Bachelor Vroedkunde

De opleiding Vroedkunde leert je alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed. Je biedt gepaste zorg aan gynaecologische patiënten, jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en -opvoeding behoren tot je takenpakket. In de bachelor Vroedkunde bereiden we je aan de hand van Wetenschappen, Psychologie, Verloskunde en veel praktijk voor op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v/x).

Dus ben jij gefascineerd door nieuw leven? Kun je niet wachten om alles te leren over zwangerschappen en bevallingen? En wil je graag mensen bijstaan tijdens één van de mooiste momenten in hun leven? Dan ben jij de vroedvrouw (m/v/x) in spe die we zoeken.

 

Vroedkunde

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Vroedkunde? Wat houdt de opleiding juist in?

 • Les in kleine groepen
 • Geen voorkennis vereist
 • Stages in diverse werkomgevingen
 • Persoonlijke begeleiding
 • Professionaliteit

Gezocht: vroedvrouw (m/v)

Als vroedvrouw hou je het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw in de gaten tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en -dagen en blijft alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed gaat, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Daarnaast zorg je voor vrouwen na een gynaecologische ingreep. Je werkt samen met andere zorgverleners zoals artsen, kinesisten, psychologen... en staat in voor de bijbehorende administratie.

Eerst de theorie…

De opleiding Vroedkunde verruimt stap voor stap je kijk op het beroep. In het eerste jaar leer je alles over gezonde zwangerschappen, bevallingen, het postpartum en pasgeborenen. In het tweede jaar komen laagrisicozwangerschappen en gynaecologie aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschappen en -bevallingen, preterme pasgeborenen, eerstelijnsverloskunde en fertiliteitsproblematiek.

… en dan veel praktijk

Stage en praktijk vormen de rode draad door je opleiding. Daarin pas je toe wat je in de theorie zag. Je leert vaardigheden aan die je eerst op poppen en tijdens simulatielessen oefent. In het tweede semester van het eerste jaar loop je acht weken stage. In het tweede en derde jaar verlengen we die stageperiode naar respectievelijk veertien en zestien weken, afgewisseld met lesperiodes. Tijdens je stages doe je ervaring op bij verschillende diensten: kraamafdeling, verloskamer, neonatologie, gynaecologie en raadpleging. Of je kiest voor een buitenlandse stage in Italië, Portugal, Nederland, Benin, Senegal of Tanzania.

 

Wat zeggen onze studenten?

Vroedkunde studeren? Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Vroedkunde?

Extra troeven van je opleiding

Wist je dit over de bachelor Vroedkunde?

 • Werken en studeren

  De opleiding Vroedkunde kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Je studeert de theorie dan in je eentje. Voor de stages moet je natuurlijk wel voldoende tijd vrijmaken in combinatie met je thuissituatie en je werk. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en na afloop ontvang je gewoon hetzelfde diploma.

 • Persoonlijke begeleiding

  Bij Odisee krijg je les in kleine groepen van een klein, hecht team docenten. Je wordt tijdens je opleiding dus niet enkel door je trajectbegeleider begeleid, maar door het volledige docententeam. Tijdens de introductieweek kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie. Je kunt ook een instapcursus Wiskunde volgen als voorbereiding op Medisch rekenen. Daarnaast leg je de LEMO-test en een taalscreening af. Zo krijg je inzicht in je eigen motivatie en leerstijlen. Op basis van die testen kunnen we je nog beter begeleiden. Na elke examenperiode krijg je bovendien uitgebreide feedback en kun je in gesprek gaan met je trajectbegeleider.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Checklist

Een opleiding Vroedkunde, iets voor jou?

 • Verantwoordelijkheidszin, sociale vaardigheden en psychologisch doorzicht kenmerken jou.
 • Je werkt graag met mensen.
 • Je bent geboeid door het wonder van het leven en het moederschap.
 • Je hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van anderen.
 • Je bent alert en stressbestendig, ook als het minder goed loopt.
Meisje - nadenkend
Bij Odisee verdwijn je niet in de massa. De docenten kennen je bij naam en ondersteunen je in de dingen die je graag doet, zowel binnen als buiten de opleiding.
Emillie Holvoet
Studente Vroedkunde
Emillie holvoet studente vroedkunde
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Vroedkunde?

Doe het per thema

Themadagen zorgen voor een leuke afwisseling in je opleiding. In het eerste jaar kom je voor het eerst in contact met zwangere vrouwen tijdens de zwangerenoefendag. Een internationale dag rond de visie op het beroep, met gastsprekers uit binnen- en buitenland, krijg je in het tweede jaar voorgeschoteld. In het derde jaar leer je de basisbeginselen van een echografie bij zwangere vrouwen tijdens onze echografiedag in Brussel. 

Drie dagen leren

In het tweede jaar gaan we met z’n allen op driedaagse. Tijdens die uitstap ligt de focus op samenwerken en communicatie in een team. Vaardigheden die later zeker van pas zullen komen.

Stages à volonté

Doorheen de opleiding doe je een aantal verplichte stages waarbij de focus telkens verschuift: materniteit, verloskamer, neonatologie en gynaecologie. In het derde jaar kies je je stageplaats, bijvoorbeeld op de dienst neonatale intensieve zorgen, maternele intensieve zorgen, een abortuscentrum of bij een zelfstandige vroedvrouw.

Oog voor alternatieven

We hechten ook belang aan het aanleren van niet-medicamenteuze pijnbestrijdingsmethodes zoals accupunctuur, haptonomie, shihatsu en homeopathie. Dit wordt aangeboden op de dag van de complementaire zorg.

baso brussel
Na je diploma

Wat na Vroedkunde?

Onze alumni Vroedkunde weten alles over nieuw leven, het moederschap en zorg dragen voor het welzijn van anderen.

Waar kun je aan de slag?

 • Op een kraamafdeling en het verloskwartier van een ziekenhuis. Sommige artsen werken ook samen met een vroedvrouw voor prenatale raadplegingen.
 • Op een dienst neonatologie, gynaecologie of fertiliteit.
 • In een gezondheidscentrum, centrum voor menselijk erfelijk vruchtbaarheidsonderzoek, een dienst voor zwangerschapsbegeleiding of bij Kind en Gezin.
 • Als zelfstandige vroedvrouw, die zwangere vrouwen begeleidt tijdens de zwangerschap, bij een thuisbevalling of in het kraambed.
 • Omwille van de verkorte ligduur na een bevalling gaan veel vroedvrouwen aan de slag in de ‘postpartumzorg’ aan huis.
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren na je diploma Vroedkunde?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de bachelor Vroedkunde heb je o.a. de keuze uit een bachelor Verpleegkunde, een master in de Verpleegkunde en de Vroedkunde, een opleiding aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en ruim aanbod aan navormingen zoals Lactatiekunde. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Regelmatig verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je stage in het buitenland te volgen. Internationaal zijn we lid van het Florencenetwerk, een netwerk van verpleegkundigen en vroedvrouwen van 40 hogescholen uit 17 verschillende Europese landen. Die contacten komen goed van pas als een student naar een bepaald land op stage wil. We hebben bijvoorbeeld partners in Portugal en Schotland, maar evengoed in Afrika. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

In het eerste semester krijg je lessen voorgeschoteld die bestaan uit een mix van theorie en oefeningen in het skillslab. Na je examenperiode in januari volgt in februari een eerste échte kennismaking met je toekomstige werkveld: zwangerenoefendag. In maart ga je voor het eerst op stage. Na nog enkele weken les in april en examens in mei staat er een tweede stage van vier weken op het programma. 

Campus Sint-Niklaas

Op Campus Sint-Niklaas studeer je samen met 1700 medestudenten. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: de campus bevindt zich op vijftien minuten wandelen van het station. De opleiding Vroedkunde beschikt over een perfect uitgerust skillslab, waar je als student alle kansen krijgt om je vaardigheden te oefenen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek