie KU Leuven-account koos).

Van zodra je succesvol bent aangemeld, kan je rechtsboven een “nieuwe aanvraag” aanmaken. Dien voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je een vrijstelling wenst aan te vragen een nieuwe aanvraag in. 

Aandacht: vergeet niet om je volledige vrijstellingsdossier zoals besproken met en ontvangen van je trajectbegeleider mee op te laden.

Vrijstellingsdossier indienen

Stap 2: Vrijstellingsdossier indienen 

Als alle vrijstellingen aangevraagd zijn, dien je je volledige dossier in.
Opgelet: van zodra je je vrijstellingsdossier indient ter controle kan je zelf geen aanvragen meer indienen!

Hoe zijn de goedgekeurde vrijstellingen zichtbaar in je Individueel Studieprogramma (ISP)? 

  • Een opleidingsonderdeel dat volledig werd vrijgesteld wordt aangeduid met een groen kruisje.
  • Een opleidingsonderdeel dat gedeeltelijk werd vrijgesteld wordt aangeduid met een geel kruisje.
Hulp nodig bij de registratie van je vrijstellingen? Een praktische vraag?

Spreek online met onze medewerkers, elke werkdag van 8u30 tot 16u!