Bachelor Organisatie en Management

De bachelor in Organisatie en Management* is perfect als je op zoek bent naar een opleiding met een focus op talen, de gangbare computertoepassingen en digitale skills. Wil je later ook events organiseren en verantwoordelijkheid opnemen bij projecten? Zoek je een opleiding waarbij communicatie erg belangrijk is? Zoek niet langer: afgestudeerde bachelors in Organisatie en Management behoren tot de best geïnformeerde medewerkers in een bedrijf omdat ze dagelijks in contact staan met collega’s, klanten en bezoekers. Ze communiceren vlot in verschillende talen, sturen projecten aan, beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen en kleine en grote evenementen. Als co-managers spelen ze een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen. Je kunt bij Odisee kiezen voor de afstudeerrichting Business & Languages of Health Care Management.

UPDATE 2024: De afstudeerrichting Business & Languages kun je volgen op Campus Brussel of in afstandsonderwijs. Voor de afstudeerrichting Health Care Management kun je enkel instappen in het traject op afstand.

* De vroegere bacheloropleiding Office Management heet voortaan Organisatie en Management.

organisatie en management

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Organisatie en Management en wat houdt de opleiding precies in?

 • Communicatie en talen
 • Organiseren als een pro
 • Focus op jouw interessegebied
 • Begeleiding troef

Onmisbaar in elke organisatie

Organisatie en Management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Bachelors in Organisatie en Management zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

Jouw talent telt

Tijdens je opleiding werk je stap voor stap aan je talenten: ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen ontdek je je eigen interesses. Want wie zijn sterke punten kent, vindt sneller de perfecte loopbaan.

Twee afstudeerrichtingen

Je hebt bij Odisee de keuze uit twee interessante afstudeerrichtingen: Business & Languages (op Campus Brussel of op afstand ) of Health Care Management (op afstand).  

Laat je overtuigen door onze studenten Organisatie en Management

Organisatie en Management studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Organisatie en Management

 • Studeer op afstand

  Odisee biedt de bachelor Organisatie en Management ook aan via hoger afstandsonderwijs (HAO). In dat systeem van begeleide zelfstudie bereid je je aan de hand van studiemateriaal zelfstandig voor op de examens. HAO komt vooral tegemoet aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van een bacheloropleiding in dagonderwijs, enkel de weg ernaartoe verschilt.

 • Geen nummer

  Bij Odisee ben je geen nummer. We houden de groepen bewust klein zodat het contact tussen docenten en studenten laagdrempelig blijft. Daarnaast zetten we ook in op persoonlijke begeleiding. Dat doen we aan de hand van permanente evaluatiemomenten, kennismakingsactiviteiten, coachingsessies voor eerstejaars, POP-sessies en feedbackgesprekken met persoonlijk advies, bedrijfsbezoeken, sollicitatietraining en persoonlijke stagebegeleiding.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

In het begin wist ik nog niet goed welke professionele richting ik uit wou na mijn bacheloropleiding. Maar dankzij de diversiteit aan lessen kon ik doorheen de opleiding de knoop doorhakken. Zo koos ik voor een stage bij Proximus IT, waar mij uiteindelijk een contract als recruiter werd aangeboden.
Anis Ajari
Oud-student Organisatie en Management
Office management afstudeerrichting Business & languages - Anis Ajari
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Organisatie en Management?

Leren in de praktijk

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een korte kijkstage. In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag in een bedrijf. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken. Daarnaast leer je events plannen, organiseren en uitvoeren. Dat kan gaan van een fietstocht, een bouwbeurs, een duurzaamheidscongres, een vrijwilligersfeest tot een medisch symposium of een studiereis. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, organiseren we op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties.

Bekende partners uit het werkveld

Binnen de afstudeerrichting Business & Languages werkt Odisee samen met bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMA ergonomics, Stibbe en SD Worx om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkterrein. 

Partners van de afstudeerrichting Health Care Managemen zijn onder meer Movianto, Neutraal Ziekenfonds, D.R.U.G. Gent, het Daenshuis, OLV en UZ Brussel, Wit-Gele Kruis, CRI Gent, Remedus, HDMP Anderlecht, farmabedrijven, Valesta en Synteract (in functie van een attest Good clinical Practice).

Ook rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners (zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Rainbow Group, Excel Careers, Randstad) zijn onze vaste partners.

Lean management training

Als je afstudeert bij Odisee, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. Afhankelijk van je afstudeerrichting ligt de focus op de organisatorische context (Business & Languages) of op de medische context (Health Care Management).

Ga 100% voor je eigen talent

Odisee begeleidt je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je ook je eigen talenten en sterktes benoemen. In POP-sessies staan we stil bij ‘lessons learnt’, zodat je ontdekt welke job en welke context optimaal aansluiten bij je profiel.

wat kan je verwachten
Na je diploma

Wat na Organisatie en Management?

Als afgestudeerde bachelor Organisatie en Management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector... Je hebt bovendien de keuze uit een waaier aan functies. 

 

Je kunt aan de slag als

 • Office manager
 • Executive assistant
 • Customer service officer
 • Commercieel bediende
 • Sales support
 • HR-medewerker
 • Recruitment officer
 • Projectmanager
 • Praktijkassistent
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Organisatie en Management?

Met een diploma Organisatie en Management van Odisee op zak kun je meteen aan de slag, maar je kunt ook verder studeren. Denk aan een schakelprogramma naar een academische master in talen (Meertalige Communicatie, Vertalen, Tolken, Journalistiek, Communicatiewetenschappen...), in economie (Handelswetenschappen, Informatiemanagement, Bedrijfskunde) of in zorg (Management en Beleid van de Gezondheidszorg). 

Een postgraduaat zoals Sales Management, HRM, Digitale Marketing of Zorgmanagement behoort eveneens tot de mogelijkheden. 

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op onze website bij odisee.be/vrijstellingen.

Hoe ziet je jaarplanning eruit?

Bij Organisatie en Management heb je elk semester twaalf weken les en daarna examens. Ongeveer in het midden van de semesters is er een lesvrije week: de herfstvakantie en de krokusvakantie. In maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met alumni. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen kijkstage loopt.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we bij Odisee gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Campus Brussel of in afstandsonderwijs

UPDATE 2024: De afstudeerrichting Business & Languages kun je volgen op Campus Brussel of in afstandsonderwijs. De afstudeerrichting Health Care Management kun je enkel opstarten via een traject op afstand.

Onze docenten kennen je persoonlijk. Met je vragen kun je dus altijd bij hen terecht en ze spreken je graag op je sterktes aan, want ze weten dat je in een muziekband speelt of dat je cursussen geeft bij het Rode Kruis. 

Campus Brussel

In Brussel kun je de afstudeerrichting Business & Languages volgen. Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. Tegelijkertijd kun je ook je talen oefenen.

Of behaal je bachelor in afstandsonderwijs

De beide afstudeerrichtingen van de opleiding Organisatie en Management kun je ook op afstand volgen! Ideaal als je je opleiding wil combineren met een job of een gezin.

 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts