Sociaal Werk - afstudeerrichting Sociaal-Cultureel Werk

Als sociaal-cultureel werker wil je de samenleving veranderen door mensen in beweging te brengen. Daarom ga je al in de opleiding Sociaal-Cultureel Werk met mensen aan de slag in projecten, organiseer je samen activiteiten en stuur je uiteenlopende acties mee aan. 

sociaal werk

Doe de studiekeuzetest en ontdek de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Sociaal-Cultureel Werk, wat houdt dat precies in?

 • Je bent géén nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Campus in het hart van Brussel

Je belangrijkste taken

Educatieve activiteiten en vorming

Als sociaal-cultureel werker bedenk je leer- en vormingsprocessen en voer je die uit. Je creëert een toegankelijke omgeving waar mensen op een informele manier dingen ontdekken. Samen met de deelnemers werk je rond diverse maatschappelijke thema’s: je leert de doelgroep kennen, stelt een programma op maat samen, zoekt materiaal en gaat met de groep op stap.

Maatschappelijke beweging en opbouwwerk

Het gebruik van de publieke ruimte in de stad, de vraag om meer groen in een wijk, de nood aan huisvesting voor kwetsbare burgers: collectieve uitdagingen vragen om een collectieve aanpak. In dat proces ben jij de spilfiguur: je brengt mensen samen, onderzoekt problemen en brengt de oorzaken in kaart.

Cultureel werk(en)

Hoe kun je kunst inzetten om te werken aan de samenleving? Hoe betrek je buurtbewoners bij de programmatie van een culturele organisatie? Hoe bereik je een breed publiek voor een optreden of voorstelling? Als sociaal-cultureel werker bouw je mee aan de realisatie van culturele en sociaal-artistieke projecten.

Beleidsbeïnvloeding

De mensen met wie je werkt staan dicht bij jou. Samen met hen denk je kritisch na over wat goed loopt en wat beter kan. Door bruggen te bouwen tussen doelgroepen en beleidsmensen zorg je voor participatie.

Laat je overtuigen door onze studenten

Sociaal-Cultureel Werk studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Sociaal-Cultureel Werk?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Sociaal-Cultureel Werk

 • Kunsteducatie

  Tijdens de vijfdaagse Kunsteducatie ontdek je de invloed van kunstzinnige projecten op de samenleving en het samenbrengen van mensen.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Trajectbegeleiding

  Met vragen over je studietraject kun je het hele jaar door terecht bij de trajectbegeleider. De studentenbegeleider helpt je dan weer bij het organiseren en plannen van opdrachten en leerstof. Leerproblemen, faalangst of functiebeperkingen zijn geen barrière. 

Checklist!

Is de opleiding Sociaal-Cultureel Werk iets voor jou?

 • Je kan de actiekriebel niet onderdrukken als het gaat om rechtvaardigheid en wil je mouwen wel opstropen voor mensen in nood.
 • Je wil gaan voor een loopbaan vol kansen om jezelf te ontplooien, met boeiende ontmoetingen en met uitdagingen waarvoor je creatieve oplossingen zoekt.
 • Je behandelt mensen op een gelijkwaardige manier maar respecteert hun verschillen.
 • Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
 • Je vindt dat iedereen recht heeft op een goede job, op een veilige plek om te wonen, op goed onderwijs... kortom het recht om een fijn en menswaardig leven te kunnen uitbouwen.
Meisje - nadenkend
In de afstudeerrichting Sociaal-cultureel werk maak je kennis met de levenswijze van verschillende groepen mensen in Brussel. En je ontdekt de vele sociale organisaties die de stad rijk is. Omdat je zo vaak in contact komt met je toekomstige werkomgeving kun je makkelijk kiezen waar en met welke doelgroep je later wilt werken.
Margriet Emongo
Studente Sociaal-cultureel werk
Sociaal werk Afstudeerrichting SCW - Margriet Emongo
Handen uit de mouwen, met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Sociaal-Cultureel Werk?

Bruxelles ma belle

Onze campus ligt in hartje Brussel, daar moeten we dus van profiteren. De toepassing van sociaal werk in Brussel staat centraal tijdens je opleiding. Je maakt uitstapjes in onze hoofdstad, krijgt les van Brusselse gastdocenten en zet projecten op touw in samenwerking met het Brusselse werkveld. Wees er maar zeker van: wie de job in Brussel leert, kan het overal.

Jij aan het roer

Wist je dat je bij Odisee je eigen leertraject vorm kunt geven? Zowel binnen de vakken, stages en thema’s van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.

Denken, durven, doen

Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Naast de stages die je zelf kunt invullen, organiseren we tal van projecten in samenwerking met het ‘werkveld’. Zo kun je beroepservaring opdoen tijdens projectwerk, een kijken luisterstage, een debatavond, een theatervoorstelling en vrijwilligerswerk. Afwisseling troef!

Diverse partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. In en rond Brussel werken we samen met o.a. Growfunding, Minor Ndako, Zonnelied, D’Broej, Muntpunt, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, JES stadslabo, Citizenne, CAW, Group Intro, VDAB, GC De Markten, Samenlevingsopbouw en CLB. Internationaal gaat het om samenwerkingen met o.a. Duitsland, Denemarken, Spanje, Griekenland, Noorwegen, Nederland, Zweden, Finland, Oeganda, Senegal, Zuid-Afrika, Indië, Nepal, Costa Rica, Ecuador, Peru, Suriname en Nicaragua.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Sociaal-Cultureel Werk?

Als sociaal-cultureel werker help je de samenleving veranderen door mensen in beweging te brengen.

Waar kun je aan de slag?

 • Jeugdwerk: jeugddiensten, werkingen voor maatschappelijk kwetsbare jongeren, jeugdhuizen en buurtsportwerkingen.
 • Samenlevingsopbouw: buurtwerk, projecten rond stadsontwikkeling, wijkcentra en centra voor etnisch-culturele minderheden.
 • Educatieve organisaties: bewegingen rond duurzaamheid en ecologie, brede scholen, volwasseneneducatie, inburgeringscursussen, kunsteducatieve organisaties en interculturele vormingen.
 • Internationale organisaties: interculturele uitwisselingsprojecten, internationale organisaties van vrijwilligers en bureaus voor alternatief toerisme.
 • Cultuur: cultuurcentra, culturele verenigingen, sociaal artistieke organisaties, gemeenschapscentra in Brussel, theaterhuizen, muziekhuizen en gemeentelijke cultuurdiensten.
Wat na je diploma 1

Of wil je verder studeren?

Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma Sociaal werk nog verder studeren? Dat kan! Er zijn talrijke mogelijkheden: master Sociaal werk, master Agogiek, master Sociologie, master Politieke wetenschappen, master Communicatiewetenschappen, master Bedrijfskunde, master Antropologie.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Brussel is ons laboratorium

Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociale expert. De opleiding sociaal werk wil zich bovendien engageren voor Brussel en haar inwoners. Daarom gaan we intensief aan de slag met organisaties uit het Brusselse, via projecten en stages. Zo krijg je genoeg bagage om ook zelf een maatschappelijk engagement op te nemen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Brussel

Kies je voor Sociaal werk aan Odisee, dan volg je les op Campus Brussel. Die campus ligt op wandelafstand van het station Brussel-Centraal en is dus heel makkelijk bereikbaar. Je vind overal broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek