Werkplekleren

Graduaatsopleidingen zijn zeer praktijkgerichte opleidingen van twee jaar die zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en de professionele bachelor situeren. Ze zijn er niet alleen voor jongeren, maar ook voor ‘re-skillers’ en werknemers die willen doorgroeien. Aan de basis van de graduaatsopleidingen ligt het werkplekleren: de studenten brengen tijd door op de schoolbanken én in uw bedrijf of organisatie. Ze leren door te werken. De driehoek student-werk-opleiding vormt de basis voor het succes van de opleidingen en biedt heel wat voordelen voor alle partijen.

De mentor op de werkplek is een belangrijke schakel in het creëren van leerkansen en uitdagingen voor onze studenten. Samen met de werkplekbegeleider van Odisee helpen zij de student groeien. Om werkplekken en hun mentoren te ondersteunen, biedt Odisee ook een platform aan met een heleboel tips & tricks. Klik hieronder om je te laten inspireren.

Werkplekleren voor mentoren

Waarom partner worden?

De graduaatsopleidingen van Odisee willen samen met werkgevers inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt. Nog meer dan de bacheloropleidingen zijn ze gericht op de praktijk. Waarom kiezen voor werkplekleren?

 • Het is een interessant recruteringskanaal: je ziet een student gedurende een lange tijd functioneren in je bedrijf, organisatie of school. Je kunt nagaan of hij/zij daarin past.
 • Studenten brengen een open blik en een frisse kijk binnen. Hun bagage over het vakgebied is up-to-date.
 • Je houdt voeling met jongeren, zodat je je werving, marketing daarop kunt afstemmen.
 • Je krijgt maatschappelijke impact door bij te dragen aan het hoger onderwijs. Je versterkt hiermee het imago van je organisatie.

Omdat werkplekleren zo centraal staat in de opleidingen, willen we samen met werkgevers de studenten voorbereiden op specifieke beroepen. De graduaatsstudenten brengen dus heel wat leertijd door op de werkvloer. Het leren op de hogeschool ondersteunt het leren op de werkvloer. De wisselwerking tussen de hogeschool en de werkplek zorgt voor een flexibele vorm van leren.

Door studenten de kans te geven kennis en ervaring op te doen, werk je mee aan de opleiding van de werknemers van de toekomst. Met de graduaatsopleidingen wil Odisee samen met werkgevers inspelen op de voortdurende transformatie van de arbeidsmarkt.

2 studenten metsen een muurtje

Wil jij met je bedrijf ook partner worden?

Hoe gaat het in zijn werk?

 • Werkplekleren, wat is dat precies?

  Werkplekleren is een essentieel onderdeel van de graduaatsopleidingen. Odisee werkt daarvoor samen met tal van bedrijven en organisaties. De studenten zitten dus niet altijd op de schoolbanken, maar doen heel wat kennis op de werkvloer op en verwerven er vaardigheden en attitudes. De wisselwerking tussen praktijk en onderwijs geeft hen een brede basis en stoomt hen klaar voor de arbeidsmarkt.

 • Wat doet een partner?

  Door de samenwerking met een graduaatsopleiding, draag je bij aan de kruisbestuiving tussen de noden van de arbeidsmarkt en het onderwijs.

  Als partner in het werkplekleren heeft een bedrijf met andere woorden een directe impact op het profiel van de afgestudeerde graduaatsstudenten.

 • Moet ik de student coachen?

  Een werkplek aanbieden betekent natuurlijk ook investeren. Als bedrijf of organisatie investeer je immers in goed opgeleide mentoren en een coachende leeromgeving voor de graduaatsstudenten.

  De opleidingen van Odisee zijn een gids bij het werkplekleren. Zij zorgen voor coaching van de mentoren op de werkplek, en maken met hen afspraken voor de begeleiding en de opvolging van de studenten.