Organisatie en Management - afstudeerrichting Business & Languages

Binnen de afstudeerrichting Business & Languages leer je vlot communiceren in verschillende talen, projecten aansturen, agenda's beheren en vergaderingen en evenementen organiseren. Maak je maar op om als co-manager een centrale rol op te nemen bij je toekomstige werkgever! 

De afstudeerrichting Business & Languages kun je volgen op Campus Brussel of in afstandsonderwijs, ook al wordt dit nog zo vermeld in de brochure. 

Ontdek hierna hoe Business & Languages bij Odisee eruit ziet, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

business & languages
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Wat is Business & Languages en wat houdt de opleiding precies in?

 • Je bent geen nummer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Focus op jouw talenten
 • Talenknobbel: check!

Onmisbaar in elke organisatie

Organisatie en Management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Bachelors in Organisatie en Management zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

Jouw talent telt

Tijdens je opleiding werk je stap voor stap aan je talenten: ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever wat op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen ontdek je je eigen interesses. En wie zijn sterke punten kent, vindt sneller de perfecte loopbaan.

Blended onderwijs

Bij Odisee bestaat het dagonderwijs nu uit een mix van lessen op afstand en vakken op de campus. Samen met jou zoeken we voortdurend naar onderwijsvormen die aansluiten op ieders leerstijl.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Business & Languages

Business & Languages studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Business & Languages?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Business & Languages

 • Studeer op afstand

  Je kunt Organisatie en Management bij Odisee ook volgen via hoger afstandsonderwijs (HAO). In dat systeem van begeleide zelfstudie bereid je je aan de hand van studiemateriaal zelfstandig voor op de examens. HAO komt vooral  tegemoet aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van een bacheloropleiding in dagonderwijs, enkel de weg ernaartoe verschilt.

 • Persoonlijke begeleiding

  Odisee zet in op persoonlijke begeleiding, aan de hand van permanente evaluatiemomenten,  kennismakingsactiviteiten en coachingsessies voor eerstejaars, feedbackgesprekken met persoonlijk advies, bedrijfsbezoeken, sollicitatietraining en rondetafelgesprekken. Heb je nood aan meer ondersteuning, dan ben je welkom in het monitoraat Frans/Engels voor meer tips en begeleiding door de vakdocent. 

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

 • Internationalisering@home

  Odisee zet talrijke projecten op met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen. Campus Brussel organiseert bijvoorbeeld het vak Event management samen met de Franstalige Haute Ecole Galilée (Ecsedi) en het vak Internationale projecten met de Duitse Technische Hochschule Brandenburg. Bovendien kun je als Odisee-student Engelstalige keuzevakken volgen uit ons internationaal programma voor Erasmusstudenten.

Checklist!

Is de opleiding Business & Languages iets voor jou?

 • Je houdt van talen leren, communiceren en onderhandelen.
 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je werkt graag aan de computer.
 • Je wil later werken in een kleine of grote organisatie, al dan niet met internationale uitstraling.
Meisje - nadenkend
Mijn droomjob is om als zelfstandige een marketingteam te begeleiden. Organisatie en Management is een uitstekende voorbereiding, omdat je doorheen de opleiding niet alleen cursussen leert, maar ook nuttige vaardigheden versterkt zoals communicatie, organisatie en time management.
Chloé De Cuyper
Student Organisatie en Management
Organisatie en management Chloé De Cuyper
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Business & Languages?

Leren in de praktijk

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een korte stage. In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag in een bedrijf. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken. Daarnaast leer je events plannen, organiseren en uitvoeren. Dat kan gaan van een fietstocht, een bouwbeurs, een duurzaamheidscongres, een vrijwilligersfeest tot een medisch symposium of een studiereis. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, worden op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties georganiseerd.

Bekende partners uit het werkveld

We werken samen met bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMAergonomics, Stibbe en SdWorx om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkterrein. Ook rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners (zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Rainbow Group, Excel Careers, Randstad) zijn onze vaste partners.

Lean management training

Als je afstudeert, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. Binnen de afstudeerrichting Business & Languages ligt de focus daarbij op de organisatorische context.

Ga 100% voor je eigen talent

Bij Odisee begeleiden we je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je ook je eigen talenten en sterktes te benoemen. In de POP-sessies sta je stil bij de ‘lessons learnt’, zodat je ontdekt welke job en welke context optimaal aansluiten bij je profiel.

wat kan je verwachten
Na je diploma

Wat na Business & Languages?

Als afgestudeerde bachelor Organisatie en Management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie, over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector ... Je hebt bovendien de keuze uit een waaier aan functies. 

Je kunt aan de slag als

 • Office manager
 • Executive assistant
 • Customer service officer
 • Commercieel bediende
 • Sales support
 • Hr-medewerker
 • Recruitment officer
 • Accountmanager
 • Conversation manager
 • Projectmanager
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren na je diploma Business & Languages ?

Met een diploma Organisatie en Management van Odisee op zak kun je natuurlijk meteen aan de slag. Maar je kunt ook verder studeren. Denk bijvoorbeeld aan een schakelprogramma naar een academische master in talen (Meertalige Communicatie, Vertalen, Tolken, Journalistiek, Communicatiewetenschappen,...), in economie (Handelswetenschappen, Informatiemanagement, Bedrijfskunde) of in de zorg (Management en Beleid van de Gezondheidszorg). 

Een postgraduaat zoals Sales Management, HRM, Digitale Marketing of Zorgmanagement behoort ook tot de mogelijkheden. 

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op onze website bij odisee.be/vrijstellingen.

Hoe ziet je jaarplanning eruit?

Bij de afstudeerrichting Business &Languages bestaat elk semester uit 12 lesweken, gevolgd door examens. Ongeveer in het midden van de semesters heb je een lesvrije week (herfstvakantie en krokusvakantie). In maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met alumni. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen  stage loopt.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Brussel

Bij Odisee kennen je docenten je persoonlijk. Met je vragen kun je dus altijd bij hen terecht. En ze spreken je graag op je sterktes aan, want ze weten dat je in een muziekband speelt of dat je cursussen geeft bij het Rode Kruis. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts