Interessegebied Mens en Samenleving

Hou je van mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze op de juiste manier te ondersteunen? En ben je bereid om ook aan jezelf te werken? Dan is een opleiding in het studiegebied Social beslist iets voor jou.

Gezondheid en Zorg

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Een opleiding Social. Wat houdt dat juist in?

 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf

In een sociaal-agogische opleiding krijg je een sterke theoretische basis. Maar werken met mensen leer je vooral al doende. Intensieve trainingen in gespreks- en communicatietechnieken, projectwerk, stages en andere actieve werkvormen staan vanaf het eerste jaar op je programma. Je ontdekt op een boeiende en afwisselende manier hoe je situaties kunt aanpakken met werkvormen die eigen zijn aan de sociaal werker, de ondersteuner-begeleider of de gezinswetenschapper.

Vinger aan de pols

Veel van onze docenten combineren lesgeven met een job in de praktijk of als onderzoeker. Voortdurend toetsen ze de theorie af aan de realiteit van hulpverlening en begeleiding van mensen. Zo krijg je een nog beter inzicht in hedendaagse problematieken en maak je kennis met de meest gangbare actuele werkvormen.

Brussel als labo

De stad is ons laboratorium. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociale expert. We gaan intensief aan de slag met organisaties uit het Brusselse via projecten en stages. Zo krijg je genoeg bagage om ook zelf een maatschappelijk engagement op te nemen. 

Campus Brussel

Odisee heeft drie campussen in en om Brussel, waaronder Campus Brussel in het centrum. Die bestaat uit vier  gebouwen: Hermes, Erasmus, T'Serclaes en Brussel-Terranova. Stuk voor stuk zijn ze prima bereikbaar met het openbaar vervoer en overal vind je broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Campus Dilbeek

De kleinschalige Campus Dilbeek ligt vlak naast het station van Dilbeek en is dus gemakkelijk bereikbaar. Vanuit het station Brussel-Noord ben je er met de trein op vijftien minuten. Campus Dilbeek heeft enkele sterke troeven: een prachtige tuin waar soms zelfs lessen plaatsvinden, een eigen bibliotheek met vakliteratuur en een uitgebreide sportinfrastructuur. 

Campus Schaarbeek

Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de Huart Hamoirlaan, in een mooie, groene en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. De openbare bibliotheek van Schaarbeek is vlakbij en heeft haar collectie en haar openingsuren afgestemd op de behoeften van onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een opleiding Social?

 • Flexibel studeren

  Odisee gaat voor flexibel hoger onderwijs. Je kunt kiezen voor traditionele studiejaren via de modeltrajecten, maar je kunt ook een flexibel traject volgen dat beter bij je situatie aansluit. Je bepaalt daarbij in grote mate zelf hoeveel vakken je jaarlijks aflegt en dus hoe snel je je opleiding voltooit. Voor alle vakken waarvoor je slaagt, krijg je een creditbewijs. Vakken waarvoor je niet slaagt, kun je het volgende jaar weer opnemen en combineren met vakken uit een volgende fase van het modeltraject.

 • Ga internationaal

  Al onze opleidingen verwelkomen jaarlijks heel wat gaststudenten uit buitenlandse partnerhogescholen en universiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen seminaries en gastcolleges. En we ontvangen niet enkel buitenlandse studenten en docenten. We werken ook nauw samen met anderstalige instellingen. Tot slot kun je natuurlijk ook zelf naar het buitenland trekken voor een uitwisseling of stage.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Accent op jouw talent

  Vanaf het eerste jaar maak je een talentprofiel op. Dat krijgt vorm aan de hand van feedback die je krijgt binnen verschillende vakken, stages en projecten. Op basis daarvan maak je doordachte individuele keuzes die je studietraject meer kleur geven, bijvoorbeeld tijdens projecten of je stage. Doorheen je hele opleiding werk je verder aan je talentprofiel. Wanneer je afstudeert, heb je zicht op je sterktes, talenten en uitdagingen. Zo sta je nog sterker in je schoenen tijdens toekomstige sollicitaties.

Maximale slaagkansen

Geniet van persoonlijke begeleiding doorheen je hele opleiding

Kleine groepen, aanspreekbare docenten

Bij alle opleidingen maken we gebruik van actieve werkvormen. Zo kun je de leerstof vlot verwerken en vaardigheden oefenen, met onmiddellijke feedback. Interactie en kleine lesgroepen zijn ons stokpaardje. Die aanpak brengt studenten en docenten dicht bij elkaar. Bovendien kun je ook buiten de lessen bij de docenten terecht.

Jij geeft het tempo aan

Odisee doet er alles aan om je studie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. We besteden de grootste zorg aan de samenstelling van je uurrooster. Zo verlies je nauwelijks uren en hou je voldoende tijd over voor oefeningen, opdrachten en studeermomenten. In alle opleidingen wordt rekening gehouden met relevante (werk)ervaring (EVC – eerder verworven competenties) of vroegere opleidingen (EVK – eerder verworven kwalificaties).

Studiebegeleiding

In elke opleiding kunnen studenten gebruikmaken van studiebegeleiding in de vorm van monitoraten, gedifferentieerde trajecten, begeleide oefeningen, supervisie, stagebegeleiding, studiebegeleidingsplannen… Via verschillende begeleidingsformules bieden we je de mogelijkheid om extra te oefenen en langer stil te staan bij de stof. We organiseren regelmatig studievorderingsgesprekken waarin we bekijken hoe je studie verloopt. Bij Odisee kun je op eender welk moment rekenen op persoonlijke begeleiding.

Hulp bij problemen

Bij algemene problemen weten de studenten- en trajectbegeleiders raad. Alles is bespreekbaar: je studiekeuze, studiemethode en -planning, examenstress of faalangst, een heroriëntering, studeren in moeilijke omstandigheden... Je vindt bij hen een luisterend oor. Naast individuele begeleiding zijn er ook groepssessies over uitstel gedrag, faalangst en andere obstakels.

Studenten babbelen op trapje
Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten en afgestudeerden

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts