Graduaat Maatschappelijk Werk

Werk je graag met mensen, ook als ze het moeilijk hebben? Wil je leren hoe je mensen professioneel kan helpen? Leer je het best in de praktijk? En wil je op korte tijd veel werkervaring opbouwen? Dan is het graduaat Maatschappelijk werk echt iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel.

maatschappelijk werk
twaalf competenties

Je programma in het graduaat Maatschappelijk Werk

Het graduaat Maatschappelijk Werk omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Elke week heb je twee dagen les op de campus in Brussel. Je aanwezigheid in de lessen is verplicht. Daarnaast doe je 2,5 dagen aan werkplekleren in een sociale organisatie in Brussel. Met deze voltijdse, intensieve opleiding zal je week dus goed vol zitten en word je dus ook iedere dag in Brussel verwacht maar je krijgt er veel voor terug!

Groeien als mens

Hoe luister je naar mensen die het moeilijk hebben? Hoe reageer je op iemand die plots kwaad wordt? Hoe organiseer je een groepsactiviteit? Hoe schrijf je een goed verslag van een vergadering? Hoe ga je om met moeilijke feedback? Er valt zoveel te leren en te ontdekken in de opleiding. Je groeit als maatschappelijk werker en tegelijk als mens. En dat willen we zien. Daarom focussen we op twaalf competenties. Een competentie is een combinatie van kennis (theorie), vaardigheden (wat kan ik?) en attitudes (hoe sta ik in het leven?). Alles wat je doet in de opleiding kun je linken aan competenties. 

Ervaringsgericht leren

Wat je meemaakt op je werk en in jouw persoonlijk leven is ons startpunt om te leren. We praten hierover tijdens de lessen en gaan jouw ervaringen koppelen aan theorie. Door de theorie ga je nadien nog beter leren in de praktijk.

Twaalf competenties van graduaat MW
Laat je overtuigen door onze studenten Maatschappelijk Werk

Maatschappelijk Werk studeren? Onze studenten aan het woord!

Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Maatschappelijk Werk?

Ik koos voor Maatschappelijk Werk omdat ik altijd al met jongeren, vluchtelingen of asielzoekers wilde werken. Momenteel doe ik aan werkplekleren bij Leerwinkel Brussel, waar we jongeren begeleiden naar een opleiding. Ik heb onlangs gesolliciteerd en kan hier na het afronden van mijn graduaatsopleiding ook aan de slag. Dat vind ik erg fijn.
Amel Gaidi
Graduaatsstudente Maatschappelijk Werk
Amel Gaidi
Checklist!

Is de opleiding Maatschappelijk Werk iets voor jou?

 • Je wil leren en werken in Brussel.
 • Je wil werken met mensen, ook wanneer ze het moeilijk hebben of in een moeilijke situatie zitten.
 • Je vindt sociale thema's zoals armoede en rechtvaardigheid belangrijk en wil in je job later de wereld op jouw manier wat beter maken.
 • Je bent een doener en wil vooral leren vanuit de praktijk.
 • Je organiseert graag en houdt van actie.
 • Je wil veel variatie in je job: met groepen of met individuele mensen werken, mensen warm ontvangen in een organisatie of met mensen werken in de buurt waar ze wonen.
 • Je wil luisteren naar mensen hun levensverhaal en staat open voor diversiteit en andere meningen.
Meisje - nadenkend
Na je diploma

Wat na Maatschappelijk Werk?

Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Met welke doelgroepen kun je aan de slag?

 • Jongeren in kwetsbare situaties
 • Mensen in armoede
 • Nieuwkomers
 • Gezinnen of ouderen

Met een graduaatsdiploma ben je vooral uitvoerend bezig: je organiseert het onthaal, zorgt dat mensen zich welkom en veilig voelen, je organiseert activiteiten of individuele gesprekken en je kunt ook met groepen werken. Elke dag sta je in contact met mensen die heel verschillende achtergronden en specifieke vragen hebben. Je takenpakket is dus elke dag anders.

 Of wil je verder studeren?

Na een opleiding van twee jaar heb je een graduaatsdiploma. Daarmee kun je veel richtingen uit en word je voor veel mensen ongetwijfeld een vertrouwensfiguur in hun leven. Na je graduaatsdiploma heb je al een mooi parcours afgelegd én deed je heel wat werkervaring op. Maar wil je toch nog wat meer verdieping met meer theorie? Dan kun je verder studeren voor een bachelordiploma in het studiegebied Sociaal-agogisch werk, in een verkort traject.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: dat is al doende leren op de werkplek, in een organisatie binnen de sociale sector. Werkplekleren is een beetje te vergelijken met stage, maar nog intenser: je past toe wat je in de lessen leerde én je draait mee in een organisatie vanaf de start van je opleiding. Zo merk je snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Zowel tijdens het werkplekleren als tijdens je lessen op de hogeschool staat jouw persoonlijk leerproces centraal. We vinden het belangrijk dat jij je goed voelt in de opleiding: bij jezelf, in de groep en tijdens het werk. In de eerste weken van de opleiding verkennen we samen het Brusselse werkveld en bekijken we jouw interesses en talenten. Zo zoeken we samen naar een goede match tussen jou en een werkplek.

Evaluatie

We evalueren je competenties op het einde van een academiejaar. Zo heb je de tijd om een volledig jaar lang te groeien, zonder de druk van constante evaluatie. Natuurlijk volgen we je doorheen het academiejaar wel goed op. Zo zijn er regelmatig gesprekken tussen jou, je mentor van je werkplek en je persoonlijke begeleider bij Odisee, en kun je rekenen op één-op-één gesprekken met je Odisee-begeleider. Samen bekijken we wat goed loopt, wat beter kan en wat daarvoor nodig is. Voor alle vakken krijg je ook regelmatig opdrachten. Met die opdrachten toon je hoe jij groeit in de twaalf competenties en waarop je extra moet oefenen. Voor de vakken rond Mens & Maatschappij ligt het net nog iets anders. Na elk (semester)vak krijg je een schriftelijk, open boek examen. Je moet dus niet van buiten leren maar aantonen dat je alles goed begrijpt en dat je het persoonlijk kunt toepassen in de praktijk. Zo willen wij ontdekken wie jij bent als maatschappelijk werker.

Trajectbegeleider

Voor al jouw studietrajectbegeleidingsvragen : contacteer de Studietrajectbegeleider van de Graduaatsopleiding Maatschappelijk werk : Elisa Wouters : elisa.wouters@odisee.be

Meer algemene informatie over studietrajectbegeleiding kan je nalezen op deze pagina's:

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kan je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach.

Ze helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma,… 
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden,…
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels,…
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant,…

Taalcoach

Onze taalcoach Adelgonde Calmeyn werkt op dinsdag, woensdagnamiddag en donderdag op campus Brussel.

Je kan een afspraak maken met Adelgonde door haar een mailtje te sturen: adelgonde.calmeyn@odisee.be

Campus Brussel

De lessen op school gaan door op Campus Brussel en het leren in de praktijk gebeurt in een organisatie in Brussel. Kiezen voor deze opleiding is dus kiezen voor Brussel, onze hoofdstad, een heel boeiende stad! Wist je dat Brussel de stad is met de grootste diversiteit ter wereld na Dubai? Meertaligheid maar ook andere talen durven spreken en leren is hier een troef! Geen betere plek voor jou om te ontdekken hoe we nog beter kunnen samenleven in diversiteit. Want hier gebeurt het allemaal!

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen. 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts